Gps klocka vs Gps program på mobilen - Löpning
Löpning Övrigt 11 inlägg 8104 visningar

Gps klocka vs Gps program på mobilen

1985 • Varberg
#1
3 juli 2014 - 21:35
Gilla 
Undrar lite om detta, är det så att gpsen på "löpar klockorna" är bättre än den man har via appar tex Svettig på mobilen.

Jag kör med app via mobilen men tycker den tappar gps mottagning lite väl ofta.
Men detta kanske är något som man får leva med vare sig om man har mobil eller klocka.
1982 • Älvsjö
#2
3 juli 2014 - 23:33
Gilla 
Jag har en Garmin Forerunner 610 (klocka med GPS) och den har aldrig tappat kontakten med satelliterna under de sex månader jag använt den. Är riktigt nöjd med den, enda nackdelen är att det ibland tar lite lång tid att hitta satelliterna i början av passen men det beror på var jag är.

Tidigare körde jag med Endomondo i min mobil, det fungerade helt okej men jag tycker att det är mycket smidigare nu, aldrig något strul som stör träningen nu när jag bytt till klocka.
michael johnson
1962 • Lund
#3
3 juli 2014 - 23:46
Gilla 
Håller med Erik fast har själv suunto ambit 2s.
Hittar sateliterna blixtsnabbt. Strular aldrig. aldrig tappat kontakten. För mig har det definitivt höjt träningsupplevelsen sen jag skaffade klocka

telefonen funkade väl ok fast strulade (precis som din erfarenhet) med jämna mellanrum. Surt att missa pass...
Hobbylöparn
Östermalms IP
#4
4 juli 2014 - 07:30
Gilla 
Jag provade litet med Runkeeper i iPhone innan jag skaffade löparklocka. Även om Runkeeper fungerar ok, så går det inte att jämföra med den kompletta tjänsten som en löparklocka har. Under rundan gör den exakt det som den ska och inget mer. Inga hurtiga km-meddelanden eller liknande. Plus att den är lätt.

Och webtjänsten är outstanding, så min löpardagbok i Excel var det första jag skrotade. Allt finns ju på Garmin Connect. Jag har också en Garmin FR610 klocka som Erik. Fungerar mycket bra. Är säkert samma med Suunto, Polar eller andra märken.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#5
4 juli 2014 - 09:04
Gilla 
Om man skall använda mobilen så gäller det att placera den så att den har hyfsat fri sikt till sateliterna. Lägger man bara ner den i en ficka så är det stor sannolikhet att kroppen skärmar av en hel del, GPS-antennen sitter inte alltid där man tror då detta inte är en prioriterad funktion.
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#6
4 juli 2014 - 10:08
Gilla 
Instämmer med mina föregående "klock-vänner". Har aldrig upplevt strul med någon GPS-klocka i att den skulle tappa kontakten. Visst, ibland har det tagit någon minut extra för att hitta satelliter - men samma dag hade det säkert tagit lika lång tid för en telefon antar jag....

En GPS-klocka är ju som sagt riktad och ämnad för just sitt ändamål, medans en telefon, som förvisso kan fungera okej, inte är det på samma sätt. Detsamma gäller uppföljningen och program som man har möjlighet till med en klocka.

Tror och inbillar mig - här får de som vet rätta mig i så fall, att ett GPS-chip i dagens klockor är lite mer precist än motsvarande i en telefon...........vore konstigt annars kan jag tycka. Jag kör med en Garmin 620 och har tidigare provat de flesta modeller från Garmin och även en del från Polar. Mycket bra allihopa.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#7
4 juli 2014 - 10:33
Gilla 
Telefonen hittar ofta sateliterna snabbare eftersom den tar hjälp av mobilnätet vid uppstart. När det gäller uppföljning och program skulle jag säga att det är likvärdigt. Klockan vinner dock i smidighet men om inte det hindrar en så skulle jag säga att det är hugget som stucket.
1985 • Varberg
#8
4 juli 2014 - 10:34
Gilla 
Ok, kanske får bli en klocka då, lite segt att behöva tänka och titta på mobilen ifall den pausat eller inte.

Tack för svar!
1954 • Falun
#9
4 juli 2014 - 10:41
Gilla 
När min GPS-klocka gick sönder körde jag med mobil i 1v. Blev mycket frustrerad över tappad kontakt, app som kraschade med mera. Men framför allt detta med att jag vill få information när jag vill ha det och om det jag vill bli informerad om. Så när jag springer långpass med pulskontroll och jag vill veta pulsen just nu så tittar jag på klockan och ser aktuell puls. Och när jag vallar, vill jag se mellantider och få information om tiden på repetitionen.
Björn Lindsten
1966 • Linköping
#10
7 juli 2014 - 12:01
Gilla 
Har kört forerunner 110 några år, men provade nyligen runkeeper på telefonen. Under första rundan kom varje kilometerpassering efter ca 800 meter, vilket innebar att jag med runkeeper helt plötsligt var en superlöpare. På andra rundan kom gps:en aldrig igång. Den tredje mätte lite bättre och varje kilometer var bara ca 50 meter kortare.

Saken är alltså att min erfarenhet är att gps-klockan överensstämmer ganska exakt med en mätning på karta, medan runkeepers mätning gör kilometerna kortare och tiden bättre.

Kan kanske bero på vilken telefon man har och gps:ens kvalitet i just den telefonen, vad vet jag.
Glenn K
1974 • Vänersborg
#11
7 juli 2014 - 12:42
Gilla 
När jag använde appar reagerade jag på att de inte var konsekventa med kilometermarkeringarna. Klockan sätter dem på exakt samma ställe varje gång jag springer samma runda. Dessutom kan det räcka med att få ett mail för att appen ska krascha. Köp du en klocka. De är ju ganska billiga nu för tiden.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.