Löpning Träning 10 inlägg 9806 visningar

Löpning i terräng under flera dagar

1987 • Malmö
#1
20 juli 2014 - 13:45
Gilla
Hej kära löpare!

Jag har tränat löpning och cykling ett tag och har som mål med min träning att klara av att springa ultra-lopp. Jag håller på att sakta bygga upp kroppen för att klara av längre och längre distanser och det känns som jag är på rätt väg!

Nu till min fråga: Jag skulle vilja testa att löpa under några dagar, t.ex. att spring i terräng under en helg men är inte värst sugen på att bo på hotell eller leta efter massa dyra boende när jag ska iväg. Finns det någon här som brukar resa iväg en helg och kanske ha med sig ett lätt tält och lättare utrustning för att kunna bo utomhus. Att slå läger medan man är ute och springer, laga lite mat sova sen och ge sig iväg igen på morgonen efter exempelvis.

Kanske en lite luddig tråd och fel kategori men jag skulle bara vilja prata med någon som kanske har lite mer erfarenhet av den här typen av löpning.
Åsa Severinsson
1990 • Halmstad
#2
20 juli 2014 kl 14:27
1 Gilla
Jag och ett gäng trailnördar från Halmstad ska snart ner till Söderåsen igen och springa - tälta - springa. Gjorde det under midsommarhelgen, det var mys. Häng gärna på! http://jogg.se/Bloggar/BloggInlagg.aspx?id=33128

Annars kom upp till Halmstad, så hyr vi orienteringsklubbens stuga under ett dygn och springer ultraintervaller ute i skogen. Minst lika fint.
1981 • Vegan Runners
#3
20 juli 2014 kl 16:29
1 Gilla
Jag har inte gjort några såna längre löpturer (däremot vandrat längre sträckor). Men min enkla uppfattning är att varje extra kilo när du springer sabbar upplevelsen jämfört med en vandringstur där det kan vara okej att kånka trettio kilo för att kunna komma riktigt långt bort utan påfyllning.

Så när jag är ute och springer så siktar jag in mig på leder där det finns vindskydd eller ännu hellre grottor (ovanligt) och lämnar gasköket hemma. Det är värt att bara ha med en tunn säck, myggnät att dra över huvudet på natten, torkad frukt och energikakor att äta. Bäst är såklart om det finns en sjö i anslutning att doppa sig i.

På vissa leder, t.ex Höga Kusten, finns det ju till och med stugor som står öppna att sova i. Det är mycket värt att slippa bära med sig tält tycker jag (trots att jag egentligen gillar mitt Hilleberg skarpt).

Förra sommaren gjorde jag en långvandring på en månad uppe i svenska och norska fjällen och stannade till nån eller par dagar på olika platser längs vägen för att sticka ut och springa dagsturer och sen komma tillbaka till mitt lilla tält-basläger, det är också ett alternativ!
1987 • Malmö
#4
20 juli 2014 kl 20:01
Gilla
@Åsa Eriksson: Springer ni med all utrustning då som tält, mat etc.? Eller har som en stuga eller läger där ni lämnar det och springer olika rundor?

@Håkan Eriksson: Nä det är klart man kanske inte vill springa med all utrustning det är sant det blir nog lätt rätt mycket extra vikt. Det är klart man kan leta efter rundor som erbjuder enklare boende än hotell och vandrarhem. Har du några tips på sådana? Jag har läst om några men det är oftast långt uppe i Norrland och om jag vill börja med det och testa hade det känts enklare med något lite närmre.
Åsa Severinsson
1990 • Halmstad
#5
20 juli 2014 kl 20:37
Gilla
Nix, tält och övrig utrustning lämnar vi på plats :) hur långa distanser tänker du dig?
1981 • Vegan Runners
#6
20 juli 2014 kl 20:42
Gilla
När jag letar nya ställen att springa på brukar jag söka efter vandringsleder, naturreservat och nationalparker. Sen får du ju sätta dig och räkna lite på var vindskydden finns och hur långt du vill springa per dag, sträckorna är ju mer anpassade för vandrare. Och kolla regler för övernattning, det är inte alltid tillåtet.

Ni har väl en fin led nere i söder, Skåneleden? http://www.skaneleden.se/leden/

Jag har dock ingen koll på den utom att jag sprungit bitarna runt Kullaberg, brukar hålla mig mer norrut där det är glesare med folk!
1987 • Malmö
#7
21 juli 2014 kl 15:51
1 Gilla
@Åsa Eriksson: Jag har inte riktigt bestämt mig, min längsta distans hittills är "bara" ett halvmara, sprang mitt första förra året. Målet är att testa Kullamannen eller något annat ultralopp 2015.

@Håkan Eriksson: Ja jag har kollar lite på Skåneleden så det kanske får bli första målet, ja delar av den då inte 100 mil :P
Peter
1985 • Luleå
#8
21 juli 2014 kl 16:06
Gilla
Nu ville du ju inte så långt norrut, men jag har i alla fall ambitionen att någon gång springa längs kungsleden, som jag redan vandrat stora delar av. Det finns fjällstugor med 8 - 20 km mellanrum, där jag tror minst varannan säljer proviant och det finns bastu ungefär lika ofta, så det bör gå att springa ganska lättpackat och med vissa bekvämligheter.
Niklas Holmström
1963 • Eskilstuna
#9
21 juli 2014 kl 16:39
2 Gilla
Jag är ju rätt privilegerad som bor nära Sörmlandsleden, som bjuder på 100 mil med fantastiska stigar. Har sprungit hela och flera fantastiska sträckor genom Kolmården och Tunabergshalvön har det blivit flera repriser på. Springer i stort sett alla min lång/ultrapass på Sörmlandsleden. Det finns gott om skärmskydd, men jag föredrar att springa med lätt packning. Jag har varit ute på två och tredagarsturer, men har alltid valt vandrarhem eller andra enkla och billiga boenden, med sidenlakan i packningen. Jag vill ha en packning på max 4,5 kg som dessutom ska rymmas i min 20 liters Inov-8-rygga och då ryker tält, liggunderlag och sovsäck, trots att jag har ultralätta modeller.

Upplägget fungerade i engelska Lake District i en vecka med löpning och boende på enkla B&B. Bagaget bestod av löpryggan på 20 liter och drygt 4 kg, ingenting mer. Ett annat upplägg var när vi var iväg på en tredagarstävling i Lake District (GL3D) i maj så körde arragören ens drybag på 59 L med tält, sovsäck, kök, mat och kläder till varje övernattningsplats. Ett perfekt sätt att springa och upptäcka fantastisk natur tillsammans med härliga människor.

Ska springa hela Kungsleden i augusti och kommer då liksom Peter (nedan) nämner sova i stugorna, antingen STF fjällstugor eller de enklare. Packningen inklusive litet Primuskök och lätt titankärl samt reservmat/energi för tre dagar landar på 5 kg.

Höga kusten leden kan man också dela upp i tre etapper med boende på vandrarhem.

Jag tycker personligen att vandrarhem eller B&B är väl värt pengarna i förhållande till lättare packning liksom att kunna sova gott och fräscha till sig.

Oskar, du hittar stories från mina två tre dagars löpäventyr på Sörmlandsleden nedan:
http://livsnjutarbloggen.se/?p=2799
http://livsnjutarbloggen.se/?p=4015

Lycka till Oskar! Det är fantastiskt roligt att bege sig ut på flerdagars löpäventyr i naturen och Sverige har fantastisk natur!

/Niklas
1987 • Malmö
#10
23 juli 2014 kl 15:08
1 Gilla
Tack för ditt svar Nicklas väldigt inspirerande! Jag ska ta dina tips och se om jag kan lägga upp en första runda längs Skåneleden med ditt upplägg. Lättare packning och enklare boende för att testa på hur det är!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.