Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 4072 visningar

Knäproblem - någon som haft samma?

Kajsa
1986 • Stockholm
#1
19 augusti 2014 - 09:25
Gilla
Hej,
Jag undrar om det är någon som haft liknande problem som mig och kanske kan ge lite tips eller hopp om att det någon gång kommer att bli bättre.

Jag fick diagnosen löparknä för snart två år sedan. Jag stretchade noga, vilade, gjorde diverse styrke- och stabiliseringsövningar och slutade springa utan resultat. Problemet är att jag under denna tvåårsperiod inte heller kunnat cykla eller träna på crosstrainer. Att promenera fungerar för det mesta så länge det inte är svettiga PW.

Jag fick två kortisonsprutor som inte gav något resultat över huvud taget och för ett år sedan opererades jag för löparknä. Ett snabbt ingrepp där jag skulle kunna springa efter två månader. Men det blev inte bättre, det har snarare gjort ondare att tex. cykla efter ingreppet. Sedan februari har jag gått till en ny sjukgymnast och tränat upp bål, höfter, ben, fötter och enligt henne borde jag kunna springa för jag är så pass stark och stabil. Jag har gjort en magnetröntgen som inte visar något men mitt knä gör ont.

Jag har inte stressat igång med löpningen men under sommaren har jag sprungit på löpband i lutning två gånger i veckan i mycket långsamt tempo (då det verkade funka). Har dock ökat sträcka väldigt långsamt precis som min sjukgymnast sagt. Har också specialgjorda sulor, att springa barfota är inget alternativ då det till och med gör ont att gå barfota. Har även en trigger point-rulle som jag rullar på nästan varje dag, det hjälper bara lite för stunden.

Det jag undrar är om det är någon med liknande erfarenheter här. Finns det någon som haft liknande problem och lyckats ta sig ur det trots allt? Känns som jag provat allt och jag rehab-tränar på och styrketränar och båtränar utan något som helst resultat.
Johan Lund
1972 • Hägersten
#2
19 augusti 2014 kl 13:30
Gilla
Hej Kajsa.
Känner igen mig helt enligt din beskrivning.Tycker inte jag själv är tillbaka än efter 2år men det jag kan säga är det brukar lösa sig.Mitt råd är fortsätt gör som du gör ha tålamod,gör det som inte gör ont,försök hitta " en bra sjukgymnast inrikning på idrottsskador".Vet inte hur mycket du tränar idag eller hur mycket du vill träna men det finns alternativ nästan för alla.Jag själv är väldigt insnöad på löpning och förstår din frustration så jag hakar gärna på tråden.Det som talar för dig är att du fortfarande är ung och har du fått en magnetröntgen som inte visar någon skada så finns det gott hopp.

Lycka till//Johan
Kajsa
1986 • Stockholm
#3
19 augusti 2014 kl 14:15
Gilla
Hej Johan,
Ja tålamod är det många som tipsar om :) Känns drygt bara när det aldrig blir bättre trots allt nötande, vill ju bara kunna springa och inte ha ont. Nu tränar jag ungefär en timme om dagen, varierar styrketräning, rehab, yoga och löpning (som inte verkar funka tyvärr).

Har en sjukgymnast som är bra på idrottsskador och som min ortoped rekommenderade, men hon verkar inte riktigt heller veta varför det inte blir bra. Har även gått hos naprapater innan utan resultat.
Niklas Weidemann
1978 • Hovås
#4
19 augusti 2014 kl 14:51
Gilla
Vart gör det ont? Jag lider själv av löparknä sen ett år tillbaka men för mig sitter det onda lite ovanför knät på utsidan. Känns som jag testat det mesta och börjar faktiskt fundera på operation.
Vad var det för ingrepp du gjorde?
1973 • Uddevalla
#5
19 augusti 2014 kl 18:27
Gilla
Det finns hopp. Jag har haft löparknä och är bra i dag. Jag gick till sjukgymnast med inriktning på sportskador. Har speciella inläggen i skorna. Det visade sig att mitt knäonda hade att göra med att jag egentligen hade problem med en fot. För mig har det hjälpt att göra mycket knä och benövningar för att stärka upp musklerna runt om det onda. Mitt bästa tips på övning är att stå på ett ben på en balansbräda och sedan böja sig framåt och hålla balansen. Sedan byta ben och göra övningen flera gånger.
Kajsa
1986 • Stockholm
#6
19 augusti 2014 kl 18:48
Gilla
Jag har ont precis på utsida knä, oftast väldigt koncentrerat på en liten punkt.

Jag gjorde en operation där han gjorde ett snitt i senan så att den förlängs, som en jätteutdragen stretch. Nu hjälpte det inte för mig, men jag verkar ju också vara något specialfall, min läkare säger att de han opererat har kunnat springa inom ett par månader.
Kajsa
1986 • Stockholm
#7
19 augusti 2014 kl 18:53
Gilla
Hej Annelie,
Min sjukgymnast har varit inne på samma sak. Har gjort inlägg och tränat jättemycket balans samt styrka för foten men utan resultat. Ska till sjukgymnasten igen i morgon så då får vi se hur vi går vidare.
1973 • Uddevalla
#8
19 augusti 2014 kl 19:03
Gilla
Hoppas du hittar en lösning som passar dig. Testa att variera din träning. Inte bara springa. Jag cyklar, simmar och styrketränar. I mitt fall kom det onda i knät i från att jag har en knöl på ena foten. Det gör att jag sätter i foten lite snett när jag springer. Jag har sett det själv på film. Nu när jag känner till det så försöker jag tänka på min hållning när jag springer samt göra knäövningar.
Kajsa
1986 • Stockholm
#9
19 augusti 2014 kl 20:16
Gilla
Mitt problem är att jag inte kan cykla då även det gör ont, simma gjorde ont i början och har inte testat det sedan dess. Styrketräning kör jag dock men mitt problem är egentligen att jag tycker nästan all träning utom löpning är så tråkig och därför är det så segt att det inte funkar. Kan inte göra för mycket knäövningar då det gör mer ont då.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.