Löpning Kläder, Skor & Prylar 18 inlägg 8033 visningar

TomTom Vs Adidas

Geir Olsen
1962 • Timrå
#1
24 augusti 2014 - 14:36
Gilla
Någon som har provat TomTom Runner med inbygd pulsmätare, vad har ni för erfarenheter.
http://www.loplabbet.se/store/alla/tomtom/tomtom-runner-cardio-gps-watch-white-red.html


Vad är bra vad är dåligt? Hur bra fungerar pulsmätaren?
Om vi jämför med Adidas Alla kommentarer är välkomna.
http://www.loplabbet.se/store/adidas-smart-run-watch.html

Vad jag är ute efter innan jag provat:
1. En stor och bra display, svårt att springa i skogen med läsglasögon :)
2. Ställa in pulsintervaller, jag vill att klockan aviserar om jag ligger utanför spannet t.ex. 130-150 slag/min
3. Enkelt se genomsnittligt tempo och nuvarande tempo (tid/km)
4. Se hur långt jag sprungit
5. Ladda över till min MacBookPro

/Geir
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#2
24 augusti 2014 kl 14:49
Gilla
Jag har precis köpt den, jag använder tomtoms mysports sida där jag laddar ner mina pass direkt från klockan, superenkelt, där får jag alla mina data sen, kartbild, diagram över pulsen under passen osv. jag håller fortfarande på att komma underfund med klockan och är ingen tekniknörd, men hittills är jag nöjd.
Anders Sarvik
1989 • Göteborg
#3
24 augusti 2014 kl 15:24
Gilla
Har själv Tomtom Multisport, i princip samma klocka men med pulsband istället för optisk pulsmätare.

Bra: Väldigt lättanvänd, vattentät, någorlunda slimmad design, både vibrator och pip. Väldigt ambitiöst utvecklarteam som lyssnar på användarna borta på Tomtoms forum, har fått mängder med uppdateringar och nya funktioner sedan jag köpte min för snart ett år sedan.

Dåligt: Spräckte skärmen när jag tappade den i ett plastgolv, lite för enkel/få funktioner för de seriösaste löparna.

Dina frågor:
Skärmen är stor och kan bli upplyst, innehåller ett stort fält och två små. Går att bläddra i det stora fältet medan de små är fasta (men valbara).

Hur bra optiska pulsmätaren är kan jag inte svara på.
Anders Sarvik
1989 • Göteborg
#4
24 augusti 2014 kl 15:28
Gilla
En sak till, Tomtoms sida är inte speciellt avancerad, men klockan stödjer automatisk uppladdning till mängder av olika sajter (endomondo, runkeeper, strava, trainingpeaks etc.) samt att du kan exportera i de flesta tillgängliga gps-format.

Jag kör Windows men borde fungera lika bra på Mac.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#5
24 augusti 2014 kl 15:30
Gilla
Har haft den några veckor nu. Pulsmätningen känna bra, första milen jag sprang körde jag dubbelt, med också Garmin 310 med pulsband, och visade mycket lika.
Tomtoms egen website, MySports, är inget vidare, men när man tömmer klockan till PC så kan även välja att få rundan uppladdad till Runkeeper och Strava, plus att gpx och tcx filerna läggs på disken. Mycket bra
Displayen är stor och bra, men visar bara ett fält, sen får man stega upp och ner för att se olika värsen, typ snittfart. Det finns två små fält överst också som hela tiden visar aktuell löpt distans och tid, där har jag sett att en del klagar på att glasögon behövs... Men man kan alltså även visa en av dom i det stora fältet. Pulsintervaller har jag aldrig testat.
1963 • Ritorp
#6
24 augusti 2014 kl 17:28
Gilla
Jag har TomTom Runner Cardio. Den går att ställa in olika pulsintervall eller fartintervall och den kan varna upp och ner. Det den inte kan är att göra det samtidigt som den är inställd på intervaller. Det kommer nya saker hela tiden men den är nog en enklare klocka i mångt och mycket än Garmin. Adidas har jag ingen aning om, det är väl musikspelare i den, helt ointressant för mig. Den stora vinsten är att det är pulsmätning i klockan så man slipper pulsbandet runt bröstet.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#7
24 augusti 2014 kl 20:43
Gilla
Frank, absolut! Efter min första mara fick jag skavsår av pulsbandet, det var därför jag köpte TomTom för att testa, och jag är nöjd!
2006 • Alingsås
#8
24 augusti 2014 kl 20:48
Gilla
Någon som vet om Garmin har en liknande pulsmätning på gång?
#9
24 augusti 2014 kl 20:51
Gilla
Jag har inte testat Adidas men en sak många klagar på är batteritiden.

Tomtom fungerar oftast ok men när jag testat den så har jag haft problem. Vid intervallträning så hänger den inte med. Om man blir blöt så strular pulsen och jag får spänna åt klockan hårdare för att det ska fungera = klockan spänner åt så hårt så jag får ont.
1971 • Ystad
#10
24 augusti 2014 kl 21:08
1 Gilla
Jag förstår inte hur det ska fungera med pulsmätning i klockan vintertid när man kör långärmat? Jag har i alla fall alltid min klocka utanpå tröjärmen och då funkar ju inte den inbyggda pulsmätaren.
Geir Olsen
1962 • Timrå
#11
25 augusti 2014 kl 00:12
1 Gilla
Yngve,
Va' härligt att man inte behöver vara tekniknörd, jag behöver inte 1.000 funktioner. Tittade in på mysports, verkar OK vid första anblicken. ?Tack för ditt svar!
/Geir
 
Tack för ditt svar Anders!
Att dom lyssnar på kunderna och lägger uppdateringar kontinuerligt på hemsidan känns betryggande.
Att skärmen är stor och kan lysas upp är ett stort plus.
Jag behöver ingen avancerad klocka, jag vill slippa pulsbandet, ha en stor och lättläst display och sedan kunna ladda upp det på någon websida via min MacBook, jag tittade på Mysports hemsida och det verkar som dom visar Iphones och Ipads så det ska nog funka med Mac.
Man ska inte tappa elektronik i golvet, tappade telefonen och en ny display kostade 1.900, hoppas du kom lite billigare undan!
/Geir

Hans,
Eftersom jag ser lite taskigt på kort avstånd, blir ju så efter 50 ;) så är jag jättenöjd med en stor display där jag ser ett värde, de enda två jag tittar på under mina träningar just nu är puls och min/km. Om jag inte är nöjd med mysports så vet jag nu att det finns andra sidor.
Stort tack för dina inputs!
Geir


Frank,
Va’ bra att et finns intervaller för såväl puls som fart.
Jag klarar mig jäkligt bra utan en musikmaskin i skogen, håller även med om att det är skönt att slippa pulsbandet!
Tack för ditt svar!
/Geir


Stal,
Verkar konstigt om den skulle få problem att läsa pulsen när den blir lite blöt eftersom den är byggd för att mäta pulsen när man simmar. Att den spänner och gör ont låter ju inte så roligt, hoppas du hittar något bra sätt att slippa skavsåren.
Tack för dina kommentarer!
/Geir

Janne,
klockorna är nog inte byggda för att springa i långärmat, större delen av världens löpare och triathlonatleter tränar inte i minusgrader. Men vi får väl vara lite tuffa och påhittiga här i norr. Jag skulle nog sätta klockan direkt på armen och dra tröjan utanpå, det går ju att klippa upp ärmen lite så man kommer åt klockan lite snabbare.
Tack för dina kommentarer!
/Geir
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#12
25 augusti 2014 kl 08:42
Gilla
Brukar ju normalt köra den med autolap på 1 km, men i lördags på Belmansstafetten satte jag den på manual lap, för att trycka vid km-passeringarna. Då är det ingen knapp, utan man bara trycker på höger sida på skärmen (touch). Men det regnade, och två tre gånger pep den till för nytt varv utan att jag tryckt. Och det fanns inget i närheten som kunde "peta" till den. Kan alltså regndroppar utlösa en "touch"? Inte så bra...
Geir Olsen
1962 • Timrå
#13
25 augusti 2014 kl 09:37
Gilla
Ja du Hans, det verkar ju lite väl känsligt att regndroppar skulle registreras som en "touch". Så det finns alltså en funktion som hjälper dig att hålla koll på varvtiderna (så länge det inte regnar stora droppar)

Till alla:
Fördelarna med TomTom verkar vara stor display och inbyggd pulsmätare.
Funktioner som jag gillar är att man kan ställa in pulsintervall (t.ex. 130-150 slag/min) och fartintervall (t.ex. 5:30-5:50 min/km)
Nackdelarna verkar vara, stor och lite tyngre urtavla, överkänslig touch screen, ej anpassad för vinter och långärmat.

Är det någon som köpt en och ångrar sitt köp, och i så fall varför?
Är det någon som skulle köpa samma klok igen om ni inte hade någon klocka, varför?

Tack till alla för era sikter och kommentarer!
/Geir
1978 • SÖDERHAMN
#14
25 augusti 2014 kl 09:52
Gilla
Jag har en Multisport Cardio, är nöjd med klockan, men när det i sommras var som varmast hade jag stora problem med pulsmätningen, fungerade 10-15min sedan slutade den läsa pulsen, vilket jag tror att det beror på att jag svettades kopiöst mycket. Nu när det är svalare ute har den fungerat bra igen....

stor och tydlig display samt bra batteritid

till vintern räknar jag med att köpa till ett vanligt hederligt pulsband eftersom man då oftast har klockan utan plaggen....

Adidas har jag ingen erfarenhet av alls.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#15
25 augusti 2014 kl 10:40
Gilla
Stor och tyngre urtavla skulle jag inte hålla med om, smidigare än Garmin 310 i alla fall. Åtminstone nu under sommaren ångrar jag mig inte, får väl se i vinter :-)
#16
25 augusti 2014 kl 10:54 Redigerad 25 augusti 2014 kl 12:39
Gilla
Jag gick tillbaka till min Garmin 910XT. Mest för att TomTom var obekväm för mig och för att den inte visade korrekt puls vid intervallträning. Ville också slippa pulsbandet men jag väntar nog ett tag till innan jag överger det.
1978 • SÖDERHAMN
#17
20 september 2014 kl 12:22 Redigerad 20 september 2014 kl 12:23
Gilla
tänkte bara informera om att jag övergav min Tomtom klocka och köpte en Garmin fenix med pulsband istället.

anledningen att pulsmätningen funkade sämre och sämre, verkar som den har svårt att läsa pulsen när det blir fuktigt/blött på sensorn. Vilket är helt förkastligt för en träningsklocka.... Annars gillar jag den skarpt, enkelt att hantera och tydlig display samt bra batteritid.

Garmin klockan behöver man vara lite mera "tekniknörd" för att få den som man vill....

men som sagt ni som skall köpa en klocka mde fungerande pulsmätning, bör kanske köpa något annat en Tomtom Cardio, va jag se är det väldigt många som har samma problem som jag hade med den.
Geir Olsen
1962 • Timrå
#18
22 september 2014 kl 10:52
Gilla
#19 Hej Christian,

Tack för dina kommentarer!
Det verkar som om det strular en hel del med pulsmätningen, vilket är TomToms enda riktiga fördel på den här marknaden. Vi får hoppas att dom förbättrar det till nästa generation och eller att övriga stora aktörer hoppar på trenden och utvecklar bra och tillförlitliga metoder att mäta pulsen via klockan så vi slipper pulsbandet.

/Geir
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.