Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 9633 visningar

Hjälp!! Ont i låret!!

#1
11 november 2014 - 19:53
Gilla
Är relativt ny i spåret.. För några veckor sen började jag få lite känning i framsida lår. Gick hur bra som helst att springa, ingen smärta alls utan den kom kanske 15-20 min efter avslutat pass och höll i sig nån timme eller så. Fortsatte så fram till förra veckan . Tänkte ta en kortis. Redan första 100 meterna så kände jag ytterst lite. Sen försvann det men återkom efter 1,5 km. Tänkte att det kanske släpper igen men efter 2km fick jag ge mig och halta sakta hem. Väl hemma var det nästan krypande uppför trappen. Efter 10 min än värre. Kunde inte knappt stödja på benet på ett par timmar sen lättade det. Nu har det gått en vecka. En lätt värk finns hela tiden men jag kan gå , om än haltande. Värst efter stillasittande ! Om jag varit stilla en längre stund är de första stegen svåra och jag får tvinga mig själv, men sen släpper det. Känner ingen extra smärta när man klämmer, böjer eller bryter på benet. Endast den nedåtgående belastningen som smärtar. Då som en kniv i benet. Det känns djupt inne. Pratat med fler bättre vetande än jag och alla kliar sig i huvudet med ett stort frågetecken!! Teorier?? Nån??
1967 • Rydebäck
#2
11 november 2014 kl 21:18 Redigerad 11 november 2014 kl 21:23
Gilla
Hej,
det här låter väldigt likt som någonting jag hade i våras.

Det finns en muskel som går över två leder - den fäster i höften och går hela vägen på framsidan av låret till ned under knä. Möjligen heter den Rectus Femoris, Det är den som du har dragit sönder. Antingen har du haft sönder fästet mot höftben eller övergången mellan sena och muskel. Överbelastningsskada, går att fixa.

Det är en naprapat du behöver, som kan diagnosticera, justera, sätta akupunktur och fixa till det. För din del troligen foamroller och stretchningsövningar som naprapaten rekommenderar.


Eftersom den här muskeln styr höften och benet så kommer din kropp (som den gjorde för mig) att börja jobba i ett nytt rörelsemönster - vilket ger nya och andra smärtor.

Jag gick tre gånger hos naprapat, sedan var det mycket bättre, men jag hade känningar i flera månader. Lycka till, hoppas du får tillbaka benet snabbt.

#3
11 november 2014 kl 21:30
Gilla
Ok. Kan tillägga att en av de jag pratade med är sjukgymnast och tom han kliade sig i huvudet, men en naprapat är kanske bättre då? Får kolla det :)
1967 • Rydebäck
#4
12 november 2014 kl 06:55
Gilla
Av någon anledning är sjukgymnaster legitimerade, och naprapater/chiropraktorer inte. Så sjukgymnasterna kan få betalt av försäkringskassan, men inte naprapaten.

Vad jag förstår så gillar inte naprapater sjukgymnaster sådär 100% för de - som jag fick det beskrivet - "jobbar runt smärtan" istället för att fixa själva problemet.

Se till att du hittar en naprapat som tar i så det känns i höft, nacke och ryggrad. Det är väldigt mycket hands-on, och för löpare finns det inget bättre om du frågar mig.
1981 • Örebro
#5
12 november 2014 kl 09:09
1 Gilla
Naprapater och kiropraktorer är legitimerade, men det är inte lika vanligt att de har vårdavtal. Men, det är på gång i många landsting nu och lär öka i framtiden också.

Sjukgymnaster jobbar inte runt smärtan mer än någon annan. Problemet är att det finns för många åsikter om vad som är rätt och fel, samt vad som är orsak till besvären och därför finns det minst lika många sätt att behandla. Överlag tycker jag att naprapater (som jag är själv) är rätt bra på att hitta på egna teorier som inte alls har någon riktigt förankring i verkligheten.

Men med det sagt kan behandlingen i fråga ändå hjälpa, problemet är att vi inte är så säkra på varför. Förväntningseffekt, påskynda läkning, tiden har sin gång, ändra rörelsemönster mha behandling/övningar mm mm?
1967 • Rydebäck
#6
12 november 2014 kl 10:18
Gilla
Det här var riktigt goda nyheter, att det finns legitimering för naprapater hade jag missat - jag har aldrig fått remiss till naprapat, bara sjukgymnast, och det har aldrig funkat.

Här på Gotland är inga naprapater anslutna för det är tydligen klent med dokumenterade resultat och man har lite ont om pengar... " Frågan har tidvis aktualiserats även på Gotland men dels har tillräckligt stöd ansetts saknas ur evidenssynpunkt för behandlingsformens resultat, dels har ekonomisk resursknapphet inte givit möjligheter att prioritera ett införande av en ny vårdverksamhet. "

Det är en överlägset bra behandlingsform när man har haft sönder sig själv. Just att räta ut och få tillbaka rätt dynamik i kroppen. Men den där snabba ryck-grejen med nacken som knakar till är bara vidrig - men den funkar :)

#7
12 november 2014 kl 12:50
Gilla
Kollade runt lite och där jag bor och omkring kostar naprapaten 500kr per behandling och det har jag inte råd med tyvärr :(
Pratade med skukgymnasten igen ( han har undersökt mig) och han har aldrig varit med om denna problematik trots 25 års erfarenhet. Känns inte troligt att det skulle vara den stora lårmuskeln ?! Men.. Han ska kolla igen. Annars får jag helt enkelt förlita mig på vårdcentralen, suck! Ta en alvedon och vila????
#8
9 december 2014 kl 14:40
Gilla
Fasen.. Har nu gått en månad till och jag kan fortfarande inte springa utan smärta. Har nu även lite lätt ont i ljumske och insida knä.. Hjälp!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.