Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 7100 visningar

Löparknä (kan springa) vila helt eller träna vidare?

1973 • Nacka
#1
8 september 2008 - 10:19
Gilla
Hej. Jag har givetvis lite känning av löparknä. Grejen är att jag stretchar och håller smärtan under kontroll så jag kan träna, men det är lite obehagligt.

Frågan är - ska jag fortsätta träna lätt och stretcha eller ska jag vila helt?(tänker springa Lidingöloppet om två veckor)

Vad tycker ni? (det är ju inte självklart att bara vila tycker jag...
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#2
8 september 2008 kl 11:08
Gilla
Jagvilade i 18 dagar. Senaste veckan sprang jag 3*14,5 km. Visst känns det i knäna men jag har läst på flera ställen att det räcker med att minska på träningsdosen. Tror jag fick problemen i samband med att jag hade ett par 8-9 milaveckor tidigare i år.
Vilken typ av stretching gör du? Är det quadriceps?
1973 • Nacka
#3
8 september 2008 kl 11:13
Gilla
Jag stretchar med foten snett bakom den andra (känns på olika ställen i höften beroende på "inställningarna"). Kör även gluteus och lårets framsida.

Antar att vilo-mängden/nedtrappningen beror på problemets storlek.

Frågan är om problemet försvinner fortare om man vilar än om man tränar. Har du ngn uppfattning om detta? (dvs jag kanske ska cykla sista veckorna istället + träna vaderna)
1965 • Västra Frölunda
#4
8 september 2008 kl 11:18
Gilla
Skulle förorda fortsatt träning/strechning men som sagt inte överskrida distanser där smärtan tar över. Ev kan du prova att ta stretchstopp mitt i träningspasset också, och efter det nedjogga sista biten. Om du märker att du successivt kan öka tid/distans utan smärta går det åt rätt håll. Om smärtan istället kommer tidigare så bör du nog avstå från löpning några veckor och egna dej åt strechning och cykling eller annan rehab träning dock.
1973 • Nacka
#5
8 september 2008 kl 11:21
Gilla
Ju mer jag tänker på saken, desto smartare verkar det att vila, jag har ju lite känningar i backig terräng och det är katastrof om det kommer under Lidingö, som ju är ganska backigt.

Jag satsar på att springa platt samt cyklar och stretcha from nu.

Ok, ha det så bra, tack för intresset!
Martin
1974 • Gävle
#6
8 september 2008 kl 16:03
Gilla
Stretcha framsida lår noggrant. Ta stöd på bänk med knä, den andra foten ska vara ett steg framför "i golvet", skjut fram höften så du har en "rak" vinkel på kroppen, ta fast med handen på foten och dra mot dig. På detta sätt får man en helt annan effekt av stretchen i förhållande till om man bara står och stretchar med fotbladet mot rumpan.
Jonas Larsson
1981 • Borås
#7
9 september 2008 kl 14:13
Gilla
Glöm inte att stretcha hela baksidan , dvs rygg, rumpa, baksida lår och vader. Allt hänger ihop. Många löparknän beror enbart på dålig strechning (mina t ex). Köp "Stora Stretchboken", förmodligen en av de vettigaste investeringarna man göra. Den kostar ca 200 kr.

Stefan Jensen
1972 • LIDINGÖ
#8
9 september 2008 kl 19:03
Gilla
Har själv varit drabbad i omgångar av löparknä och har nu förhoppningsvis fått bukt med problemet. Stretch är en viktig nyckel till lösningen (precis som den beskrivs i ovanstående kommentar), en annan är att bygga upp musklerna, både framsida och baksida.

Jag skulle ha vilat från löpningen och kört cykel eller crosstrainer istället om det var ett lopp nära förestående.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.