Löpning Träning 5 inlägg 4499 visningar

Träningsfrågor (motocross, enduro)

Paul Liljegren
1981 • Hovmantorp
#1
8 september 2008 - 12:02
Gilla
Hejsan.

Har börjat med löpar träning för att orka köra lite längre tid innan man går i väggen. Tävlingarna brukar ligga runt 40-60 minuter så jag vill gärna orka så länge. Springer en runda på 5km varannan dag. Har köpt mig en pulsklocka med för att få lite bättre överblick. Märker min puls skenar upp till 160 ganska snabbt. Ska man bli uthålligare är väl det kanske lite väl högt att ligga? Försöker hålla ett jämnt tempo och det går ganska bra, brukar springa på 5:10 min/km.

Någon som har nån rekommendtion hur man ska lägga upp löpträningen för den ska ge mig den bästa träningen? Ska man börja varva ner om pulsen går upp mot 170 trots kroppen känns ganska pigg?
Johan I
1987 • Örebro
#2
8 september 2008 kl 16:59
Gilla
Visserligen är kroppar olika och hög resp låg puls är något relativt men det är nog få som skulle säga att 160 är högt i din ålder.
Låt säga att 220-formeln fungerar (vilket den inte riktigt gör), då bör du ha 220 - 27 = 193 som max. Då är 160 ca 82% av max, vilket kanske kan låta mycket för vissa men det är inte speciellt högt alls. För mig känns nästan allt under 90% som ganska låg puls. Men sådant är väl också olika.

Känner du dig pigg vid de gånger du kommer upp i 170 så är det nog inga problem att fortsätta, är ju bara att känna efter allteftersom.
Men du borde nog variera träningen lite om du skall få bästa effekt, kanske några lugna längre pass ibland och kanske någon "spurtsträcka" för att få upp flåset ibland.
Jakob Frick
1981 • STHLM
#3
8 september 2008 kl 17:28
Gilla
Jag har själv tävlat i både cros och enduro. Nu är det bara löpning som gäller och jag önskar att jag hade vetat lite mer om konditionsträning när jag höll på som mest.

Enligt de jag har pratat med gällande pulsträning så är ca 80 % av maxpulsen den puls som man kan jobba länge med. Jag brukar just jämföra och tänka på ett endurolopp då jag ger mig ut på längre pass med pulsbandet. Samtidigt brukar jag, när jag pressar på och kör kortare sträckor, tänka på hur pulsen brukar vara under ett crossheat som är mer intensivt. Då kan man säkert komma upp i betydligt högre puls, men det är ju individuellt, precis som Johan skriver. Har du testat och kört med pulsbandet på bana eller i skogen?
Paul Liljegren
1981 • Hovmantorp
#4
8 september 2008 kl 20:53
Gilla
Tack för svaren.

Jag har aldrig testat att köra med pulsbandet på men det ska jag nog göra så man ser lite hur man ligger i puls under ett pass. Som du nämner är juh ett crossheat mer intensivt, man kanske skulle testa att springa med mer intervaller blandat med långpass i lägre tempo för att orka långloppen i Ränneslätt eller Gotland.

Som sagt så känner jag mig rätt pigg och orkar springa, så att jag kommer upp mot 170 kanske man inte ska stirra sig blind på.

Jag får jobba vidare och testa att variera löpningen mer. tack igen för svaren.
Nikolina
1990 • KKKK
#5
8 november 2008 kl 14:05 Redigerad 8 november 2008 kl 14:08
Gilla
Hej!

Jag skulle vilja gå ner några kilo,3-4 kg, så här ser mitt tränings schema ut.
måndag: Jogg 30 min
tisdag: Jogg 30 min
Onsdag: jogg 30 min + Idrott 1h/ simmning varannan vecka
torsdag: Jogg 30 min
fredag: jogg 30 min+ idrott 1h
lördag:vila
söndag: pilates, 20 minuter pass.
efter varje jogg pass brukar jag köra 20 sit-ups och strecha.
+plus att jag promenerar runt 3km varje dag.

Jag äter nyttigt , äter mkt frukt och grönsaker. Kakor + godis blir det lite på lördagar och kanske någon desert på vardagar men inte varje dag kanske en gång i veckan.

Skule gärna vilja veta om jag tränar tillräckligt?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.