Löpning Kost & Näring 41 inlägg 10705 visningar

LCHF-frukost Marathon

Berlin
#1
8 mars 2015 - 10:21
Gilla 
Till er som kör med LCHF.

Ska springa ett marathon om en vecka. Första gången sedan övergången till LCHF.
Starten är redan 8:30(Barcelona). Hade ni försökt minimerat kolhydratsintaget helt på morgonen? Tänkte så fettförbränningen inte hämmas? Tanken är att hugga in på bananer från typ 15-20 km.

Sen brukar ni ta några extra kolhydrater dagarna innan? Och då vilken form.

Tack!
< < < 1 2 3 > > >
Tanja Werner
1968 • Malmö
#2
8 mars 2015 - 16:07
Gilla 
Kolla in på Jonas Bergqvists o coltings bloggar. Lycka till!
Berlin
#3
8 mars 2015 - 20:18
Gilla 
Ja jag har kollat dom men hittar inte riktigt vad jag söker
Tanja Werner
1968 • Malmö
#4
8 mars 2015 - 22:04
Gilla 
Colting sammanfattar ju sin träning o tävling med: train low, compete high. Jag har ju aldrig sprungit en mara, som mesr halvmara o är inte världens snabbaste heller. Jag skulle äta det, jag vet jag mår bra av o kan springa på.
Berlin
#5
8 mars 2015 - 22:26
Gilla 
Jo alltså, jag vet men det jag funderar mest på om man ska lägga in några kolhydrater på morgonen eller om man ska köra stenhårt LCHF-frukost för att se till att fettförbränningen inte störs. Dagen innan ska jag ladda in någon extra kolhydrat har jag tänkt som någon potatis, apelsin etc
KML
1975 • Luleå
#6
8 mars 2015 - 22:57
Gilla 
Gör som du gör på långpassen men mer...

Hur gör du med kolhydrater på långpassen?
Berlin
#7
9 mars 2015 - 00:00
Gilla 
Jag brukar springa mina långpass innan frukost(dels för att slippa vänta några timmar men framför allt för att max fettförbränning) och sen käka någon banan under loppet. Tanken har slagit mig att inte äta något innan men tror det är dumt eftersom jag vet att jag kan äta frukost och sen springa efter några timmar. Jag ska nog käka en näringsrik äggröra med grädde och mycket smör, men jag vet inte om det är nackdel att käka typ två bananer också. Om det skulle motverka att fettförbränningen kickar igång effektivt.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#8
9 mars 2015 - 06:19
Gilla 
Vad är viktigast? Fettförbränning eller att springa hög på energi, och orka hela vägen? Gissar att du inte har med dig smör i fickorna, och kolhydrater är väl det som närmast serveras längs banan? För du kommer att behöva fylla på. Din fördel är väl redan att du tränat på att kroppen ska kunna använda fett som energi under loppet, mer än dom som äter mycket kolhydrater (mig själv inräknat;), och kanske dippar snabbare om påfyllning inte sker...Lycka till!
Dax för långpass nu, på päron och choklad:)
Berlin
#9
9 mars 2015 - 09:07
Gilla 
Jajo jag men som sagt så ska jag käka bananer under loppet men.. Aja skitsamma tack för hjälpen
Tanja Werner
1968 • Malmö
#10
9 mars 2015 - 10:20
1 Gilla 
Det viktigaste är nog, att du gör det du VET att du mår bra av. Ingenting värre än att springa med en mage som krångla.
Berätta gärna, hur loppet gick!
Pär M
1969 • Umeå
#11
9 mars 2015 - 11:45
Gilla 
har du koll på hur du /magen klarar sportdryck??

(lite godis och pasta tycker jag man ska äta dan före)((men sånt ska vara provat på träning före lopp))

krånglande mage är det sämsta som kan ända undvik det!!
(inte bra att gå helt tom heller)

lycka till (ta med en påse jordnötter)
Daniel A
1975 • Uppsala
#12
9 mars 2015 - 12:47
Gilla 
Jag hade skippat extra kolhydrater till frukost för att undvika insulinpåslag innan start. Lite extra kolhydrater dagarna innan, i den form jag är van vid, för mig lite frukt och choklad, hade jag nöjt mig med. Du vilar förmodligen dagarna innan loppet och gör nog inte av med mycket av det extra glykogen du lagrar in då. Sedan hade jag som du ätit kolhydrater under loppet också, men hade nog börjat tidigare än du i loppet. Viktigast tror jag dock är att sova ordentligt innan loppet, och inte prova något du inte redan provat på träning.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#13
9 mars 2015 - 13:14
Gilla 
Berlin
#14
9 mars 2015 - 18:51
Gilla 
Pär M/Under Sthlm Marathon tog jag sportdryck och fick problem under sista milen med magen. Därför har jag bestämt att bara köra vatten som vätska. Annars hade jag utan tvekan kört på det.

Daniel A/Ja det är lite så mina tankar har gott att hellre ladda in någon apelsin och någon potatis dagen innan sen köra äggröra med grädde och någon avocado till frukost. Du har nog rätt att det kanske är bättre att börja lite tidigare. Det har provats på träning så det ska inte vara några problem.

Tack för tipsen alla.
1981 • Vegan Runners
#15
9 mars 2015 - 19:51
6 Gilla 
Tanja Werner: läs gärna detta: http://nitrovegan.blogspot.se/2012/04/lchf-experimentet-n1.html

- enligt genomgång av Jonas Coltings kostdagbok låg han på över 200 gram kolhydrater per dag, det är ju inte direkt LCHF

- "train low race high" ska tolkas som att det är bra att köra enstaka pass med låga glykogennivåer, men inte samtliga pass

- LCHF-kosten leder till sämre träningseffekt och sämre metabol flexibilitet dvs förmåga att växla mellan fett/kolhydrat som bränsle.

LCHF-kosten får väl överlag anses rätt olämplig för konditionsidrottare. Det generella rådet ur prestationshänseende blir alltså att kolhydratladda så tidigt som möjligt, inte så sent som till frukost eller under loppet. Helst omgående. Detta baserat på utgångspunkten att du vill springa så snabbt som möjligt. Det kan ju finnas helt andra anledningar att genomföra ett marathon, som upplevelse, självförverkligande, vadslagning osv.

Som med alla generella råd finns det dock undantag, kanske har trådskaparen som sagt moraliska, medicinska eller andra skäl att undvika kolhydrater så långt det går? Isåfall är ju rådet som andra varit inne på att inte chansa utan bara gå på vad som funkat under tidigare lopp och långpass.
Tanja Werner
1968 • Malmö
#16
9 mars 2015 - 21:09
Gilla 
Håkan, jag går inte in i en LCHF vare eller icke vare diskussion, vi skulle kunna kasta oss halvdöda med länkar. Men vad som avser Colting syftade jag till hans aktuella föreläsningar.
Berlin
#17
9 mars 2015 - 23:49
Gilla 
Håkan Eriksson/ Nej jag har inte medicinska anledningar, och jag kör en liberal variant som många andra som kör konditionslopp. Anledningen till att jag fortsatt med den är för att att jag ökat min uthållighet markant, samt aldrig får problem med magen längre kontra pasta etc. Vet inte om det räknas som medicinska skäl iofs...

Tack för förstörd tråd.
Pär M
1969 • Umeå
#18
10 mars 2015 - 11:26
Gilla 
klarar din mage nån "gel" ??

(för har man mage som tål är sportdryck/ gel liknande saker väldigt mycket bättre/snabbare att få energi av)((än bananer och liknande))


Sen anders...NÅT LÅNGPASS måste man ju gör liknande tävlingen man siktar på ...skäms på dig :-)
((alltså mata i sig en frukost))
sen lchf lr hclf lr wse....
1985 • Pussen
#19
10 mars 2015 - 14:08
1 Gilla 
Kolhydrater till frukost är att rekommendera. Har du ökat din fettanvändning så finns det absolut ingen anledning till att springa med tämda glykogendepåer bara för att.

De LCHF-tankar som finns vid viktnedgång etc går inte att applicera vid träning då din ínsulinkänslighet numera är skyhög och glukos lämnar blodbanan utan insulin. Du har alltid insulin i blodet men alltså utan det extra insulin som kroppen utsöndrar vid kolhydratntag.

Finns ingen LCHF-fantast som inte startar med fyllda glykogendepåer. Det är som att förbereda sin bil under flera veckor för att gå energisnålt för att slippa tanka under resan, och när du väl står på startlinjen så startar du med halvfull tank :)
http://umarasports.com/train-low-compete-high-praktiska-tips/
Berlin
#20
10 mars 2015 - 21:11
Gilla 
Pär M/Jag har inte provat gel eller sportdryck tyvärr på träning så jag vågar inte chansa. Fick dock problem under ett lopp tidigare och tror det kan bero på det.

Jag provade faktiskt min tilltäntka frukost på sista tempopasset=)

Tommy/Nej jag ska ladda in dagen innan som sagt men åsikterna verka skilja sig hur man ska ladda in på morgonen. Jonas Bergkvist tycker t.ex. att man bara ska ladda in dagen innan för att sen återgå till sin LCHF-frukost på morgonen.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.