Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 21994 visningar

Ont i smalben, stressfraktur?

1983 • Köping
#1
13 mars 2015 - 17:40
Gilla 
Hej!

Jag har efter ett drygt halvårs uppehåll under höst och vinter äntligen kommit igång med löpningen igen. Har sprungit 5km rundor i raskt tempo ca 3ggr i veckan sen i februari. De senaste två veckorna har jag fått ont i insidan på vänster smalben. Min första tanke var benhinnorna och jag har kunnit slutfört löprundorna utan att ha jätteont efteråt. Det känns gör heller inte alls särskilt ont någon timme efter löpturen utan ger sig ganska fort.

Men nu börjar jag undra om det verkligen är benhinnorna. Har en öm punkt på insidan av smalbenet som gör ganska ont när jag trycker på och det känns som en liten kula under huden. Läste lite och hittade något om stressfrakturer. Men inte kan man väl få en stressfraktur av 5km löpning 3ggr per vecka?? Känns som om det är något som drabbar de riktiga distanslöparna.

Några ideer om vad det kan vara?

Mvh J


Gabriel Östlin
1966 • Nacka
#2
14 mars 2015 - 07:11
1 Gilla 
Om du hoppar på ett ben, på det benet där det smärtar, hur känns det då? Om smärtan tilltar markant så kan det vara stressfraktur och du bör söka hjälp/vård.
En bra sida för att spåra vad det kan röra sig om http://www.runninginjuryoracle.com/
1981 • Örebro
#3
14 mars 2015 - 08:40
Gilla 
Stressfraktur brukar yttra sig som ganska skarp smärta direkt vid belastning, som sedan släpper om du slutar springa. Benhinnorna är lite mer smygande under passets gång och från början kan det vara så att det endast känns efter passen.
Benny
1972 • Skellefteå
#4
14 mars 2015 - 18:21
Gilla 
Jag rekommenderar dig att läsa denna fråga och svar, då det låter som att det är precis samma åkomma som jag drabbades av för något år sedan: http://springlfa.se/skadeakuten-smarta-insida-smalben/

För mig hjälpte det även att spola kallvatten på området efter avslutat pass. Det tog nog 2-3 månader innan besvären försvann helt, men då sprang jag mest hela tiden förutom under ett halvhjärtat försök att vila bort skadan under en vecka när jag hade haft besvären i ett par veckor.
Mattias Broström
1973 • Månsarp
#5
23 mars 2015 - 16:27
Gilla 
Jag har samma problem. Har nu haft dessa problem i 1,5 år. Har provat allt, massage, stretching, styrketräning, tejpning, Voltaren, ortopediska inlägg,... Inget hjälper.
Har gjort både skelettröntgen och MR-röntgen som inte visat något fel.
Känner också en knöl eller öm punkt på insidan av benet.
Jag försöker hantera det. Om jag har ont dagen efter en runda så vilar jag några dagar eller en vecka. Inte kul, men inget verkar bita på detta problem.
Alla råder mig till att springa mer med dämpade skor och mjuka underlag. Men i mitt fall så är det just det som förvärrar saken, asfaltslöpning i tunna, neutrala skor gör minst ont.
Farhult
#6
23 mars 2015 - 16:46 Redigerad 23 mars 2015 - 16:47
Gilla 
Bild uppladdad av Martin Eriksson
Vadruptur, en partiell sådan skulle det kunna vara och är inte helt ovanligt hos löpare som utsätter muskeln för ensidig och upprepad aktivitet. Akuta smärtan hör till medel och man brukar kunna fortsätta träna ett tag innan smärtan vid belastning och nedsatt muskelstyrka uppträder.
Dessa skador läker ganska snabbt men upprepas när man återgår till träning.
Man brukar kunna koncentrera skadan med ett tryck genom att pressa med ett finger rakt på skadan och då uppstår smärta…skärande smärta.

Nu vet jag att du sa insidan smalben men det är inte ovanligt med refered pain, dvs att smärtan upplevs på ett annat ställe vid en ruptur.
1973 • Åkersberga
#7
23 mars 2015 - 19:00
Gilla 
Om du har pronationsstöd i dina skor prova gärna med ett par utan stöd.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.