Längdskidor Rullskidor 9 inlägg 10939 visningar

Hjälp att välja rullskidor

Ola Janhager
1980 • Avesta
#1
19 mars 2015 - 20:58
Gilla 
Jag ska köpa mina första rullskidor och behöver all hjälp jag kan få för att välja utrustning.
Jag har kika i alla olika deltrådar här i forumet utan att komma fram till något.
Jag är absolut ingen van skidåkare och har endast provat rullskidor en gång tidigare och hade då problem med balansen.
Jag vill helst ha ett par skidor som funkar även på grusvägar och sämre asfalterade vägar så jag slipper ta bilen för att träna.

1985 • Tanum
#2
21 mars 2015 - 17:13
Gilla 
Köper du Skike kan du åka även på grus säger de som testat.
Själv har jag "vanliga" klassiska Swenor Fibreglass så jag får hålla mig till asfalt.
Men Skike finns både för skate och skate/klassisk (med backspärr).
1966 • Fors
#3
1 april 2015 - 13:21
Gilla 
Ser att du bor i Avesta. Kolla i Skinnskatteberg, har ofta bättre priser än på nätet.
1965 • Sala
#4
4 april 2015 - 16:02 Redigerad 4 april 2015 - 16:28
1 Gilla 
Vill du åka på grusväg och sämre asfalterade vägar rekommenderar jag rullskidor med luftfyllda hjul, 150 eller 120 mm i diameter och 30 mm breda. Exempelvis det italienska fabrikatet Ski Skett och det amerikanska Jenex V2 har sådana rullskidor: http://www.skiskett.com/prodotti/linea-off-road/ respektive http://jenex.com/products/roller-skis/classic/item/xl150rc?category_id=5 och http://jenex.com/products/roller-skis/skate/item/aero-xl150s-skate?category_id=4
Ola Janhager
1980 • Avesta
#5
5 april 2015 - 12:59
Gilla 
Tack för svaren!
Magnus: har du provat några av de modeller som du rekomenderar?
De ser onekligen ut att vara ett alternativ för mig, framförallt Jenex.
Det som oroar mig lite är att det inte blir riktigt skidlikt, har kollat på en del klipp från skirollo och det ser ganska taffligt ut när de åker.
Vet du vart man kan köpa dessa i Sverige?
Eller är det helt enkelt bättre att köpa ett par klassiska rullskidor för att få "rätt" träning. Tänker i första hand på en bättre upplevelse av Vasaloppet.
1965 • Sala
#6
5 april 2015 - 13:47
Gilla 
Väl bekomme, Ola. Jag har inte provat vare sig Ski Skett eller Jenex V2 men jag har åkt mycket med luftfyllda 150 mm:s-hjul eftersom jag håller på att utveckla rullskidor med just sådana hjul. Skidlikheten blir ju lite mindre med luftfyllda 150-hjul än med solida mindre hjul när man åker på fin asfalt, men mycket större vid samma jämförelse när man åker på lite sämre slitlag såsom gammal utnött asfalt eller oljegrus. Det finns dock flera faktorer som påverkar skidlikheten och en viktig sådan är rullskidans längd. Jag anser att både Ski Skett och Jenex V2 gör för korta rullskidor med luftfyllda hjul.

Skirollos rullskidor köper man direkt från deras egen nätbutik; det finns inga återförsäljare för det märket. Demonstrationsåkaren på Skirollos hemsida är väl kanske ingen elitåkare; det är nog därför som det kanske inte ser så imponerande ut.

OK, det är klassisk stil som gäller för dig. Jag skulle ändå rekommendera luftfyllda 150-hjul eftersom de är helt överlägsna solida 70-hjul på sämre vägar. Vill du pröva en kompromiss vad gäller hjulen men få en för de flesta åkare välbalanserad rullskida kan följande vara värt ett försök: http://jenex.com/products/roller-skis/classic/item/xlc9848?category_id=5
1965 • Sala
#7
16 april 2015 - 11:02
Gilla 
Hej, Johan, och tack för informationen! Generöst av affären att låna ut ett par rullskidor. Jag känner till Elpex Off Road så det var kul att läsa några konkreta åkerfarenheter av dem. De har samma fälgdiameter (89 mm) som de luftfyllda 150-hjulen men istället för slang och däck ett solitt gummidäck med profilhöjden 20 mm så att den totala hjuldiametern blir ungefär 130 mm. Jag förstår att de är ganska stötiga på grus; skillnaden mellan solida och luftfyllda hjul är därvidlag stor. Ja, Elpex broms är en klassisk vadbroms liknande t.ex. Jenex V2:s.

Hur tycker du Elpex Off Road fungerar balansmässigt? Tycker du 30 mm är tillräckligt breda hjul för diagonalåkning? Har du bindningarna monterade på balanspunkt?
1965 • Sala
#8
16 april 2015 - 16:37
Gilla 
Tack, Johan; intressant. Kan du kolla bindningsmonteringen genom att balansera rullskidan horisontellt på pekfingret och se var bindningskäften sitter i förhållande till balanspunkten? Hjulbasen lär vara endast 67 cm på Elpex Off Road så man måste ha mycket små fötter om man ska kunna ha bindningarna balanspunktsmonterade; jag gissar att de är baktunga för dig, men om du inte störs av det är det OK.

Är det Alpina Sport Combi Summer du fått låna? Jag använder sådana själv och är mycket nöjd.

Det är helt klart en inskolningstid med att åka på stora hjul då det är en ganska annorlunda känsla än med små hjul under 100 mm. Den där ofrivilliga splitten du talar om kan kännas ganska hotande i början. Man brukar säga att klassiska rullskidor ska kunna stå upprätt när man ställer ner dem på marken medan fristilsrullskidor tippar omkull; kan man ställa ner Elpex Off Road utan att den tippar?
1965 • Sala
#9
17 april 2015 - 21:22
Gilla 
Hej igen, Johan! OK, fem centimeter framför balanspunkten ger ganska kraftigt baktunga skidor. Jag tycker det är lite konstigt att Elpex inte valde ett bredare solitt däck till Off Road än 30 mm; det finns ju utrymme i gaffeln, men som du säger, det gör det lättare att plogbromsa.

Vilken utrustning åker du med annars när du inte lånar Elpex Off Road och Alpina Sport Combi Summer?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.