Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 3966 visningar

plantar fasciitis - marathon?

Lena Ohlsson
1968 • Klågerup
#1
15 september 2008 - 19:43
Gilla 
Hej. Har i stort sett läst alla inlägg om plantar fasciitis som jag själv råkat ut för nu. Det började i somras troligen av mkt träning och gamla skor. Så fort jag fick de första känningarna bytte jag skor och skaffade specialsula på löplabbet. Jag fortsatte att springa och det kändes väl en del efter vissa pass(Jag har följt maratonträningen på maraton.se) men var noga med att inte springa två dagar i rad. Jag skaffade gelinlägg i alla skor, smorde med antiinflam. geler osv och läste på om denna skada. I slutet på sommaren bytte jag vissa pass mot cykling när det kändes som mest ont. Har sedan två veckor inte kunna springa alls och ersatt alla pass med spinning, vilket har funkat bra konditionsmässigt. Har kört med Voltaren och har nyligen fått hälen tejpad hos sjukgymnast. Nu till mitt dilemma: Har någon erfarenhet av detta nära inpå ett maratonlopp? Jag hade nämligen planerat att springa Aten maran 9 nov men har just ingen aning om detta är genomförbart eller bara att glömma. Har någon sprungit maran efter att nyligen blivit av med symtomen? Vad kan konsekvenserna bli om man genomför ett maraton för kort tid efter att man blivit symtomfri? Det kommer bli Voltaren, massage, streching, hälinlägg och lätt löpning på mjukt underlag varvat med spinning fram till ev lopp, men jag är som sagt osäker på om det är genomförbart. Tacksam för alla synpunkter!
Malin Holmgren
1982 • Östhammar
#2
15 september 2008 - 20:12
Gilla 
Jag har ingen aning, men skulle råda dig att konsultera en sjukgymnast eller liknande med inriktning på idrottsmedicin... de borde ju ha mer erfarenhet menar jag...
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#3
15 september 2008 - 20:18
Gilla 
Lena,
Jag har *antagligen* plantar fascitis som jag balanserar på en skör tråd. Kan oftast heller inte springa två dagar i rad. När det gjort som mest ont har jag fått avstå eller cykla. Har också kört med Voltaren en del. Tycker därför jag känner igen mig i din beskrivning. MEN, det jag nu säger har gällt mig med min nivå av smärta - kanske inte alls kan rekommenderas andra.

Jag har trappat ned före tävlingar
Jag har kört med Voltaren 2 ggr / dag sista veckan
Jag har sprungit ändå

Smärtan för mig brukar alltid vara de första km, sedan försvinner det - givetvis för att göra sig påmind om dagen, och dagarna, efter. Det har hänt att det gjort mer än lite ont.

Som sagt, jag rekommenderar ingen detta. Kanske idiotiskt, kanske farligt. Vad vet jag. Men iaf jag har haft svårt att inte springa ett lopp jag haft som mål under t.ex. 1 år.

Jag skulle försöka och springa tills smärtan är sådan att "äh, skärp dig nu - det finns viktigare saker i livet", dvs då smärtan är löjligt hög. Sedan stiga av. Förhoppningsvis efter mållinjen.

/Finns säkert andra med både vettigare och mer "socialmedicinskt acceptabla" synpunkter.

- Lycka till vilken väg du än väljer!
Mikael
1967 • Huddinge
#4
17 september 2008 - 11:16
Gilla 
Ta så snabbt som möjligt kontakt med en naprapat. En duktig sådan kan nog göra undervek på den tid som återstår. Dessutom minskar riskerna om du är under behandling. Och se till att du har ett par tider bokade med den samma när du kommer hem.

Min efarenhet säger mig att få skador går att vila sig fria från. Och denna åkomma är kanske allra svårast att förbättra genom vila.

På denna sida har jag tidigare skrivit om mina råd: http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=4186&searchstr=hälsporre
Maria Bengtsson
1960 • Norberg
#5
17 september 2008 - 19:54
Gilla 
MariaBengtsson-Norberg
Jag fick det förra hösten. Fel skor samt för snabbt höjd träningsdos inför Lidingöloppet. Eftersom jag skulle springa New York Marathon fick jag panik.
Jag tog kontakt med en akupunktör som gav mig flera behandlingar. Jag kunde inte springa med gelinläggen, då fick jag ont i höfterna, antagligen felställning. Till slut hittade jag ett sätt att tejpa och skar ut ett hål i sulan där smärtan känndes.
Jag genomförde New York dock inte med någon strålande tid.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.