Löpning Skador & Rehab 15 inlägg 5490 visningar

Plantar fasciitis

mattias
1975 • stockholm
#1
4 december 2013 - 17:26
Gilla 
Har drabbats av Plantar fasciitis ("hälsporre") i foten och börjat gå på stötvågsbehandling, två stycken hittills med en vecka emellan.

Direkt efter behandlingen känns det toppen, men efter någon dag kommer symptomen tillbaks.

Vad göra? Jag måste ju gå på foten? Ska man utsätta foten för prövning för att bygga upp den eller ska man tejpa och stödja så gott det går för att läka? Får inga superkonkreta råd från naprapaten.

Tack tack,
M
Lennart
1971 • Vallentuna
#2
4 december 2013 - 17:30
Gilla 
När jag hade PF fick jag tipset att använda stabila skor (även inomhus), tejpa och ge lite massage (dock inte för mycket).

Jag har inte PF längre och jag tränade INTE när jag hade PF. För mig förvärrade träning bara det hela.
Richard Eriksson
1965 • Malmö
#3
4 december 2013 - 17:37
Gilla 
Finns tydligen inga exakta svar på den frågan. Jag har haft samma problem som du, o dessvärre fått tillbaka dem på ena foten efter 10 år, och fick då tejpat fötterna i 6 v på ortopeden. Därefter formgjöts det sulor som skulle göra samma sak, dvs lyfta upp hålfoten så att det ställe som smärtade inte belastades. Detta hjälpte verkligen! Nu har jag andra sulor pga att de gamla blev utnötta, men dessa har inte varit bra för plantar faciitskadan, därför får jag ett par nya snart som förhoppningsvis hjälper. Mitt råd är att hitta ngn som kan tejpa på rätt sätt, detta för att känna om tejpning hjälper, därefter göra sulor som gör samma sak.
Dessa går jag till i Malmö, de finns även i Sthlm så ring o kolla med dem. Får du remiss från läkare kanske du slipper avgiften för sulorna dessutom:
http://www.aktivortopedteknik.se/SE/Stockholm/Kontaktuppgifter.aspx
Petter Bogren
1967 • Danderyd
#4
4 december 2013 - 17:56
Gilla 
Jag fick samma känning fast längre fram under foten. Har inte gått över helt än men jag har inte gjort något annat än att jag i början gick med sköna gymnastikskor även inomhus och tränade på som vanligt. Undvek dock snabba intervaller och för mycket utmanande backe.

Det gjorde mest ont för mig när jag gick barfota på hårt golv. Kändes som att jag drog i den skadade senan då. Träningen tror jag är bra för genomströmningen av det skadade området så länge man inte överbelastar.

Hoppas det löser sig för dig!
1952 • Varberg
#5
5 december 2013 - 09:26
Gilla 
Formgjutna sulor, fotmassage och träning av foten med hjälp av crabwalk och plocka kulor med tårna är mitt tips samt stort tålamod och envishet. Man måste vara inställd på att det är ett långsiktigt projekt. Korrekt tejpning fungerar absolut som smärtlindring, men kan upplevas krångligt och huden kan ta stryk.
1981 • Örebro
#6
5 december 2013 - 09:30
Gilla 
Om stötvågen ger lindring är det positivt, det är lite två steg framåt och ett steg tillbaka med det. Men har du väl sett förbättring är det väldigt ovanligt att det inte blir bra.

Jennie Salomonsson
1975 • Partille
#7
5 december 2013 - 09:57
Gilla 
Jag tejpade foten dagligen och skaffade andra sulor och hälkoppar. Tog det lungt med träning. Sprang tills det inte gick längre, typ 3-5km.
Masserade även två ggr/dag med Voltaren gel. Den starkare varianten.
Nu är det nästan borta men jag tar det fortfarande lungt med löpningen. Vågar inte riska nåt. Springer max 8-10km.
Har hört att stötvåg ska vara effektivt som de andra säger.
Lycka till! PF är ingen rolig historia:(
1981 • stockholm
#8
5 december 2013 - 10:49
Gilla 
Tejpa och stretcha fascian! Jag hade foten tejpad nästan hela tiden i början, men varning för sår! Jag kunde även börja springa med foten tejpad. Finns bra klipp för tejp och stretch på nätet, malmötejpning hette det tror jag. Lycka till!
1966 • Tullinge
#9
5 december 2013 - 11:32
Gilla 
Har sedan sommaren haft problem med Plantar fascia/Posterior Tedonitis(samma symtom, både pga överbelastning) efter att sprungit med " zero-droppskor". För snabbt och för mycket.

Gick hos sjukgymnast ggr flera och provade stötvåg, djupmassage och akupunktur. Har stretchat tokmycket. Har tränat styrka i fötter, ben och bål.

Grundproblemmet är att styrkan i fötter, underben och bål är för dålig. Detta avhjälps ej av fotinlägg, tejpning eller stabilare skor. Dessa avlastar,men stärker ej. Styrkan måste tränas upp så Plantar fascian/Posterior Tibial Tedon ej inflameras/ skadas igen. Utan styrka= återkommande problem till synes all framtid.

Oavsett vilka skor man vill springa i och hur, måste styrkan finnas där.
Tyvärr är det nog så, att allt som avlstar i lägnden hindrar uppbyggande av styrka och bör fasas ut i möjligaste mån.

Detta har hjälpt mig; återgå till stabilare, "vanligt" dämpade skor för att via förnuftigt ökad distans med en mil som mål, behålla kondition och löpstyrka.
Varva dessa skor med mer minimalistiska skor för att behålla hållning och teknik, samt viss styrka. Stretcha och styrkeövningar för fötter, bål och underben.

Är på bättringsvägen( forfarande stelhet på morgonen, som går över snabbt efter stretchning). Ha tålamod och tappa inte tron på att det blir bra. Du måste bara veta att det kvävs mycket jobb. Duger inte att skaffa ett par inlägg och vänta. Då kommer det tillbaks.
Peter
1985 • Luleå
#10
5 december 2013 - 12:52
Gilla 
Fick höra olika bud: ortoped och ortopedtekniker tyckte att jag med hög hålfot skulle ha inlägg dygnet runt helst, naprapaten jag fick stötvågsbehandling av menade att inläggen helst bara skulle användas under den akuta fasen, för att fasas ut allt eftersom man tränade upp styrakan osv i foten. Det senare lät mer tilltalande och har funkat för mig.
1952 • Varberg
#11
5 december 2013 - 13:26
Gilla 
@Peter: Precis. Inläggen är för att kunna fungera vettigt. Styrketräningen mm ska göra att de inte behövs sedan, men det kan ta varierande lång tid.
Acke5
1959 • Göteborg
#12
5 december 2013 - 14:55
Gilla 
Ber om ursäkt om jag går något OT.

Om man har den typiska ömheten i hälen på morgonen, vilken ger med sig efter lite "uppvärmning", men inte känner någon ömhet vid bakåtböjning av tårna eller vid hårt tryck med fingrarna i hålfoten eller under hälen, kan det då fortfarande vara frågan om PF?

Ömheten finns mera om jag klämmer om hälkudden från sidorna och längst ned på kanten mot trampdynan.
1952 • Varberg
#13
5 december 2013 - 15:01
Gilla 
Re Acke5
Låter mer som ett hälkuddeproblem.
Sami Aaraj
1972 • Västra Frölunda (Önnered)
#14
5 december 2013 - 15:24
Gilla 
Har haft PF för ett år sedan. Gått på stötvågsbehandling 5-6 ggr, tejpat varje dag (fick du lära dig HUR tejpa upp hälkudden - om inte fråga eller kika på nätet)

Jag slutade helt springa i 10 veckor och började gå på spinning, vilket efter varje pass kändes bättre, troligen tack vara blodgenomströmning. Även haft en lite piggboll som jag rullat foten på varje kväll lite grand.
Började springa 1-2 pass i veckan, efter rehab perioden. Så fort jag kände av problemen efter passet eller dagen efter vilade jag tills smärtan var över.
Nu är jag symtomfri, men vågar inte köra 4-5 pass per vecka som tidigare, utan det blir 2-3 pass löp + 2 pass cykel. Lycka till!
mattias
1975 • stockholm
#15
8 december 2013 - 10:56
Gilla 
Tack för bra svar!

Det jobbiga är ju dock att jag inte springer någonting och symptomen uppstår ändå, bara av att jag går omkring som en vanlig människa. Men några stötvågsbehandlingar till i kombination med styrkeövningar lär väl göra susen.

Dra handduk med foten verkar förvånansvärt effektiv redan efter ett par dagar nu.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.