Cykel Skador & Rehab 10 inlägg 9543 visningar

Fråga till cyklister

1966 • Karlstad
#1
17 maj 2015 - 11:59
Gilla
Hej alla.
Slänger in en fråga till er erfarna cyklister.
Har under några år från och till haft känning i en vrist men aldrig allvarligt. Undviker fotboll då det ger mer känning.
För några veckor sen började jag cykla för att få lite variation till löpningen och funderar på om det kan orsaka mer känning i nämnda vrist nu. Har lagt ansträngningen efter min kondition som blivit 4 pass på 14 dagar på 26, 20, 15 och 32 km.
Anstränger det leder och ligament mer än jag tror?
Borde jag backa till betydligt kortare turer?

Enligt bifogad bild skulle jag peka på området Superior extensor retinaculum, eller Inferior extensor retinaculum och möjligen de blåmarkrkerade områden som löper ner därifrån.
https://sneakertherapy.files.wordpress.com/2013/03/tendon-sheath-of-ankleperoneal-netter1.jpg

1967 • Mysinge
#2
17 maj 2015 kl 17:40
Gilla
Har hästar vrister?! Heter det inte has eller tars eller nåt?
Jag tror inte det går att svara på din fråga, utan att veta hur cykel och framför allt skor och trampor ser ut. Sen är det svårt för en utomstående att avgöra om du har fått mer eller mindre känning. Tänker du att det är fel på vristen medan du cyklar?

Om du har skor med klack fäst vid pedalen minskar du vristbelastningen genom att flytta klacken bakåt, mot hålfoten. Jag vet inte säkert, men om skon sitter helt dikt an mot trampan, istället för att vara X grader flexibel, borde påfrestningen flyttas från fot till knä.
1966 • Karlstad
#3
17 maj 2015 kl 20:07 Redigerad 17 maj 2015 kl 20:07
Gilla
Bild uppladdad av Peter H Nilsson
Enda bilden jag har på cykeln så det säger kanske inte så mkt?

Nja, jag funderade på om det är ansträngande för en vrist som inte är van cykel.
Jag stod över klacken om det är då man hakar i ett spänne under skon? och har istället den enklare, som en metallbåge jag stoppar in framfoten i.
Har tänkt att belastningen kanske skulle minska om foten flyttades fram en aning men det kan jag inte i den trampan.
Karel Friedl
1954 • Göteborg
#4
17 maj 2015 kl 23:06
1 Gilla
Peter, varför inte skaffa bra skor med SPD-klossar och nya pedaler? Det blir både säkrare och bekvämare samt lättare att göra en riktig bikefit så att foten hamnar optimalt placerat. (Klossen långt bak avlastar vadmuskel).
1966 • Karlstad
#5
18 maj 2015 kl 11:30
Gilla
Karel.. det blir nog åt det hållet. Nya pedaler och försiktigare upptrappning. Löpkonditionen är nog bättre än cykelditon vad gäller ligament.
Magnus Billberger
1968 • Falun
#6
18 maj 2015 kl 11:50
Gilla
Jag har svårt att tro att cykling generellt skulle utgöra någon särskilt svår belastning på en vrist. Med en bra sittställning och att du trampar med tillräckligt hög kadens (varvtal) så bör belastningen bli ganska låg.

Jag tycker du ska börja med att lägga din energi på att hitta rätt sittställning och ett följsamt rörelsemönster. Lägg mindre fokus på konditionsbiten.

Vad gäller din känning eller skada så vore det bra att låta en specialist titta lite närmare på det. I första hand skulle jag vända mig till en sjukgymnast.

1966 • Karlstad
#7
18 maj 2015 kl 14:35
Gilla
Sittställningen, kadens och den biten har jag fått hjälp av en cyklist. Måste inte vara perfekt för det men..
Konditionsbiten.. tänker du då att om jag är van löpare så är det bara att köra på med cykel?
Magnus Billberger
1968 • Falun
#8
19 maj 2015 kl 13:49 Redigerad 19 maj 2015 kl 13:49
1 Gilla
Även om du fått hjälp med sittställning, kadens mm så bör du ge tid åt att hitta rätt i fråga om hur du sitter och rör dig. Tidningen Kadens hade en väldigt bra introduktionsartikel för nybörjare 2008. Artikeln finns att läsa här http://www.toppfysik.nu/wp-content/uploads/2012/01/Kadens.2008.Nyb%C3%B6rjartr%C3%A4ning-En-bra-start.pdf

Artikeln illustrerar bland annat att det tar tid att hitta rätt. Av diagram på sidan 16 framgår att det tar många år innan man optimerat sin rörelse-ekonomi. Detta ligger väldigt nära frågan om rörelseergonomi också.

Om cyklingen ger dig känningar så tycker jag det kan vara värt att du prövar dig fram lite med ditt rörelsemönster för att se om du kan få till pass som inte ger dig besvär. Om du nu inte får tag på en specialist som kan titta lite närmare på din vrist. Hur rör sig foten i rörelsen? Försöker du dra i pedalen? Kan du urskilja att du vrider på foten i något läge i pedalvarvet? osv. För att minimera belastningen på vristen så kan du se till att hålla dig sittande så mycket som möjligt.

Om du samtidigt försöker pressa på konditionsträningen så är det alltför lätt att du tappar fokus på detta med rörelsemönstret. Även om du håller igen på intensiteten på cykelpassen så är det inte bortkastad tid vad gäller konditionen. Avsätt de närmaste 5-10 passen åt att försöka hitta ett sätt att cykla som inte ger dig några besvär och därefter kan du gott börja trappa upp intensiteten.
1966 • Karlstad
#9
19 maj 2015 kl 22:12
Gilla
Ok Magnus, då är jag med hur du menar och det låter sunt. Jag har nog dragit i pedalen vid trötthet för att "vila" och lite andra tekniska fel.
Ska ta hjälp både av "min" cyklist och kolla artikeln.
Tack!
tumba
#10
20 maj 2015 kl 20:13
2 Gilla
Har du funderat på att göra en riktig bikefit?

Att cykla ska aldrig göra ont och att låta en expert titta på dig, cykeln och sen passa ihop er efter rätt förutsättningar brukar kunna ge ett fantastiskt och i många fall oväntat resultat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.