Löpning Löparkompisar & kontakt 85 inlägg 4621 visningar

Smygehuk - Treriksröset med hjälp av jogg.se

Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#1
28 september 2008 - 20:18
Gilla
Bakgrund:
Efter förslag om ett gemensamt ultrapass i Skåne mellan Dalby och Smygehuk, så kom idén att vända på sträckan för att sedan ta sig hela vägen upp till Treriksröset med hjälp av jogg.se. Alltså olika smågrupper från jogg.se gör gemensamma trevliga ultrapass norrut i vårt avlånga (157,2 mil) land.

K-G Nyström tyckte vi borde starta en ny tråd för att spåna på denna idé. Sagt och gjort. K-G påpekar att det fanns liknande planer för några år sedan som gick i stöpet.

Ska en sådan här idé ska bli verklighet så tror jag upplägget ska vara enkelt. Typ; vi börjar helt enkelt att springa från Smygehuk och skriver sedan i forumet hur långt vi kom. Sedan är det upp till andra att ordna ett gemensamt pass från denna punkt. Exakt vilken väg nästa pass tar blir upp till de som springer, men det bör ju vara norrut i alla fall.
När det blir spelar inte heller någon roll. Tids nog har jogg.se joggat sig norr om Falun - Gävle och Norrland väntar. Eller också kommer vi inte norr om Ljungby. Det är inte hela världen.

Som jag ser det är det primära att få löpare att testa lite längre sträckor i lugnt tempo och i trevligt sällskap. Förslagsvis med paus för lunch och/eller fika. Om "jogg.se:are" sedan tar sig ända upp till Treriksröset är sekundärt. Men skulle vara kul om det gick. Tycker jag.

Vad tycker ni? Idéer?
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#2
28 september 2008 kl 20:27
Gilla
Galet kul :-)
Springs det fram till plats nära (söder om) Stockholm lovar jag att över stafettpinnen, förhoppningsvis tillsammans med en del andra 08:or, och lämnar över en bit norrut.

Stockholm är väl knapast längs fågelvägen mellan Smygehuk o Treriksröset, men säkert (?) bra idé att springa genom de större städerna/orterna. Tror jag.
#3
28 september 2008 kl 20:41
Detta inlägg har raderats
1981 • Linköping
#4
28 september 2008 kl 21:32
Gilla
säg till när ni når Peking så kan jag bjuda på kaffe och ta över nån mil ;-)
Peter Broström
1973 • Sollentuna
#5
28 september 2008 kl 21:45
Gilla
Surt (eller utmanande) för dom som bor omkring Kiruna. Det är rätt många mil kvar och det är mest renar, älgar och björnar som bor på den sista biten. Det blir alltså tämligen svårt att lämna över stafettpinnen. (Kanske därför den här tråden startades i den södra delen av landet...)

Trots detta så lovar jag att ta pinnen till Märsta om Jonas Utmanaren levererar den till Solna/Sollentuna.

Magnus Berglund
1988 • STHLM
#6
28 september 2008 kl 21:48
Gilla
Äsch, jag som trodde det handlade om en enda sträcka... Hur lång tid kan det ta? ;)
1966 • Norrköping
#7
29 september 2008 kl 06:24
Gilla
När pinnen kommer till Östergötland/Sörmland vill jag vara med ett par mil!
1972 • Alingsås
Administratör
#8
29 september 2008 kl 12:58
Gilla
Det är ju en jäkligt kul idé att köra ett lag öst och ett lag väst som tar varsin väg förbi Vättern, Vänern. Frågan är hur lätt det är att hålla olika spår efter man har passerat Siljan och då är man inte ens halvvägs. Lag väst kunde kanske följa E45 i stora delar men även där är det väl rätt glest med joggare, eller? Lag öst borde ju då ha det lite lättare utmed kusten?

Linda Eliasson
1978 • Nacka
#9
29 september 2008 kl 13:11
Gilla
Jag tycker det låter som en kanonidé! Jag är gärna med några mil. Som värmlänning (med ångermanländskt/lappländskt påbrå) i Stockholmsexil skulle jag kunna tänka mig att springa i både öst och väst, norr och söder. Kanske det finns fler som jag? Kanske en och annan norrlänning boende söderut, men som kan tänka sig att ta över pinnen i gamla hemtrakter?
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#10
29 september 2008 kl 14:32 Redigerad 29 september 2008 kl 14:50
Gilla
Ja, fågelvägen mellan Kiruna och treriksröset är ca 130 km å den vägen rekommenderar jag ingen att jogga (ja, kanske på vintern med snöskor eller bra skare). Kanske kan man vara flexibel i utförandet och acceptera turskidor vilket skulle underlätta. Annars är det ju österut på E45 vid Svappavaara, via Vittangi, Soppero och in i Finland vid Karesuando och uppöver som är den smidigaste vägen. En grov mätning på jogg kartan ger ca 250 km. Då börjar vi snacka ultrapass. Det motsvarar 6 marathonlopp och det har ju folk gjort förr. Cool utmaning, med följebil med mat och tält mm är det ju genomförbart i alla fall.
Henning Looström
1973 • Lund
#11
29 september 2008 kl 15:11
Gilla
Svårt att inte tänka på Mangans radiodagbok från världsrekordförsöket "Treriksröset-Smygehuk på inlines utan att någonsin sluta rulla" i radioprogrammet "Mammas nya kille" :)
#12
29 september 2008 kl 17:24
Detta inlägg har raderats
Per Bilén
1969 • Halmstad
#13
29 september 2008 kl 20:22
Gilla
Vi i Halmstad borde väl kunna bidra med en bit norrut. Jag tycker det låter jättespännande, eller vad säger övriga Halmstadbor?
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#14
30 september 2008 kl 05:07
Gilla
Om ni inte har hunnit förbi Enköping/Uppsala innan jul tar jag gärna pinnen en bit.
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#15
30 september 2008 kl 09:46
Gilla
Skaffa en pinne och sätt igång bara, är ingen ultralöpare precis, men några mil kan man väl bidra med!
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#16
30 september 2008 kl 11:11
Gilla
Härligt att läsa!

Eftersom en massa bra idéer fortsätter att strömma in så tycker jag det är för tidigt att låsa sig vid något upplägg. Av samma anledning tycker jag att det är för tidigt att bestämma när på året detta ska bli av.

Mina synpunkter på det som kommit upp:

Att låta sträckan gå vid de större städerna:
Helt rätt. Den behöver kanske inte gå igenom centrum, men bör vara tillgänglig med lokaltrafik alternativt med kortare biltur.

Att ha en väst- och en östlinje:
Sverige är långsmalt men tillräckligt brett för att ha vi ha två vägar på vår väg norrut. Med tanke på hur glesbefolkat vissa delar av Norrland är så kanske man får låta sträckorna gå ihop någonstans uppåt landet.

Springa i grupp eller ensam:
Grundtanken om att varje sträcka skulle vara gemensamma ultrapass är verkligen inte huggen i sten. Vill man ta över stafettpinnen ensam så bör man få göra det. Sträckorna lär räcka till ändå. Jag tycker dock att det är en god idé att sträva efter att springa i grupper. Det är trots allt en kul grej med sociala förtecken som planeras här.

Stafettpinne:
Från början tänkte jag mig en "virtuell stafettpinne". Men då flera skrivit att de gärna tar över stafettpinnen så skulle man kanske låta den vara reell? "Stafettpinnen" kan ju vara vad som helst och väga minimalt.

Hoppas det fortsätter komma in synpunkter och idéer!
#17
30 september 2008 kl 12:51
Detta inlägg har raderats
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#18
30 september 2008 kl 13:50
Gilla
>Större städer. Isch säger jag som bonnläpp.

Fast om du skippar lantinsens rädsla för storstaden :) så är det väl bra att göra ett sånt här arrangemang på platser där man ger så många som möjligt möjlighet att faktiskt vara med. Det bor trots allt fler jogg.se-människor i de större städerna än i diverse småställen som består av tio hus och en nedlagd lanthandel...

Det skulle kunna vara trevligt att få lite uppmärksamhet, dels för att göra reklam för löpningens ädla konst och dels lite reklam för jogg.se, så där finns det poänger att faktiskt dra det hela rakt igenom städer. Här i Linköping skulle det kunna vara rätt lämpligt att faktiskt springa Storgatan, och kanske tillochmed på gågatorna. Gärna med lite lagom färgglad klädsel och jogg.se-vimplar eller nåt. Ge folk nåt att undra över...

För att minska en del av problemen med att det är rätt tunnsått med folk längst i norr skulle man kunna ha arrangemanget som att man springer dörr till dörr från den nordligaste jogg.se-medlemmen till den sydligaste. Ett skoj sätt att binda samman communityn.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#19
30 september 2008 kl 13:59
Gilla
Vill någon springa med kräfthattar och vimplar så kör hårt. Jag kommer för min del inte ha det på mig. Visst kan man springa genom städer. Mellan städerna finns det ju landsbygd så både stadsbor och bonnläppar kan nog få sitt.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#20
30 september 2008 kl 14:29
Gilla
Jag menade inte att såga Magnus klädförslag eller hans idé om att väcka uppmärksamhet. Det är ju jättebra.
Men om det här fungerar så kan man ju nästa gång ordna t.ex en stafett genom Sverige som aldrig stannar. Dvs några springer på natten. Ystad- Treriksröset på två veckor borde vara möjligt. En sådant arrangemang skulle vara lättare att få uppmärksamhet för tror jag.

Hur mycket jag än gillar jogg.se så skulle jag föredra att man sprang för något annat typ Hjärt-Lungfonden.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.