Löpning Kläder, Skor & Prylar 14 inlägg 16960 visningar

Vad ska man ha träningsarmband eller pulsklocka?

Racha
1993 • ramlösa
#1
14 september 2015 - 19:59
Gilla 
Träningsarmband vs pulsklocka ?
Hej jag tänkte köpa min första pulsmätare av något slag.
Och vitsen med den för mig är att jag vill kunna se vilken hastighet jag håller under tiden som jag springer. Eftersom jag tänkte börja träna inför lopp osv i framtiden.

Men då undrar jag om träningsarmband fungerar lika bra?
Och hur i hela friden mäter de pulsen utan ett band runt bröstet, via handled? Är det lika säkert, kan man lita på de siffrorna ett träningsarmband visar. Vad är nack & fördelar ?
Någon som har erfarenhet av ett träningsarmband och vad tycker du om prylen? Eller borde man lika gärna gå o skaffa sig en pulsklocka (

Ett band runt bröstet känns väldigt jobbigt att gå runt med ) känns då mycket smidigare med ett armband! =)
1967 • Torslanda
#2
15 september 2015 - 02:05
Gilla 
De flesta band som kan visa puls använder sig av en optisk avläsning av pulsen från handeldens blodådror. Det funkar rätt ok men då måste bandet sitta relativt stabilt och det blir ett problem på vintern. En GPS klocka kan du ha utanpå kläderna för att se farten etc men armbandet hamnar ju i regel under kläder och blir svårare att se. Personligen tycker jag att att en enkel GPS klocka är att föredra. De har idag alla de funktioner som armbanden har och mer därtill. Kan å andra sidan säga att bröstbanden för pulsklockor har en klar tendens att ge mig ruggiga skavsår. Ett annat problem med armband är att de är minst sagt väldigt dåliga på att mäta distans etc. Det är matematiska formler av ett rörelsemönster som analyserars och detta påverkas av fart, löpsteg etc. Jag skulle helt klart gå på en pulsklocka. De är inte felfria på något sätt men de är i vart fall ljusår mer tillförlitliga än armbanden om det är löpning vi talar om.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#3
15 september 2015 - 08:51
Gilla 
Det finns ju även GPS klockar som inte använder bröstband, utan mäter direkt på handleden. Jag har en TomTom Cardio, funkar med pulsen tycker jag, sen har även Garmin en ny med handledspuls, Forerunner 225
Johan Hedberg
1983 • Sundbyberg
#4
15 september 2015 - 11:04
Gilla 
Köpte en Forerunner 225 och även om jag precis börjat använda den funkar den riktigt bra. Får se hur den fungerar i vinter men för mig är inte pulsfunktionen den viktigaste utan bara hjälper mig att både känna och lära mig att springa på känsla..

Kroppen är en kropp och belastningen är olika beroende på temperatur osv.

Jag började dock träna på "kända sträckor", dvs att jag mätte sträckor med kartfunktionen här på jogg.se och använde som referensvärde för att ha jämförbara data. Sen tränade jag på samma slinga och jämförde mina träningspass. Hur exakt de mätningarna är går absolut att diskutera, därför kan det vara bra att springa på en bana där man kan få exakt 5km tex när man blir besatt av löpningen och börjar bli allt för vetenskaplig.

Har märkt att jag kan känna mig trött och sliten i exempelvis 4:15 tempo beroende på andra faktorer än tidigare träning (pollenmängd, temperatur, tid på dygnet, träningsmängd, träningsvärk av olika slag osv) så jag jobbar med att skapa bra känsla och rutin. Ska ju trots allt vara kul att springa och en njutning (ibland).

Armband.. aldrig. Aktivitetsregistrering är som tidigare skrivit rätt värdelös..
Racha
1993 • ramlösa
#5
15 september 2015 - 22:16 Redigerad 15 september 2015 - 22:16
Gilla 

Tack så jätte mycket för all info !
Det blir absolut inget träningsarmband. Men blev genast intresserad av en gps klocka utan bröstbandet ! Förstår då att det är lite nyare versioner man måste kolla efter. Hur är det med vívoactive® ? Har jag uppfattat det rätt att det är en klocka utan bröstband?

1971 • Ystad
#6
15 september 2015 - 22:33
Gilla 
Problemet med en GPS-klocka med inbygd optisk pulsmätare är att det inte är optimalt för våra breddgrader. På vintern vill i alla fall jag ha klockan utanpå jackärmen och då funkar inte pulsmätningen.

Jag har en Polar M400. Det är en GPS-klocka med inbyggd funktion motsvarande aktivitetsarmband som Polar Loop. Man får alltså både GPS-klocka och aktivitetsarmband i ett. För att slippa pulsmätare med bröstband så har jag köpt till en separat optisk pulsmätare som man kan ha runt under- eller överarmen. http://www.clevertraining.com/scosche-rhythm-armband-heart-rate-monitor-ant-and-ble2.html

Vad jag vet så kräver Vivoactive bröstband om man vill ha pulsmätning med det kan du kolla upp hos Garmin.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#7
16 september 2015 - 08:10
Gilla 
Ja, det är ju olika från person till person... Jag har aldrig ens tänkt tanken att ha klockan utanpå jackärmen... alltid direkt på armen. But that's me :-)
Janne Österman
1967 • Malmö
#8
16 september 2015 - 09:04
Gilla 
Har man GPS-klocka så är det klart man har den utanpå kläderna/jackan, om man vill använda GPS alltså.
Vivoactive har inte inbyggd pulsmätning i klockan på handleden utan separat pulssensor krävs, t.ex. runt bröstet.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#9
16 september 2015 - 09:25
Gilla 
GPS funkar lika bra om den täcks av jackärmen... Har aldrig haft problem med det. Även om jag inte förstår hur den kan funka utan att "se" satelliterna :-) Men den får ju t.o.m. GPS-kontakt inomhus bara jag är någorlunda nära ett fönster
Janne Österman
1967 • Malmö
#10
16 september 2015 - 09:49
Gilla 
OK, kanske funkar med tunna kläder :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
16 september 2015 - 16:47
Gilla 
Jag brukar ha klockan utan på understället med bara jackan över. Det funkar bra att bara dra upp ärmen när man tittar. Jag springer i alla fall inte och tittar hela tiden.
Pär M
1969 • Umeå
#12
16 september 2015 - 18:14
Gilla 
I instruktionerna till min förra garmin (405) så skrev dom att den alltid skulle sitta på kläderna!!!!
Sven Gustafson
1966 • Lund
#13
17 september 2015 - 11:29
Gilla 
Klädernas dämpning på GPS signalen är försumbar så ur detta perspektiv så spelar det ingen roll om klockan sitter utanpå eller innanför kläderna.
1949 • Göteborg
#14
17 september 2015 - 11:44
Gilla 
Tillbaka till frågarens undring.
Pulsmätning: Köpte Garmin 225 som inte verkar helsäker, första 5-10 minuterna kan vara upp till 180 bpm under uppvärmning, ibland även sista 10 minuternas spurt (min maxpuls ca 170). Däremellan verkar mätningen fungera bra. Så när jag vill vara säker på noggrann mätning använder jag mitt gamla bröstband som 225-an hittar på någon sekund. Alltså även alternativ på vintern när man har klockan utanpå kläder.
Klockans GPS har aldrig varit problem vare sig på eller under kläder!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.