Löpning Kläder, Skor & Prylar 11 inlägg 14545 visningar

Funderar på att börja med barfota/minimalistiska skor

Linköping
#1
30 mars 2016 - 19:15 (Redigerad 30 mars 2016 - 19:15)
Gilla
Hejsan

Jo, som sagt så funderar jag på att börja springa med ett par minimalistiska skor. Jag är en van löpare då jag har sprungit i 8-10 år, fram tills nu med vanliga löparskor (Asics).

Det första man kommer och tänka på är ju Vibram Fivefingers som såklart är flashiga och häftiga. Fast jag har funderat en del och jag tror nog inte att jag provar Fivefingers, dels p.g.a. passformen som förmodligen måste vara lite krångligt ... men främsta skälet skulle vara bristen på skydd som fivefingers ger. Är man ute och springer på en vanlig skogsstig med lite sten och rötter i spåret så antar jag att man kan slå i fötterna hyfsat lätt med fivefingers.

Hursomhelst, det finns såklart andra alternativ. Några jag har kollat på är bl.a. Vevo och Altra:

Vevo - Trail Freak II Waterproof
http://www.vivobarefoot.com/uk/mens/trail-freak-ii-winterproof-mens?colour=Black/Red

Altra - Lone Peak NeoShell
https://www.altrarunning.com/men/lonepeakneoshell

På rak arm så lutar jag mot att prova Altra Lone Peak. Denna sko ter sig för mig vara mycket lik en "traditionell", fast med zero-drop. Av produktbilderna att döma så har skon viss dämpning vilket troligen inte är fel på ojämna skogsstigar och asfaltssträckor.

Frågor:
Vad tycker ni om löpning med minimalistiska skor i allmänhet? Bra idé?
Vad tycker ni om mitt resonemang kring skor, verkar Altra kunna vara ett vettigt val?
Andra skor som man kanske borde fundera över?

Tack för svar
Linköping
#2
30 mars 2016 kl 21:43
Gilla
Hej
Kul att du funderar på att gå över till minimalistiska skor. Det är det bästa jag gjort för min löpning (om man räknar ett drop på 3-4 mm som minimalistiskt. 0 mm drop har jag ingen erfarenhet av). Det föll sig naturligt för mig med mer minimalistiskt då jag uteslutande löper i skog (jag gillar kontrollen och känslan ett lägre drop och en tunnare sula ger vid ojämnt underlag).
Gällande de skor du nämner har jag tyvärr ingen erfarenhet, men om jag ska ge ett råd för övergången till en mer minimalistisk sko, vilket är ett råd som inte går att påtrycka tillräckligt, behöver du fasa in de nya skorna mycket försiktigt och långsamt (vilket du kanske redan har en plan för). Tänk långsiktigt. Som exempel kan du fortsätta löpa de pass du gör nu men börja de första 5 minuterna eller första kilometern med de minimalistiska, och sedan fortsätta passet med de gamla. Öka sedan långsamt, mycket långsamt, och lyssna på varje tecken på överbelastning, främst av vader, hälsenor och trampdynan (att bygga upp dessa muskler tar tid. Jag rekommenderar även regelbunden stretch/yogaövningar, massage och eventuellt också alternativ träning av de musklerna).
Jag själv använder mig av Inov-8´s trailskor (standard fit), vilka passar mina breda fötter. De har även samma skor med smalare läst.
Lycka till med övergången.
/Peter
Peter Nilsson
1962 • Stora Ursvik
#3
31 mars 2016 kl 09:33
1 Gilla
Jag kör aquasocks, har aldrig ägt ett par fivefingers.
Kostar en tiondel, inget lullull eller prestigefinesser, dom är ju aldrig ens påtänkta för löpning så ingen har tänkt prissätta dom efter det :-)
Springer du ett par korta sträckor med dom här känner du snart att du kan slappna av och inte vara rädd för varken hårda eller ojämna underlag. Lita på blicken och låt reptilhjärnan bestämma var fotstegen sätts.
Och lugnt och kort i början. https://www.simbutiken.se/product.html/badskor-aquashoe-soak-resan?category_id=102
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#4
1 april 2016 kl 14:48
Gilla
Fastnade direkt för Merrell Trail Glove när jag först provade dem för fyra år sen. Efter en inkörningsperiod på ett par veckor med lite ont i vader, var jag tillbaka på normal löpmängd och kunde också börja öka på distanserna.
Har därefter kört Merrell på alla pass, asfalt och terräng. 7 maror har det blivit i skorna. Och även om asfalten kan kännas i fotsulorna om det blir en trött sistamil, tvivlar jag på att det blivit nån mara alls för mig om jag fortsatt springa med tjocksuleskor.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
2 april 2016 kl 11:46
Gilla
Liksom Peter vill jag betona vikten av långsam inkörning av allt med zero drop, minst tre månader tror jag de flesta behöver. Dessutom tycker jag att man ska växla mellan olika skor och då kan man görna ha ett par med exv 4 mm drop också.

Five fingers på grusväg funkar inte för mig, små vassa stenar gör ont och hälkuddarna blir trötta fort. Just skogsstig är nog det som går bäst - eller sandstrand om man vill slippa risken för sår av snäckskal eller stick av nåt litet djur.

I övrigt så tycker jag att dämning är bra på långpass även med noll drop. Har förlorat känsel i tårna av för mycket tunna skor på träning.
1954 • Västra Frölunda
#6
2 april 2016 kl 23:36
Gilla
Tycker det är korkat att springa i tunna skor.

Man bör skydda sina fötter och även se till att ha bra stötdämnig.

Känner några som börjat springa med tunna skor och fått skador.

Fattar inte varför man skall springa med så tunna skor då vi är vana att gå i vanliga skor.




Bergs Geten
1971 • stockholm
#7
3 april 2016 kl 11:07
Gilla
Altra Lone Peak är inte speciellt minimalistisk snarare väldämpad och skyddande, men ändå en väldigt skön sko. Jag har tvärtemot dig gått från väldigt tunna skor till lite tjockare. Har alltid sprungit i minimalistiska skor, men prövade för några år sedan altra skor på lite längre turer. Upplevde dem till en början som rätt klumpiga men vande mig efter ett tag, nu uppskattar jag verkligen det extra skydd de ger i hård terräng.
Vill du springa med minimalistiska skor tycker jag du ska prova en tunnare sko en Lone Peak.
Urban Johansson
1957 • Gävle
#8
3 april 2016 kl 20:42
Gilla
Håller med Lennart. Fattar inte heller vitsen med att springa utan dämpning, hålla på med att lära/vänja sig låter bara som chansning, går det så går det liksom, med stor risk för skador.
Jag har gått över från "vanliga" skor till mycket mer dämpande, är så skönt att "springa på moln" å dom funkar hur bra som helst i terräng åxå.
1981 • Vegan Runners
#9
3 april 2016 kl 22:04
Gilla
Lennart+Urban: tunna skor har fördelen att inte öka så mycket i vikt vid simning, mycket trevligt att kunna växla löpning i terräng med att ta sig över sjöar och sund! Dock tar det ju extremt lång tid att träna upp fötterna så det är inte gjort i en handvändning.

Men jag satsar ändå hellre på att sakta försöka träna upp bortglömda muskler än att ge upp och köpa dämpade skor och extra sulor. I rimlig takt, naturligtvis.
1980 • Åby
#10
4 april 2016 kl 08:06
Gilla
Vivobarefoot är kanonfina skor att springa i, just Trail Freak är beroendeframkallande :)

Var lite varsam i början och läs instruktionerna på skokartongen (eller här: http://www.vivobarefoot.com/se/learn/the-skill-of-movement/walk-before-you-can-run )

Altra är ingen minimalistisk sko på något sätt, däremot är de begåvade med en tåbox som inte hämmar fotens rörelse lika mycket som traditionella löparskor gör och ett bra alternativ till dina nuvarande Asics.

Lycka till!
Peter Nilsson
1962 • Stora Ursvik
#11
6 april 2016 kl 10:29
2 Gilla
Lennart, du känner ingen med stötdämpade skor som har ont?
Stötdämpingen tar mina fötter/underben hand om, thankyouverymuch. Alldeles för viktigt för att överlåta till en skotillverkare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.