Skidor Skidor 9 inlägg 7016 visningar

Madshus

1980 • Stockholm
#1
18 april 2016 - 15:07
Gilla
Tjena

De senaste säsongerna har jag åkt på Rossignol XIUM men trivs inte helt med dem. Nu funderar jag på Madshus Redline Carbon.

Vad har ni för erfarenheter av dem ?
1965 • Sala
#2
18 april 2016 kl 19:01
Gilla
Tjenare! Klassiskt eller fritt, eller både och?
1980 • Stockholm
#3
18 april 2016 kl 21:41
Gilla
Tjenare, klassiskt..
1968 • Kapp
#4
19 april 2016 kl 06:59
Gilla
Märket har nog mindre betydelse,
Viktigast är att säljaren kan mäta upp spannet och hitta det riktiga paret till dig,
Det är en konst och inte lätt att hitta säljare som kan den konsten.
N S
1982 • Piteå
#5
19 april 2016 kl 09:08
Gilla
Va är det som du inte gillar med dina Rossar? För rent principiellt är dom på samma nivå absolut.
Utan att veta din nivå så skulle jag gissa att dina skidor antingen är dåligt utprovade eller så har du inte hittat vilket före dom passar bäst i. Kan vara dålig slipning också.

Men om du vill byta skidor oavsett skulle jag först och främst inte köpa Madshus överhuvudtaget och för det andra inte köpa så dyrt.
Madshus gör fantastiskt snabba skidor men dom är väldigt sköra. Finns flera trådar på Skidforum.se om alla problem folk haft med Madshus. I korta drag så tål dom inte värmen från vallning, dom tappar ofta spannen väldigt snabbt och skidbrott är hyfsat vanligt. Men som sagt, dom är ofta väldigt snabba...

Men om du är så pass seriös i ditt skidintresse att du är beredd att lägga flera tusen på nya skidor skulle jag istället satsa på två par av Salomon eller Atomics toppskidor. Kostar ca 3500 styck och är bra nog för att vinna Världscupen på. Om du inte redan har det så kan du i så fall beställa ett par Klisterskidor och ett par kallskidor. Om du redan har speciellt utplockade klisterskidor så kan du beställa två par skidor vilket dubblar dina chanser att få ett superpar. Om det andra paret inte är lika bra kan du alltid sälja det sämre paret och få tillbaka större delen av pengarna.
1980 • Stockholm
#6
19 april 2016 kl 10:19
Gilla
Spannet är uppmätt och jag har även kontroll mätt dom i en annan butik så de är anpassade för min vikt.
Jag upplever Rossin som stela och inte speciellt följsamma. Har pratat med olika åkare som har Madshus längs spåren och de jag pratat med är väldigt nöjda. Men inlägget om skidbrott har jag hört tidigare.

1965 • Sala
#7
19 april 2016 kl 16:25
Gilla
Jag tror det kan vara som N S skriver: "eller så har du inte hittat vilket före dom passar bäst i."

Här en liten video om skillnader mellan skidor för varm- respektive kallföre: https://www.youtube.com/watch?v=T1DNgCNt23M
N S
1982 • Piteå
#8
20 april 2016 kl 12:45
Gilla
Ok, vi kör lite skidnördighet om nån är intresserad:

När du säger att du upplever Rossarna som stela och oföljsamma så är jag rätt övertygad om att du har för låga skidor. Observera, för låga inte för mjuka. Ross är lite speciella att plocka jämfört med de flesta andra märken. Man bör plocka Ross med rätt höga spannvärden överlag. Ett par Ross kan ofta plockas med spannvärden som normalt brukar anses vara anpassade för klisterföre även om du är ute efter ett par kallskidor. Dom funkar ändå att få fast och övergångarna mellan fäst- och glidzoner blir ändå bra. Plockar man Ross som man gör med de flesta andra märken har dom en tendens att upplevas som plankiga.

Skulle till och med påstå att rätt utplockade så är Rossignol bland det skönaste och roligaste som finns på marknaden. Brukar överlag göra grymma klisterskidor.

Är ju som vanligt dumt att generalisera men om man ändå vill så skulle jag säga att Ross Xium och Fischer RCS är mer dynamiska och spänstiga i sin känsla, väldigt belönande om man har bra tryck i benen och bra teknik. Fischers RCS-modeller har dock ofta ett ganska hårt slutspann vilket kan göra dom svåra att få fast när du blir trött. Xiumen är snällare på den punkten.
Skulle vilka kalla deras spann som progressivt vilket ger ett härligt liv till skidan.
Salomon och Atomic tycker jag ger en väldigt bra kompromiss mellan Fischers progressiva beteende och Madshus mer linjära spann. Livfulla skidor som ändå är lätta att få fast när man är trött.
Madshus tänk verkar mer vara ett ganska linjärt spann som är lätt att få ner oavsett hur trött man är. Jag upplever dom som väldigt följsamma och lättåkta utan att vara tråkiga.
Peltonen har jag inte så bra koll på men dom jag pratat med verkar väldigt nöjda.

Påstår inte att nått märke på så sätt är bättre eller sämre än nått annat, bara olika.

Men som sagt det här är generaliseringar gjorda av en nördig amatör utan egentlig faktakunskap så ta det för vad det är...

Vad som dock kan vara värt att beakta när man är amatör och köper sina egna skidor är förväntad livslängd. Om man tittar ute i spåren och till och med i världscupen så ser man ofta 10-12 år gamla Fischerskidor som går som spjut fortfarande. Även gamla Atomic ser man ofta kring där jag bor under fötterna på tävlingsåkare.
Du ser däremot nästa aldrig ett par Madshus som är mer än tre år gamla...
1980 • Stockholm
#9
25 april 2016 kl 10:34
1 Gilla
Då har man fått nya insikter och lärdomar, tar tacksamt med mig dessa för framtiden.

Still confused but on a higher level som det så populärt heter.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.