Löpning Skador & Rehab 2 inlägg 5916 visningar

Ont i främre hålfoten!

1989 • Upplands Väsby
#1
14 maj 2016 - 16:22
Gilla

Tjenare!
Började för en vecka sedan med införa väldigt lite och lätt barfotalöpning på gräs som lite underbensträning. Har sen tidigare van med löpning.

Efter en vecka nu av detta (3 barfotapass) har jag fått en ömmande smärta längs båda hålfötterna, framtill, några cm under stortån, lite värre i högerfoten. Kom efter ett pass och blev mer påtagligt efter några timmar. Undrar egentligen om detta enbart är ovana och träningsverk eller kan vara början på någon otrevlig skada. Har någon erfarenhet av något liknande och hur ska jag göra med löpningen nu?

Tack på förhand!!
Linköping
#2
15 maj 2016 kl 10:38 Redigerad 15 maj 2016 kl 10:41
1 Gilla
Hej
Det där låter som något som även hände mig en gång precis när jag började med mer minimalistiska skor. För mig handlade det om att hålfoten fram sjunk ihop på grund av att musklerna där inte var tillräckligt starka för den ökade belastning som "barfotalöpning" innebär. För mig gick det över av stärkande övningar för just musklerna under fötterna. De övningar jag gjorde var:
# Dra sig fram på golvet enbart med hjälp av att dra ihop tårna, exempelvis 0,5 meter
# Stå på en balansbräda med en fot i taget eller stå på ett ben och skapa obalans genom att röra det andra benet i olika riktningar (detta är en bra övning för att stärka samtliga muskler i fötterna)
# Stretchning (för tårna uppåt så att musklerna under foten sträcks. Stretcha även vaderna)
# Massage (stå på exempelvis en mjuk tennisboll och rulla den under foten, eller dra med tummen, eller punktmassera)
Utöver detta skulle jag rekommendera att ta det lugnare med barfotalöpningen ett tag för att sedan öka på den när det känns bättre och när dina muskler under fötterna är starkare. I ett akut skede kan det också vara skönt att hitta en iläggssula med i liten höjning som stöd under just främre hålfoten, för att minska belastningen i det området ett tag. Slutligen som alltid, visar det sig att smärtorna inte ger med sig, trots stärkande övningar, stretch och massage, kan det vara bra att få en kunnig person att undersöka och ge sitt utlåtande.
Lycka till!
/Peter
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.