Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 65585 visningar

Ont under hålfoten

Jenny Larsson
1978 • Luleå
#1
5 mars 2013 - 20:38
Gilla
Jag har gått från att mest träna olika pass på gym från att springa regelbundet 3-4 gånger i veckan utomhus och på löpband, inga längre sträckor än 8 km hittills.

Nu har jag fått så ont under hålfoten, ena foten. Ont när jag bara går också. Öm under när jag känner/trycker ganska långt fram ganska mitt under foten.

Väljer att vila från löpning tills veckoslutet helst, köra andra pass så som BODY PUMP och cirkelträning, rodd etc.

Tips och råd någon?
Jenny Larsson
1978 • Luleå
#2
5 mars 2013 kl 20:39
Gilla
Kan tillägga att jag tränat så här sedan början av året.
HR
1972 • Stockholm
#3
5 mars 2013 kl 20:54 Redigerad 5 mars 2013 kl 21:09
Gilla
Det kan vara en kombination av olika saker.
Den mest populära gissningen brukar vara plantar fasciit eller hälsporre.

Men har du ont ganska långt fram så behöver det inte vara det utan kan vara pga att någon eller flera av fotens muskler/senor är ansträngda och om man springer "för mycket på tå" eller framfot och inte landar under kroppen så tar framdelen av foten stryk, speciellt på hårt underlag. Men som sagt, det finns flera orsaker.

Har du högt fotvalv? Jag har haft liknande besvär men i mitt fall var det en muskelsena och den kommer och går mellan varven men är under kontroll.

Skickar en länk på lite egenstretch du kan göra i princip oavsett besvärstyp, komplett med bilder :-).
Läs igenom artikeln (jag har ingen koppling till dem men artikeln känns vettig) och kika på egenstretchen sedan:
http://www.ryggochidrottskliniken.se/tips-rad/halsporre.html

Du fick även ett litet PM. :-)
Benny
1972 • Skellefteå
#4
5 mars 2013 kl 23:31
Gilla
Mycket bra artikel du länkade till Henrik. Jag kände själv av en hel del ömhet under hålfoten för några veckor sedan, men verkar ha lyckats tygla problemet genom så enkla åtgärder som att massera foten med en golfboll några gånger per dag (har numera alltid en golfboll liggandes vid TV-soffan) samt se till att ha lite bättre skor när jag promenerar till jobbet. Dessutom började jag stretcha och massera vaderna mer regelbundet eftersom spända vader kan orsaka problem under foten. Problemet avtog i alla fall snabbare än jag kunde drömma om även fast jag har fortsatt att springa med oförminskad styrka.

Jag trodde givetvis också att jag var på väg att drabbas av plantar fasciit och googlade mig fördärvad kring denna åkomma men nu vet jag inte längre vad man ska ställa för diagnos egentligen :-). Jag hade i alla fall inte de typiska symptomen att det smärtar ordentligt de första stegen man tar på morgonen.

Nu kanske du Jenny har betydligt värre problem än jag hade och mitt syfte är inte alls att förringa dina problem utan jag ville bara säga att all smärta/ömhet under foten, precis som Henrik också säger, lyckligtvis inte behöver vara plantar fasciit och därmed innebära långvarig rehabilitering.
1952 • Varberg
#5
6 mars 2013 kl 08:43
Gilla
Kombinera massagen med daglig crabwalk så har ni nya fötter om 4 månader.
Stå barfota rakt upp och dra dig framåt med tårna och hålfoten utan att hoppa. Börja med 1 meter/dag. Fantastiskt nog verkar det hjälpa vid hälkuddebesvär också.
HR
1972 • Stockholm
#6
6 mars 2013 kl 10:37
Gilla
Crabwalk - absolut!
Det var en miss att jag inte skrev det i tråden, men det kom med i PM till Jenny.
Carl
1981 • Malmö
#7
1 april 2013 kl 23:33
Gilla
Jag lånar denna tråden istället för att skapa en ny tråd...

Saken är den att även jag har haft problem med smärta under hålfoten. Jag har även märkt att hålfoten sjunker ihop mer än lämpligt vid löpning. För att komma tillrätta med detta har jag nu köpt hålfotsstöd ("arch support").

Det kanske är helt uppenbart för alla utom mig eftersom jag inte kan finna någon info om det, men är tanken att man ska ha dessa stöd under eller över den vanliga iläggssulan?

//Carl
Magdalena
1972 • Tumba
#8
2 april 2013 kl 10:39
Gilla
Carl: jag har special-iläggsula istället för de vanliga standard iläggsulorna i mina löparskor (standardsulorna har jag plockat bort alltså). Specialsulorna har jag fått utprovade hos ortoped på löplabbet, och de kan läggas in i alla skor där man kan plocka ut hela innersulan. Däremot i mina andra vanliga vardagsskor (skinnstövlar, ballerinor etc) så lägger jag enbart in ett extra hålfotsstöd alt. halvsula med fotvalvsstöd direkt i skon.
Har nu samlat på mig en mängd olika sorters skoinlägg (finns en djungel av dem) så att de passar till olika skor...
Carl
1981 • Malmö
#9
2 april 2013 kl 14:23
Gilla
Magdalena: Tack för ditt svar. Som den snåljåp jag är så tänkte jag först testa med enkla hålfotsstöd innan jag bestämmer mig för att satsa på hela sulor....

Tänkte inte på att dessa hålfotsstöd även ska användas till andra typer av skor, även till sådana utan iläggssula. Så tanken är nog att ha dem ovanpå de sulor som finns i skorna. Dock tycker jag att de sitter lite stabilare om jag lägger dem mellan sko och sula. Skoskavsmässigt borde den lösningen också vara bättre, men det kan ju vara fel.

Har inte sprungit tillräckligt i dem för att vara helt säker. Bara att snöra på sig dojjorna och få svaret the hard way...
C
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.