Pep och råd inför Stockholm Maraton 2017 - Löpning
Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm Marathon 8 inlägg 6735 visningar

Pep och råd inför Stockholm Maraton 2017

1964 • Tyresö
#1
14 september 2016 - 11:33
Gilla 
Sedan ca 25 år tillbaka har jag har haft som mål att någon gång i livet springa Stockholm Maraton. Min motivation till att träna löpning har dock inte varit stark nog, men under våren 2015 så blev löpning helt plötsligt fantastiskt rolig och är numera nästan en drog.
I måndags tog jag mod till mig och anmälde mig till maran :-)

Jag SKA ge mig själv chansen att prestera bra genom att redan nu planera träningen fram till 3 juni 2017.
Jag har svårt att inte tänka i tid, så just nu jobbar jag mot Sub 4.

Delmål på vägen blir Hässelbyloppet....hoppas på 47.30

Mitt schema har jag tänkt så här
Mån Distans (10-12km)
tis Intervall (6km)
ons Innebandy (90 min)
tors Vila
fre fartpass (6-7 km)
lör Långpass (15-32km)
sön Innebandy (90-120 min)
Veckomängd 37-57 km....tisdag eller fredags pass kommer nog strykas rätt ofta för att få in mer vila.
Jag har snittat 20 pass i månaden sedan januari och 30km i snitt de sensaste 10 veckorna (max 44 km).

Det vore kul att få ta del av era tankar, upplägg och råd

Jocke 52 år ung.
Markus Pilenvik
1987 • Bromma
#2
14 september 2016 - 12:48
Gilla 
Kul med mara! Spontant så ser det jobbigt ut att ha ett fartpass dagen innan långpasset. Nu vet jag inte riktigt vad du menar med fartpass, men gissar att det är ett kvalitetspass. Sedan bör du lägga in lite styrketräning också som komplement, men det kanske ingår i innebandyn?
Kan passa på att tipsa om artikel också som jag tycker är riktigt bra i sammanhanget, den kan säkert ge dig inspiration. http://www.runnersworld.se/blogs/larssodergard/ge-mig-fem-timmar-i-veckan.htm
1964 • Tyresö
#3
14 september 2016 - 13:25
Gilla 
Markus,
tack för länken, tänkvärt då mna ju inte har obegränsat med tid.
fartpasset är ett intervallpass i grupp, så det är himla kul men jag inser också att det ligger fel i tid...blir nog till att stryka många fredagspass. Styrka tänkte jag baka in mer när vintern kommer, det är ju inte lika kul som att springa,
1971 • Nykvarn
#4
14 september 2016 - 13:59
Gilla 
Mina spontana tankar med nio maratonlopp i löpar-CV't hittills.

Min första tanke när jag såg ditt veckoschema:
Var är vilan/återhämtningen? Du tränar sex dagar på raken efter tordagens vila och de sex dagarna innehåller "kvalitetspass tre dagar; fart fredag, långpass lördag, fart tisdag. Däremellan innebandy vilket får räknas som en ganska intensiv träningsform vilket för mig in på tanke nr 2:

Nästan hälften av din träning i tid räknat består av innebandy, tre timmar i veckan och fyra timmar löpning. Innebandy är både socialt och roligt, jag har själv tränat både "riktig" bandy och innebandy. Det är också en av de sporter som leder skadeligan överlägset, inte minst bland "farbröder" ursäkta uttrycket, i din och också min ålder. Det är otroligt lätt att göra sig illa, jag lade själv av med innebandyn för ett antal år sedan efter att ha skadat mig rejält ett par gånger och fått gå omkring med kryckor och inte kunnat träna löpning på flera veckor.
Även om det är en rolig träningsform, fundera på om det är värt det i alla fall. Den största framgångsfaktor för att springa Stockholm Maraton i vår är en lång oavbruten period av kontinuerlig löpträning från och med nu. Hur fräscha kommer dina ben vara på söndagens innebandyträning med ett långpass dagen innan?

Jag skulle lägga in en dag till med vila och kanske köra lite styrka och rörlighet då, vidare skulle jag nog köra ett av fartpassen lite längre och lite långsammare. Om intervallet i grupp är relativt intensivt med kanske kortare intervaller som tränar syreupptagningsförmågan så skulle jag köra det andra passet som längre intervaller, t ex 4x2 km, 3x8-10 minuter som ett "tröskelpass" vilket övar din fartuthållighet.

Oldboy
1952 • Danderyd
#5
14 september 2016 - 16:02
Gilla 
Håller med Staffan. Dessutom är din plan att öka löpmängden och det är i o f s bra, för maraton är det bra med mängd men kontinuitet är lika viktigt och då ska man hålla sig skadefri. Bästa sättet är att öka långsamt, se till att kroppen får återhämta sig regelbundet och att träna styrka. Därför tycker jag du ska börja med styrkan genast.

Kvalitetspassen däremot kan du spara till våren, bättre att öka mängden först, hög puls får du på innebandyn om du inte kan avstå från den. Till våren tycker jag absolut att du ska låta bli innebandyn ändå, himla surt att skada sig med nån månad kvar när du lagt ner en massa tid och jobb på att träna inför ett särskilt lopp. Särskilt om du bara tänkt springa maran en gång.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
14 september 2016 - 16:05
Gilla 
P S När man är 40+ behöver man mer tid för uppvärmning än som yngre. Skaderisken är högre. Själv har jag haft många muskelbristningar och är numera sträng med att köra kvalitet bara med fräscha ben.
1964 • Tyresö
#7
14 september 2016 - 16:32
Gilla 
Staffan/Oldboy
Tack för råden...jag kan inte sluta med innebandyn som jag har spelat 2 ggr i veckan i dryga 30 år.

Det är svårt att vara förnuftig när det är så kul men jag skippar/drar ner på kvalitetspassen under hösten och kör mängd o styrka istället.

1977 • Vega
#8
10 oktober 2016 - 23:03
Gilla 
Jocke, älskar själv innebandy och tycker inte du ska lägga ner den pga maran 2017. DOCK bör du ta en funderare på om det är lämpligt med 90-120 min innebandy dagen efter ett långpass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.