Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 15062 visningar

Plattfot har probelm med skor

1987 • Hamburgsund
#1
11 december 2016 - 20:19
Gilla
Hej!

Jag har väldiga problem med att hitta skor som passar mina fötter. Jag är väldigt plattfot och har egentligen inget fot valv alls. Jag har nyligen gjort ett par ortoped inlägg som är rätt rejält uppbyggda. Mina fötter är som sagt platta och jag pronerar rätt rejält, med inläggen så får jag en mycket finare ställning och det känns bättre, men... jag pressar ut skon på insidan, inläggen är uppbygga rätt rejält på sidan för att funka som ett stöd och då gäller det att skon klarar att stå emot det också, men det finns ju inga skor som är så hårda att dom klarar det. Har jag inga inlägg i blir det ännu värre. Jag trycker ut skon jättemycket. Någon annan med liknande problem som har tips på hur jag skall gå tillväga? Ska inläggen va uppbyggda så mycket på sidan? Man kanske gör så för att det inte går att bygga upp så mycket under foten? Jätte tacksam för svar!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
11 december 2016 kl 23:58
Gilla
Som barn hade jag plattfot. Ortopeder på den tiden trodde att de kunde få fötterna att "växa rätt" med inlägg så det hade jag i två omgångar. Inte "hjälpte" det. Problem med plattfötterna hade jag inte. Många som håller på med löpning har nu insett att fötterna behöver stärkas, inte avlastas, om de ska fungera bättre (utom vid akuta skador). Crab-walk, barfotagång/-löpning mm. Nu kanske du har problem med avsaknaden av fotvalv och är det extremt kanske du inte kan träna bort det.
Då kan jag bara tipsa om att det finns skor i olika bredder men det är inte många som har sånt hemma, man får nog köpa på nätet. Och det finns olika form på lästerna, t ex har Altra väldigt rak insida och det sägs att skorna är breda framtill. Ofta går det bra att gå upp nån storlek, man brukar kunna snöra fast skorna ändå. Mina bredast skor framtill är nog Merrell Bare Access. Förutom ett par urgamla Nike Free 5.0.
Lycka till!
Åsa
1983 • Fagersta
#3
12 december 2016 kl 05:57
Gilla
Har också plattfot och "Grektår" kör med min gjutna sula på de skor jag går i till vardags (samt, på arbetet).

När jag springer kan jag inte ha dessa då de slaktar mina mjuka löparskor. Brukar köra med skor som är smala på mitten och breda framtill. Brooks och Salomon är märken som fungerar nu.

Brukar även "träna" fötterna med sånt där halv löjligt som, dra i hop en handduk med tårna, eller plocka kulor/bollar...ovs.

hxman
1976 • Skåne
#4
12 december 2016 kl 11:25
Gilla
Jag har extrem plattfot och hade problem med löparknä, skavsår i fotvalven osv. Testade formgjutna sulor men ingenting blev bättre av det-snarare tvärtom. Började om från början med mycket styrketräning av höft/bål/säte och slängde sulorna och sen kunde jag börja springa igen. Ett par Saucony Mirage var nyckeln för mig- pronationsstöd men ändå bra löpkänsla jämfört med alla tidigare överdämpade skor som jag hade fått rekommenderat. Det är möjligt jag hade otur med utformningen av mina sulor och det har säkert hänt mycket på utvecklingsfronten sen jag fick de utformade på slutet på -90talet men jag tycker du ska överväga att skippa de (=sulorna alltså) om du inte känner att de verkligen behövs. Alt att göra som Åsa och bara använda de till vardags och springa utan.
1987 • Hamburgsund
#5
12 december 2016 kl 20:41
Gilla
Tack för alla svar! Dom här "övningarna" skall jag börja med direkt!

Ska försöka förklara mitt problem lite tydligare än mitt tidigar röriga inlägg. Jag har väl egentligen inte jätte stora problem med smärta, visst, jag känner av att jag pronerar och det kan göra ont i knäna ibland då dom roterar inåt. Ställer jag mig framför spegeln där emot så blir jag nästan rädd och undrar varför jag inte har mer smärta än jag har. Mina fötter är inte direkt breda, men med tanke på att jag pronerar så kraftigt så trycker jag ner skon på insidan och foten pressas utanför sulan och det är inte bekvämt.

90% av alla skor på marknaden verkar smalna av vid fotvalvet och då trycker jag ner skon direkt. Jag har inget problem med själva lästbredden utan den är normal.

Jag kollade in Altra och den formen är ju helt klart intressant! Jag skall absolut kolla närmare på dom.

Idag har jag ett par saucony omni. Riktigt trevliga skor. Dom är breda vid hålfoten men jag hade önskat att dom varit ännu rakare.

Jag måste ha inlägg för att jag ens skall kunna ha ett par skor på mig i princip. Men jag har fortfarande inte hittat RN perfekt kombo mellan sko och inlägg. Det finns ju väldigt stabila walkingakor på marknaden, dom är ju mycket tjockare material än löparskor och ger ett mycket bättre stöd för inläggen, men det är ändå inte tillräckligt för att jag skall få en hyfsat naturlig ställning, jag kanske skall köpa pjäxor? ??

Oldboy
1952 • Danderyd
#6
12 december 2016 kl 22:14
Gilla
Jag tycker att allt pekar på att du i vilket fall som helst skulle vinna på att börja med ett övningsprogram so stärker fötter och underben och kanske högre upp också, en sjukgymnst skulle nog kunna hjälpa dig med detta. Sjukgymnaster och naprapater har utbildats just på rörelseapparaten och kan peka ut muskler som är för svaga för att du ska kunna gå, stå och springa på bästa sätt.
En annan bra övning så länge är att stå på ett ben. Gärna mrdan du borstar tänderna! Liksom att stå på balansplatta. Det finns massvis med övningar. Hoppa hopprep om du inte får ont direkt av det.
Sen kanske du ändå behöver inlägg ibland men att vara stark "överallt" brukar hjälpa mycket.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.