Löpning Kläder, Skor & Prylar 26 inlägg 15035 visningar

Nya skor för en plattfot

Sofia Skoog
1981 • Uppsala
#1
5 januari 2009 - 00:46
Gilla
Hejsan alla kunniga människor!
Jag bestämt mig för att det är dags att köpa nya skor! Jag har nu ett par Nike Air Pegasus som är underbart sköna, bl.a. eftersom de har gott om plats för framfoten. Har breda, platta fötter med hallux valgus.. Tänkte bara om det finns någon mer som har lite samma slags fötter och kan ge tips på sköna o bra skor?
< < < 1 2 > > >
Jesper Wirdén
1970 • Malmö
#2
5 januari 2009 kl 15:30
Gilla
Mitt tips är att besöka Löplabbet eller annan specialist som hjälper till. Har gjort stor skillnad för mig i alla fall.. :-)
Magnus H
1982 • Göteborg
#3
6 januari 2009 kl 18:18
Gilla
Pegasus är en riktigt bra och skön skor men absolut inte till för någon som är plattfot, kolla istället på någon stabilare variant, gillar du Nike kan du kika på Nike air Structure Triax men även prova gärna New Balance 859.
allt beror på din fotform och även hur platt din fot är samt tyngd osv. =)
Lisa Nicol Lind
1979 • Söderköping
#4
7 januari 2009 kl 11:39
Gilla
Jag springer också i Pegasus och har platta, breda fötter. Jag börjar, som Magnus säger, misstänka att det är fel sko för mig. Har haft höftproblem vilket jag först på sistone börjat misstänka skorna för... främst för att jag nu också börjat få kramp i hålfoten efter pass. Ska iväg till en specialist och göra löpanalys innan jag köper nya skor. Tack för tipsen Magnus.
Magnus H
1982 • Göteborg
#5
7 januari 2009 kl 13:18
Gilla
Är man plattfotad har man oftast en bredare fot och eftersom hela foten ligger i backen bör man ha ett bra pronationstöd i skon.
Två riktigt bra modeller är: Asics Gel Foundation (reas ut nu pga ny inkommande modell, ca pris 850:- ) och som ovan nämnda (859 från New Balance.

Saknar skon helt och hållet pronationstöd vrider sig knät inåt och hela kroppen hamnar snett och sen kroppstyngden ggr 2.5 på det "ouch!

När man provar skor i butiken känns i regel alla skor supersköna men det är ju först efter ett par km som man känner hur skon är på riktigt. Gå inte bara på känsla utan lita på personalen. Bra om man frågar så mycket dom möjligt ;)
Ken - IF Linnéa
1973 • Stockholm
#6
7 januari 2009 kl 16:13
Gilla
Asics GT2130 har funkat för mig som plattfot.
pronationsstöd har den också.
Jag har varit väldigt nöjd med dessa som "mängd-sko"
och många mil har det blivit..
Men nu börjar de närma sig sitt bäst före-datum....
Asics verkar annars passa mina fötter bra generellt.
1954 • Falun
#7
7 januari 2009 kl 21:24
Gilla
Jag går mot strömmen. Är också plattfot men kör nu mer och mer med lättare skor. Det har visat sig att jag inte alls behöver några stabilare skor utan kör med Nike Air Zoom Elite och andra lättare skor. På tävling kör jag med Adidas skor som väger, typ 160g. Plattfot är jag rejält, men trots det tål jag tydligen en hel del. Ingen vecka sedan 1998 utan ett löppass i dagboken.
Thomas Renhult
1974 • Lund
#8
12 augusti 2009 kl 22:26
Gilla
Finns det fler tips på bra löparskor för plattfötter, och var man kan köpa dessa märken billigt?
Zäta
1985 • Trollskogen
#9
5 september 2009 kl 11:53
Gilla
Leif: Har du inläggssulor i dina skor? Hur har du lyckats undvika smärtor trots plattfot?
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#10
6 september 2009 kl 00:09 Redigerad 6 september 2009 kl 00:11
Gilla
Sofia, om du nu är så nöjd med dina Nike Pegasus, varför vill du byta? Förstår ju att de kanske är gamla, men modellen i sig funkar ju..?

Och det är många som tror att de har platta fötter när de egentligen kanske har ett normalhögt fotvalv.. Tro mig, jag jobbar med detta dagligen.

Så det spontana tipset som vanligt, gå till en löpbutik och låt proffsen göra analysen på plats, och inte lyssna för mycket på vad andra har för åsikter på skor, det är ju dina fötter de ska passa på.. Inte på nån annans, och att beskriva hur man springer och hur foten ser ut över internet är kanske inte så värst bra ide, och då menar jag inte dig.. =)

låter lite bitter, men vad jag menar är att gå och gör en analys om du är osäker på om skorna är rätt för dig, men som sagt.. om skorna funkar för dig nu, varför är du osäker på om det är rätt.. Funkar det så funkar det.. Svårare än så är det inte.

EDIT: Förtydligande..
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
6 september 2009 kl 01:31 Redigerad 6 september 2009 kl 01:34
Gilla
Victor har ett par bra poänger: om skorna funkar är de bra! Och det är fler som tror de är plattfotade än i verkligheten.
Jag vill tillägga två saker: 1) Det är inte så att plattfot automatiskt betyder att man behöver något särskilt slags sko, det beror mycket på hur starka muskler man har i fötter och underben samt på vilket löpsteg man har.
Jag har breda fötter och påstods vara plattfot som barn. Det enda besvär jag hade av det var att behöva hålla reda på ett par hålfotsinlägg som oroliga föräldrar försåg mig med - ortopedin var felinformerad, plattfot "botas" inte genom inlägg till växande fötter. Jag springer, liksom Leif Andersson, i lättare skor sedan jag tränat upp fötterna och vadmusklerna. Vad man klarar med träning och vilka som behöver speciellt stöd från skorna är omstritt.
2) Försäljare i sportskoaffärer säljer vad skofabrikanterna har lärt dem att sälja. De plockar beredvilligt fram skor med alla möjliga stöd som ska hjälpa fötterna att slippa arbeta. Ibland är det helt andra saker som skulle vara till bäst hjälp. Regelbunden barfotalöpning t ex. Därmed inte sagt att det inte finns några fötter alls som behöver speciella skor, det gör det, i alla fall om de ska springa långt. Men mycket färre än vad framför allt skofabrikanterna vill få oss att tro.
PS: Läs tråden om Fivefingers!
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#12
6 september 2009 kl 18:02
Gilla
Oldboy:

Jag är sportskoförsäljare :)

Men jag håller definitivt med dig om det du säger om att tillverkarna. De behöver bredda sitt sortiment lite och tänka utanför ramarna lite.
Men det jag kan påpeka är att man kanske inte ska ha en sko som är smal i "midjan" (precis där hålfoten sitter) om man har väldigt lågt fotvalv.
Då trycker skorna på senan som går under foten och kan på så sätt skapa problem.

Och att ha extremt mycket uppbyggt i hålfoten för att man är plattfot är sämsta möjliga lösningen som hänger kvar fortfarande, otroligt korkat att tro att man kan pressa upp hålfoten genom att trycka upp foten i onaturligt läge.
Johan Rudberg
1968 • SÄFFLE
#13
6 september 2009 kl 21:37
Gilla
Hej Sofia!
Om du är nöjd med Pegasus kan ett alternativ vara Nike Vomero som är lite bredare än pegasus och den har expansions område för halux valgus,är ännu mjukare än pegasus och för ett neutralt steg,så kolla för säkerhetskull att du inte har för mycket pronation
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
6 september 2009 kl 22:26
Gilla
Victor:

OK :-)

Naturligtvis generaliserar jag en smula. Men det massiva budskapet från alla stora sportskotillvekrare är ju att man ska ha skor med mycket dämpning, mer ju längre man springer, tjockt uppbyggd häl och stöd som gör att man inte kan pronera "för mycket", sulor som är bredare än foten för att styra foten "rätt", plastskenor som hindrar foten att böja sig, mer eller mindre uppbyggd hålfot och en överdel som håller foten väl på plats. Kunderna läser om det i både ren reklam och skotester mm och försäljarna utbildas i det synsättet. Den som försöker gå en annan väg får inte sälja mycket om han/hon inte hittar en nisch (som Fivefingers, Newtonskor osv). Bara ett fåtal klarar att både ha koll på den egentliga verkligheten och spela med i spelet enligt min erfarenhet.

Människor är ju gjorda för att springa. Barfota. Långt - men kanske inte på asfalt och kanske inte längre än sådär 32 km i taget, men de flesta klarar det ändå. Men människor är olika och en del har en anatomi som skulle klassas som handikappande för en stenåldersjägare. Med rätt sorts skor kan en del av dem springa ändå. De flesta som föddes med en bra barfotalöpanatomi har förlorat förmågan. Den kan återvinnas, men det kanske inte är värt det för då-och-då-joggaren och en hel del andra. Skofabrikanter och sportaffärer säljer det som går att sälja - titta bara hur mycket mode det har gått i sportkläder, de flesta sportaffärer är ju till (minst) 80% klädmodeaffärer och till 15-19% utrustningsmodeaffärer. Var och en får bli salig på sin tro, men det är bra att känna till att man kan välja något annat. Men ibland är det fasligt svårtillgängligt (som riktigt lätta skor i stora storlekar t ex).
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#15
6 september 2009 kl 22:55
Gilla
Jag håller definitivt med om att kroppen är gjord för att springa..
i skogen, barfota, långt osv..

Det är det jag strävar efter när jag väljer skor till mina kunder. Att de ska ha en sko som är så naturlig för foten som möjligt.
Allt annat tjafs är onödigt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
7 september 2009 kl 00:21
Gilla
Victor: Kul med undantag :-)

Kanske diskussionerna på diverse ställen börjar ge resultat, i en annan tråd om tunna skor var en kund helnöjd med responsen på både Löplabbet och Runners Store. Men de flesta vardagsmotionärer handlar ju på Stadium, Intersport osv. Men även en tanker går att vända, det tar bara sån tid....
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#17
7 september 2009 kl 12:43
Gilla
Jag ska inte "outa" vart jag jobbar/jobbat men det finns ju bara en stor sportkedja som är godkänd när det gäller löpanalyser.

Kan lova de som kommer till mig att de inte blir besvikna.. Ni ska bara hitta mig först. =)
fredrik persson
1976 • Strömsund
#18
7 september 2009 kl 14:01
Gilla
Är ordentligt plattfotad och pronerar. Har tre olika skor.

Asics GT 2130, Salomon speed cross2 samt Puma Complete roadracer 3.

Alla fungerar bra, fick lite blåsor i början av speed cross 2 då den är rätt så small, men lite tejp och använt dem några gånger så är det inga problem.

Favoriten av dem är Puman,,

Så mitt råd är prova olika skor, kan ha olika modeller som passar även om de inte är uttalat gjorda för plattfötter..
1978 • Malmö
#19
7 september 2009 kl 15:07
Gilla
Victor (m fl): Jag gick till en för löpanalyser godkänd affär och sprang på bandet. "Helt neutral" blev svaret och skorna ett par Pegasus 25+. Sedan fick jag problem med vader, hälsenor, knän och höfter. Jag gick därför tillbaka och sprang på bandet varpå jag fick svaret "pronation". Då fick jag nog, läste på ordentligt och gick till Idrottsmedicinskt center här i Malmö och fick kuta på bandet en tredje gång. Nu blev svaret neutral vänster och pronation höger (vilket jag själv nu också kunde se då jag läst på och visste hur det skulle se ut). Så det fick bli neutrala skor och gjutna sulor. Undersökningen på IMC kostade 420kr tror jag det var och då det är skillnaden i pris på många skor hos löptestande skoförsäljare jämfört med t ex intersport så kan det ju vara värt pengarna då det dessutom ingick lite allmän analys av löpteknik och hur den kunde förbättras (jag sprang t ex väldigt mycket på hälen och efter lite justerande kunde jag springa barfota utan att det kändes allt för obekvämt och gjorde ont).
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
7 september 2009 kl 16:37
Gilla
Fredrik, jag håller med, prova olika skor. Och växla! Tror man slipper många problem om man kör lite olika skor och helst lite barfota när man kommer åt.
Visste inte att Puma CompleteRoadracer 3 var för pronerare, har också ett par (med neutralt löpsteg) - eller om det är tvåan.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.