Löpning Träning 6 inlägg 2197 visningar

Outnyttjad superkraft?

VanQuijote
1975 • Frösön
#1
20 december 2016 - 09:17
Gilla
Jag har sprungit en hel del pass med sällskap och noterat att jag under dessa pass har haft lägre snittpuls än samtliga löparkamrater som har nästan exakt samma maxpuls.

Under t.ex. ett milpass i distansfart kan det skilja 10-15 bpm i snittpuls, medan det mellan våra (uppmätta) maxpulsnoteringar bara skiljer 2-3 slag. Min maxpuls är lägre än deras.

I högre farter minskar skillnaden mellan våra snittpulsnoteringar något, men jag har fortfarande den lägre pulsprofilen.

Skillnaden visar sig även vad gäller maxpulstoppar i lite kortare (<60s) branta uppförsbackar eller intervaller. Blir backarna eller intervallerna längre så orkar däremot mina kamrater mer och längre medan jag kroknar. Jag är en långsammare löpare än mina löparkamrater på alla distanser över 1k!

Min första slutsats är att jag har ett hjärta med stor slagvolym, vilket gör att jag klarar mig på färre slag i låga farter. Det är vid högre ansträngning som min pulskurva sticker efter ett tag, medan deras ökar långsammare/stabiliseras.

Min fundering är vad jag kan göra med min större slagvolym – har jag en superkraft som jag inte nyttjar, men som jag med rätt träning kan aktivera? Och vilken slags träning är det i så fall?
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
20 december 2016 kl 09:27
Gilla
Intuitiv tolkning utan vetenskapliga belägg: Du har större slagvolym och/eller bättre aerob förmåga och/eller bättre löpekonomi. Bra grund för långdistanslöparkarriären!
VanQuijote
1975 • Frösön
#3
20 december 2016 kl 10:17
Gilla
Jo, det är såklart skönt att det finns någon form av talang/förutsättning! Frågan är bara vad jag ska göra för att nyttja den?
1962 • Laholm
#4
20 december 2016 kl 11:02
Gilla
Du kan nog träna enligt samma principer som alla andra
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
20 december 2016 kl 13:09
Gilla
Att ha stor slagvolym behöver inte nödvändigtvis vara någon stor fördel, det viktiga är hur mycket hjärtat orkar pumpa per minut. Det är inte säkert att hjärtat håller den slagvolymen i hela registret.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
20 december 2016 kl 13:32
1 Gilla
Du är för gammal för att bli seniorelit men veteranelit blir man aldrig för gammal för. Du har därför hela resten av livet på dig att prova ut vilken träning som du tycker ger mest, både mentalt (roligt, "känns" nyttig osv) och prestationsmässigt.
Som alla andra har du dina individuella styrkor och svagheter men för att "vetenskapligt" sätta ihop ett optimalt träningsprogram behöver man veta resten också. Gå därför på känsla och resultat, intuitionen förbättras ofta med erfarenheten.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.