Trailskor som Nike lunaracer, finns det? - Löpning
Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 4397 visningar

Trailskor som Nike lunaracer, finns det?

Västerås
#1
16 mars 2017 - 18:29
Gilla 
Hela hösten, vintern, och nu till våren (om man får säga att den börjat?) har jag sprungit på asfalt och löpband i mina Nike lunaracer+ 3 och det är helt sinnessjukt vad bra skon passar mig. Jag behöver knappt knyta den, den sitter som en handske på foten och när jag springer så märker jag knappt av att jag har något på fötterna. Jag tänkte därför kolla om det finns något liknande alternativ till skogslöpningen?
http://www.prodirectrunning.com/productimages/V3_1_Main/109731.jpg

Det som kännetäcknar lunaracern (se ovan) är ju att den är är lätt med sina ca 170 g, låg och smal, 7 mm drop, väldämpad och har nästan inget stöd alls för foten. Den passar perfekt för mig som landar tydligt på främre delen av foten eftersom den har en bred väldämpade främre sula samtidigt som att övre delen av skon hålls smal.

De trailskor jag testat idag är dels Saucony peregrine, den funkar okej vid kortare snabba pass men den saknar dämpning i främre delen av skon. Den har ju någon everrun (?) dämpning i hälen som är ganska skön men eftersom jag landar så långt fram på foten känns skon väldigt hård. Peregrinen är även lite för stor i tåboxen för min smak, jag tycker inte om att man kan vicka på hela foten när man springer. Sedan har jag ett par Hoka oneone Speedgoat som jag tycker är väldigt sköna, väldigt många klagar på dess smala passform men för mig passar det perfekt. Dock vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om att dem är så höga (som alla Hokas skor är), jag hade gärna kommit ner lite närmare marken faktiskt. Till sist har jag även ett par Hoka one one Challenger ATR 2, dem är helt katastrofala för mig. Alldeles för breda, stora och klumpiga. Om någon vill köpa för en billig peng så är det bara att hojta till.

Dem skor jag tittat lite på är Asics Fuji Lyte, det verkar vara en smal och lätt sko med 6 mm drop, nästan exakt som lunaracern. Jag vet dock inte hur den fungerar för längre distanser, över 5 mil till exempel?

Sen har jag tittat lite på Inov8 terraclaw 250, som också verkar vara ganska snarlik. Också dämpad och lite smalare om jag förstått det rätt?

Har ni några tips? Eller finns det rent av någon som också är frälst på lunaracern och har hittat någon snarlik trailsko?
Magnus
Stockholm
#2
16 mars 2017 - 20:49
Gilla 
Du bör prova Terraclaw 250 innan köp. Jag upplever den som rejält bred i framfoten och mina breda fötter simmar fritt i skon (113 mm som bredast, strl. 45). Skon har även sparsamt med dämpning fram, mindre än Perigrine.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#3
16 mars 2017 - 21:07 Redigerad 16 mars 2017 - 21:07
Gilla 
Det finns ju lite förenklat två typer av trailskor.

Skor som är tänkta att användas för löpning i berg (och stenig miljö). Dessa är oftast väldämpade och har inte sällan en förstärkning i sulan i kevlar, aluminium etc för att motverka genomtramp (vassa stenar etc). Här hittar du flertalet av Salomons skor, några av Hokas modeller etc. Dom flesta väger en bra bit norr om 250g.

Skor som är tänkta att användas i leriga förhållanden eller i obanad terräng. Väldigt lite dämpning. Väger mindre än ovanstående kategori. Många av skor från Inov-8, Icebug, VJ kan nog placeras i denna kategori.

Frågan du får ställa dig själv är var du ska springa? Handlar det mest om snälla stigar och elljus så funkar det med vilken sko som helst. Gillar du Nike så är Nike Streak LT en sko att ta en titt på. Skon är avsedd för terräng (tänk löpning på gräs) och greppar väldigt bra på blöta underlag men saknar nog en del i dämpning om du jämför med en sko med Lunarlon-dämpning. Nike Terra Kiger eller Wildhorse kan också vara alternativ.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#4
16 mars 2017 - 21:39
Gilla 
Leta upp Nike Kiger 3. Jag har jobbat mig igenom 1, 2 och 3. Ettans läst var grym, nästan som en spiksko. De första två hade sulor som slets fort. Gummit på trean är bättre.
Västerås
#5
16 mars 2017 - 23:19
Gilla 
Okej Magnus, då känns det inte som ett alternativ!

Martin, det jag fastnat för är ultramaraton i tuffare terräng och långdistans på väg (typ maraton). För vägen kör jag ju i mina lunaracer och det tänker jag fortsätta med.

I sommar ska jag springa ultravasan men den terrängen är ju väldigt snäll, jag tror nog att det blir mycket mer ren skogstig och tuffare terräng som träning dock. Lunka runt i bara elljusspåret är jag inte så stort fan av, då kör jag hellre ett vägpass på asfalt. Så jag skulle nog säga att det är främst det förstnämnda som stämmer in mest, alltså berg och stenig miljö, lite tuffare helt enkelt.

Jag ska kika på den modellen Lars! Dock så står det på marathon.se att den är rätt bred.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.