Löpning Skador & Rehab 35 inlägg 20722 visningar

Uttramapad hälkudde/fat pad syndrome/hälkuddeinsufficiens

Gbg
#1
2 maj 2017 - 23:22
1 Gilla 
Jag har haft ont i båda hälarna i ca 2.5 år med diagnosen "fat pad syndrome". Brännande/molande smärta som är tydligt ansträningsrelaterad i varierande grad med vita prickar på sidan av hälen. Oftast brukar det bli värre under dagen. Extremt begränsande i vardagen, är likt en 95-årig som är fysiskt begränsad. Jag har sagt upp mig från mitt jobb som butiksbiträde och gyminstruktör och lagt av med all fysisk aktivitet som jag höll på med innan (löpning, gruppträning osv). Kan inte ens gå i 5 minuter utan smärta. Jag har gjort ortopediska inlägg, specialutgjorda hälkoppar, tejpat samt skaffat Joya skor. Vissa saker lindrar delvis men jag är fortfarande gravt funktionsnedsatt. Söker ytterligare tips o råd, finns det något annat man kan göra? Medicin? Behandling?
Jag är desperat...
< < < 1 2 > > >
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
2 maj 2017 - 23:49
Gilla 
Usch, jättejobbigt! Ge inte upp, jag har hört att det kan bli bättre med tiden. Cykla och simma måste väl gå bra i alla fall? För röra på dig behöver du för hälsans skull och hålla blodcirkulation i benen är säkert till nytta för den återväxt som väl ändå sker.
Mille
1987 • knivsta
#3
3 maj 2017 - 05:00
Gilla 
Precis som Oldboy skriver cykla och simma samt fotstyrka med tåhävningar.
Gbg
#4
3 maj 2017 - 15:50
Gilla 
Oldboy: just nu är hoppet rätt så långt nere.. Har också läst att det ska ta tid men just nu går det bara åt helt fel håll.. Simning funkar, får nog köra igång med det.

Mille muffen: vad för typ av tåhävningar körde du? Körde excentriska 3x15 på varje ben med böjt och rakt ben under en tid.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#5
3 maj 2017 - 20:19
Gilla 
Aj, jag fick de där på ena hälen. Gick i stålhätteskor på hårda underlag. Fick en special "kopp" insmält i min ordinarie sula. Den tröck ihop hälen så jag kunde ha lite kuddar under. Och har haft den kvAr nu i tre år. De funkar! Fast ja kom nog iväg ganska bra i tid....
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
3 maj 2017 - 21:11
Gilla 
För att stärka vadmusklerna bör du köra dem med belastning, ryggsäck eller i smith-maskin på gym. Men det kan vara bra att köra många reps utan belastning också, förbättrar uthålligheten. Men då ska du försöka öka efterhand, 3x15 är inte många.
Gbg
#7
4 maj 2017 - 10:35
Gilla 
Åsa: Vad glädjande att höra att du blivit bra! Hade du även vita prickar på sidan? Vart gjorde du en sådan kopp? Och vad för typ av "kuddar" hade du under?

Oldboy: har inget gymkort längre så ska köra igång med detta hemma. Tack för tipsen!
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#8
4 maj 2017 - 16:17
Gilla 
Ja, det var vita prickar när jag stod och belasta hälen. Hälsulan gjordes av en fotspecialist i Skinnskatteberg. Hon arbetar på Sportringen där, men har egen verksamhet där hon gjuter sulor m.m
1972 • Sävedalen
#9
5 maj 2017 - 06:13
Gilla 
Kan det ha med ditt rörelsebeteende att göra? Ser att du bor i Göteborg. Kontakta Tommy Olausson på Walkfeeling, han hjälpte mig bli av med 15års plantar fasciit genom att få mig att ändra på min gångstil. Värt att prova om du frågar mig.

//Petter
1989 • Falkenberg
#10
5 maj 2017 - 06:49
Gilla 
Hade testat stötvågsbehandling.. ska hjälpa mot fat pad, kostar lite men kanske värt att prova? Du får nog räkna med minst 5ggr
1972 • Sävedalen
#11
5 maj 2017 - 07:44
1 Gilla 
Man kan säkert prova stötvågsbehandling. Risken för att problemet återkommer känns dock överhängande om man inte rättar till grundorsaksproblemet, vilket mycket väl kan ligga i rörelsebeteendet.
Gbg
#12
5 maj 2017 - 12:32
Gilla 
Åsa: Samma här, vita prickar vid belastning och om man trycker på hälen liksom. Okej, ska kolla upp om det finns något ställe som gör det här i Göteborg.

Petter: ja, detta kanske är värt att kolla upp. Kanske lägger för mkt vikt på hälen när jag går.. Jag har dessutom en väldigt hög hålfot så belastningsytan är inte så stor på min fot.

Fidde: stötvågsbehandling har jag blivit avrådd att göra av min idrottsläkare då den avger stötar och det är just stötar som hälkuddnarna är känsliga mot.
1989 • Falkenberg
#13
5 maj 2017 - 13:33
Gilla 
Eftersom inget har funkat som du beskriver där uppe som jag antar att din idrottsläkare har föreslagit, så kanske det kan vara värt att testa stötvåg? Stötvåg ska ju ha en bra effekt mot uttrampad hälkudde.
1972 • Sävedalen
#14
5 maj 2017 - 17:10
Gilla 
Emilie, du gör som du vill. Själv kan jag inte beskriva glädjen när 15års smärta försvann och en hel del annat fick plötsligt sin förklaring.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#15
6 maj 2017 - 07:40
Gilla 
Jag är också en i gänget, har vid 2 längre tillfällen haft denna smärta och med de vita prickarna vid sidan av hälen.
Kortversionen för den som inte orkar läsa alla text nedan: det läkte ut av sig själv, men det tog lång tid. Jag hade mest ont på morgonen och "första stegen" från stillasittande. Men aldrig så ont att jag inte kunnat gå, måste jag säga.

Obs att jag aldrig varit någon löpare, och haft en lång period i livet då jag knappt motionerat ens, bara rört på mig i vardagslivet och typ friluftsliv, men inte regelbunden träning. Har låga långa smala fötter, och är rätt ovig i kroppen om följd av att jag helt enkelt är ovig, och kanske kombinerat med "vanlig fotbollsspelarkropp".

Problemet kom senast 2012 när jag skulle göra en "omstart" med träning för femtielfte gången, och börja springa. Någon blandning av plantar fasciit och trötta hälkuddar skulle jag säga. Hade jag redan börjat använda bättre iläggssulor i många skor, Superfeets blå. Men det onda kom ändå, och de vita prickarna.

Stötvågsbehandling fungerade inte alls. Jag tror jag gjorde 6 behandlingar innan jag slutade, dyrt som skam var det ju också... tejpad häl gjorde det lite bättre, men orka tejpa varje dag? Nej.

Konstigt nog kan jag ha vissa hårda vardagsskor utan problem, men som #5, när jag vid några tillfällen gick 1-2 dagar i dåliga skyddsskor på hårt fabriksgolv började känningarna direkt (lånade skyddsskor på tjänstresa i kinesisk fabrik). Undrar där om det beror på att skorna är "för vida" över hälen, och den kan flyta ut? Nej, stämmer inte heller, för jag kunde ha Merrells barfotaskor vid samma tid, utan sämre känsla än att ha ett par robusta friluftsskor med Superfeet-sula.

Det som gjorde skillnad för plantar fasciitis-delen för mig, var en behandling av TCM (Traditional Chinese Medicine). Det var stretch av korta muskler, värme, lite akupunktur, massage på smalbenet. Samma ställe på framsida smalben som denna rekommenderar: http://sock-doc.com/plantar-fasciitis-treatment/

Kämpigt, kan jag bara säga. Hoppas det lättar snart.
(Babbel-inlägg.)
Gbg
#16
6 maj 2017 - 12:40
Gilla 
Fidde: ja, samtidigt som jag inte vill förvärra heller..

Petter: låter ju helt underbart. Hur många gånger var du där?

Monica: vilken resa. Gud vad skönt att det är över! Vad jag förstod så var det endast vila som hjälpte mot din "fat pad syndrome" diagnos? Hur lång tid tog det innan just de var läkt? Är alla dina vita prickar borta idag?
1972 • Sävedalen
#17
6 maj 2017 - 13:30
Gilla 
Träffat Tommy 5-6ggr, lika givande var gång.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#18
6 maj 2017 - 14:17 Redigerad 6 maj 2017 - 14:31
1 Gilla 
#16: Vila/lathet löste problemet. Typ ett halvårs smärta båda gångerna, innan det läkt ut.
Och när jag nu för 2 år sedan började om att löpträna, och ännu inte har slutat, har jag tagit det väldigt lugnt och sansat. Springer 3 ggr/vecka och 5-15 km per gång (30 - 90 minuter typ), jag är inte snabb och kommer aldrig att bli, men njuter av kombinationen av enkelhet och det sköna plågsamma i att springa. Mer att ha tid ute än någon annan prestationspress.
Bidragande kanske även att jag varierar att springa asfalt, löpspår och skogsterräng, har olika löpskor att skifta mellan, så det blir inte så enformigt belastat på den gamla kroppen.

Prickarna är borta ja!
Mille
1987 • knivsta
#19
6 maj 2017 - 14:23
Gilla 
Låter väldigt sunt Monica! Ps du är inte gammal :)
Gbg
#20
6 maj 2017 - 14:26
Gilla 
Tommy: Okej, ska nog ta o kontakta honom, känns ju som att denna skada är lätt att slå upp när den väl läkt så om man har en så skonsam gångstil som möjligt så hjälper nog det mycket.

Monica: jag förstår. Ungefär hur långt tid vilade du o var det i samband med detta som prickarna försvann? Känns så skönt att höra att löpning funkar för dig igen, det ger mig verkligen hopp..
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.