Löpning Träning 7 inlägg 5109 visningar

Helt slut i början av pass...

Västerås
#1
15 maj 2017 - 00:39
Gilla 
Jag vette sjutton vad som hänt. Jag blir helt slut i början av mina löppass ibland. Idag på mitt långpass så fick jag stanna vid 5 km, sätta mig ner på en bänk och skaka liv i benen, sedan springa vidare. Benen var helt slut, verkligen tokstumma. Jag fortsätter lunka på och vid 8-9 km började det släppa. Mötte sedan upp syrran och sprang 3-4 km i hennes lugna tempo för att sedan jogga hemåt i utan problem. Totalt sprang jag 20 km och det kändes som om jag skulle kunna springa 20 km till.

Men varför i hela friden är jag helt slut i början av passet?! Är det något tjall på centrala nervsystemet eller något att kroppen inte fattar att den ska komma igång och jobba? Jag sitter nästan hela dagarna förutom när jag springer så det kanske är det som påverkar?
1984 • Stockholm
#2
15 maj 2017 - 07:58 Redigerad 15 maj 2017 - 08:06
Gilla 
Det jag tänker spontant efter att ha kollat i din dagbok är att du kanske är lite övertränad/undervilad? Varit lite sjuk och inte riktigt återhämtat dig från det?

Min tolkning av när jag varit riktigt sliten i början av passen har varit att det berott på för mycket träning eller kanske framförallt för lite sömn perioden innan. Som att kroppen ger upp försöken till vila och slår på stresshormoner en bit in i passet.

Men det kan säkert vara hundra andra saker - jag har även känt av pollen en del i år. Rinnig näsa/ögon samt flåsigt ffa i början av passen. Är annars inte alls allergisk eller särskilt känslig (vad jag vet) - så jag tror det varit extra mycket i år. Kanske kan ha med det att göra?
Västerås
#3
15 maj 2017 - 08:47
Gilla 
Jag vet faktiskt inte. De gånger jag känt mig väldigt sliten och nära överträning så har jag haft andra problem som sömnsvårigheter och jag tycker det är märkligt att jag skulle bli bättre ju längre in i passet jag kommer.

Jag är förvissa pollenallergiker och har inte börjat medicinerat än i år även fast jag känt av det lite, men kan sånt verkligen ha så stor effekt att man blir slut i musklerna av att vara lite rinnig i näsan?

Min första tanke var att kroppen kanske har svårt att ställa om från helt stillasittande i flera timmar till att gå ut och löpa, men det baserar jag ju på ingenting.
Irene
1968 • Åstorp
#4
15 maj 2017 - 09:37
Gilla 
Värmer du upp och förbereder kroppen för det som komma skall? Vilket tempo startar du i? Är du allergiker och/eller astmatiker behövs en längre igångsättning.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#5
15 maj 2017 - 09:52
Gilla 
Allergi kan vara mer än rinnig näsa, själv får jag bland annat muskelvärk/trötta muskler och har precis som du beskriver en väldigt lång kom-igång-sträcka såhär i pollentider.
Västerås
#6
15 maj 2017 - 10:49
Gilla 
Ja fast alltså det är ju långpass, hur värmer man upp inför ett långpass när man redan planerat springa kring 70%?

Ja det kanske är pollen då?! Ska börja medicinera idag och se om det blir bättre!
sabine
1978 • stockholm
#7
15 maj 2017 - 13:55
1 Gilla 
Kan absolut vara pollen! jag får förutom en rinnande näsa en väldigt trött kropp med ben som jag knappt orkar lyfta på... Sedan så blir jag väldigt flåsig också. Nu har jag fått antihistaminer som verkar funka och jag märker en klar skillnad:)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.