Löpning Tävlingar & Motionslopp 19 inlägg 11821 visningar

Rom marathon 2018

1975 • Alingsås
#1
10 juli 2017 - 16:35
Gilla 
Tänkte springa Rom Marathon i april nästa år och har varit inne på deras hemsida och kikat. Tycker det är stört omöjligt att förstå vad för dokumentation man behöver skicka in samt vad det är för olika typer av klubbar man måste vara med i.

Sprang Florens Marathon förra året och där var det bara ett papper som en läkare behövde skriva under på. Tog foto på pappret och mailade in, det räckte.

Kontaktformuläret de har på sin hemsida fungerar inte heller, så därför kan jag inte få något svar från dem :(

Någon som vet vad man behöver skicka in och som kan hjälpa mig med detta.
1984 • Stockholm
#2
30 januari 2018 - 23:36
Gilla 
Googlade på detta för att jag har samma funderingar :D
Jag har iaf fått ett ”Runcard” mailat och bekräftelse på anmälan & betalning. Dock verkar det vara nåt hälso/läkarintyg som ska skickas in. Det formuläret går att laddas ner via hemsidan och tror att det blir komplett i och med det.

Jag fattar dock inte varför det ska behövas, och sen ska läkaren ange ”expire date” för intyget. Hur långt fram kan en läkare ange undrade jag. Testade maila dem men har inte fått svar, aldrig behövt hälso/läkarintyg innan
1984 • Stockholm
#3
30 januari 2018 - 23:37
Gilla 
Har du fått mer klarhet? Ser att det var länge sedan du la in ditt inlägg här :)
1969 • Stockholm
#4
31 januari 2018 - 09:04 Redigerad 31 januari 2018 - 09:05
1 Gilla 
Fördelen med Rom jämfört med Paris är att du kan lägga upp eller posta ditt intyg i förväg och vet då att det är godkänt. I Paris tar dom intyget på plats, är det något fel så är det typ kört, men å andra sidan så tittade dom knappt på det.

Jag minns det som att jag fyllde i alla uppgifter och satte slutdatum några dagar efter loppet och bad min läkare skriva under. Han kollade min puls och sen var det klart. Det viktigaste i hela processen verkar vara stämpeln.

Själva formuläret är mest ett sätt för arrangören att slippa ansvar om något händer dig under loppet. Lycka till, jag tyckte Rom Marathon var ett fantastiskt lopp.
Ludde Edgren
1976 • Frösön
#5
31 januari 2018 - 10:24
Gilla 
Rom maraton är fantastisk. Som jag kommer ihåg så gick det inte skicka in intyget förrän en-två månader innan loppet. Sen öppnades den möjligheten på hemsidan (kan ha varit en mailadress som lades till eller liknande). Gör det innan för det är en lång separat kö annars för de som inte gjort det. Och det viktigaste är att det är en stämpel, spelar i princip ingen roll vad som står på pappret och vilket typ av stämpel det är (!). Tro det har att göra med att den ansvariga tjänstepersonen har stränga order att kontrollera stämpel och inget annat. Lycka till!
1963 • Göteborg
#6
31 januari 2018 - 13:48
Gilla 
Du kan komma undan genom att visa upp att du är medlem i en förening som är medlem i Svenska Friidrottsförbundet.
1984 • Stockholm
#7
11 februari 2018 - 00:05
Gilla 
Tack för alla svar! Har ordnat med intyget via en kompis som är läkare, bad han ta vilken typ av stämpel som helst han kunde komma över :D

Fick sent omsider svar från deras informail som bekräftar det ni säger. De menar själva att de inte kommer behöva se några faktiska testresultat. Vill de svära sig fria från ansvar borde ju det gå att göra via en paragraf i anmälan som man signerar/godkänner :S
Hur som helst verkar ju inte detta vara någon big deal. Har ni tips kring själva loppet och rekommenderat upplägg är det välkommet :)
Är den flack? Snabbare än Sthlm?

Tack igen!
/Per
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#8
11 februari 2018 - 21:16
Gilla 
Det är lag i Italien på läkarintyg för lopp som är över 20 km om man inte är medlem i en förening ansluten till sitt nationella friidrottsförbund, det är därför de måste kräva in det fast de förmodligen inte bryr sig särskilt mycket.

Jag sprang loppet 2014 och vad jag minns så fanns det bara en backe någonstans mitt på banan så banan är definitivt lättare än Stockholm. Det är mycket snack om gatstenarna men det tyckte jag inte var så besvärligt då de var stora och ganska nerslitna.

I övrigt minns jag att det var trångt och rörigt vid vissa av vätskestaionerna då funktionärerna inte förberett nog med muggar utan stod och panikhällde upp nya samtdigt som stressade löpare nästan ryckte dem ur händerna på dem. Det var även ganska trångt i starten och det tog någon kilometer eller två innan fältet spreds ut så att man kunde börja springa i sitt eget tempo.

Det var väl inte heller det bästa publikstödet jag har upplevt under ett lopp men det var å andra sidan en regning dag så det kanske hade varit annorlunda om det varit fint väder. Det var även en del folk som bekymmerslöst strosade över banan med barnvagnar, hundar och shoppingkassar utan att bry sig ett dugg om att det pågick ett lopp.
1984 • Stockholm
#9
13 februari 2018 - 07:06
1 Gilla 
Tack för beskrivningen Claes!
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
13 februari 2018 - 14:50 Redigerad 13 februari 2018 - 14:52
Gilla 
Jag har sprungit i både Frankrike och Italien med läkarintyg. Har man det med sig beror det på vem som tar emot det (en italiensk funktionär tyckte liksom jag att det är tramsigt och hade väl inte brytt sig om ifall det saknade en stämpel men det jag skickat in fick anmärkning på att den saknades!) men det är ju dumt att chansa. I Italien är stämplar viktiga men jag tror också man bör försöka använda precis den formulering som finns i mallen (hade jag varit läkare skulle jag dock varit tveksam till att skriva på en så hård formulering). I Frankrike läste någon noga igenom intyget och lade det i högen.

Jag är osäker på om det räcker med ett intyg från Svenska Friidrottsförbundet men på förfrågan har jag fått besked om att de vid behov kan utfärda intyg om att man är medlem. När jag lusläst italienska bestämmelser ser det inte ut att räcka men byråkraterna där ändrar lite hela tiden.....
1976 • Åby
#11
13 februari 2018 - 15:36
Gilla 
Jag sprang Rom Marathon 2014.

Jag hade med mig ett läkarintyg, stämplat och underskrivet.

Fantastiskt lopp!

Även jag hämtade nr lappen dagen innan vilket jag absolut rekommenderar.

Banan är relativt flack, naturligtvis vansinnigt vacker men kullerstenen framförallt under den sista milen är tuff. Det bör man ha med sig...

Lycka till och njut av Rom.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#12
13 februari 2018 - 17:42
Gilla 
När jag skulle springa Paris Marathon, och vi åkte hemifrån mot Arlanda så kom jag efter 5 km på att jag inte hade läkarintyget med mig! Som tur var är min fru alltid angelägen att vi ska vara ute i tid :-) Så vi kunde vända hem igen och leta, hittade det under en hög papper på skrivbordet. Vi kom ändå fram i tid.
Men den gången var dom riktigt noga med att syna intyget innan man fick en ny stämpel och kunde gå och hämta ut sin nummerlapp
Ludde Edgren
1976 • Frösön
#13
13 februari 2018 - 20:15
Gilla 
Flack och fin bana även om det var en hel del kullersten. Jag sprang 2016 och alla historiska byggnader man passerar gav en boost. En lite seg backe kring 28 km annars inga backar. Lite trängre första biten på kullersten men finns flera mil att ta igen det på... ha krafter kvar vid spanska trappan där det är mycket publik. Svårslaget att starta och gå i mål vid Colosseum.
Daniel
1974 • Göteborg
#14
27 februari 2018 - 11:57 Redigerad 27 februari 2018 - 12:00
2 Gilla 
Anmälan till Rom Marathon 2018 har varit tidskrävande. Betalade anmälan i september 2017 och laddade upp mitt löparklubbsmedlemskort till MyMDR. Hörde inget så efter en vecka ställde jag en förfrågan till Rom Marathon via Facebook och via Email och fick då svaret att jag skulle återkomma 2018 när jag hade ett nytt medlemskort giltigt för 2018.

I början av 2018 upptäckte jag då att Svenska Friidrottsförbundet har lagt upp en länk för att ansöka om tillstånd för tävling utomlands; se blå ellips märkt "Ansök" till höger på följande hemsida: http://www.friidrott.se/Regler/utltavltillst13.aspx

Klickar man på "Ansök" kommer man till följande formulär: https://response.questback.com/isa/qbv.dll/ShowQuest?QuestID=4516065&sid=25DpNPxQEe

Jag fyllde i mina uppgifter och fick med svensk effektivitet ett dygn senare ett email med ett intyg att jag har rätt att tävla utomlands (emailet landade i junk mail men hittade det som tur var).

Istället för mitt medlemskort laddade jag därför upp intyget från Svenska Friidrottsförbundet till MyMDR men under mer än en vecka hände ingenting. Inte heller ett meddelande via Facebook och intyget via email ledde till någon reaktion. Status för min anmälan stod fortsatt som icke komplett (pga ej godkänd "Membership card/Medical").

Då valde jag att ringa ner till Rom Marathon och fråga om något saknades. Inom några sekunder hittade tjejen per telefon mitt email med intyget från Svenska Friidrottsförbundet och direkt ordnade hon så att det inom någon minut stod "OK! You are registered for this event" lysande i grönt på MyMDR.

Tjejen på telefon var mycket trevlig och min irritation mot hur besvärligt det var att signa upp sig minskade betydligt. Kanske en kulturell grej; ringer Italienare upp och kollar om något inte funkar när motparten verkar ha somnat vid datorn?

Nu finns mitt startnummer på MyMDR. Startgruppen verkar bred "A Blu / Personal best from 02:40:01 to 03:30:00"
1975 • Alingsås
#15
13 mars 2018 - 14:56
Gilla 
Ja, det skall inte vara lätt att anmäla sig...

Min klubb hade inga medlemskort, så de skrev helt enkelt ett Word-dokument med mitt namn, perssonnummer och medlemsnummer.

Detta skickade jag in och vips var jag grönmarkerad i systemet :)

Så det där med läkarintyg vet jag inte hur noga de är med.

/Jimmy
Daniel
1974 • Göteborg
#16
10 april 2018 - 14:46
4 Gilla 
Rom Marathon – rapport:

Expo: Hämtade startlapp på torsdag förmiddagen. Identifiering med körkort gick utan problem så jag behövde inte visa mitt pass som jag hade med i reserv. Expon var översiktlig och man får en ryggsäck och tshirt tillsammans med startlappen. Ett tips är att det finns en monter i vilken man kan trycka sitt namn på baksidan av tshirten till en rimlig kostnad. Expon ligger i södra Rom och dit åkte vi med buss, tillbaka med tunnelbana.

Före loppet på morgonen: Det är bra att komma i ganska god tid till startområdet. I år var Kolosseums tunnelbanestation avstängd under maratonloppet så jag gick till fots. Man går in vid södra sidan av Kolosseum (vilket var svårt att veta eftersom det inte fanns någon karta eller skiss hur man tar sig till startområdet). Jag följde strömmen. Ett tips är att ta med toalettpapper om man behöver gå på toa före loppet. Man kan lämna sin packning (ryggsäcken man fick på expon) fram till kl 0800 (starten går 0840) enligt informationen. I praktiken kan man dock lämna ryggsäcken senare men kommer man dit 0820 kanske man inte hinner fram till startområdet i tid pga trängsel.

Banan: Loppet går förbi många historiska landmärken (Forum, Circus Massimo, Paulkyrkan, Peterkyrkan, Olympiastadion, Spanska trappan osv) vilket lyfter loppet rejält. Topografin är dock relativt tuff och backig även om det inte finns någon jättelång enskild backe. 5-10 km går på kullersten och det förekommer en hel del hål/ojämnheter i asfalten. Med andra ord är det ingen mara för den som vill sätta PB. Betydligt tuffare än Berlin, London eller Chicago. Vädret var perfekt (15-20 C och sol). Vätskestationer och försörjning var också bra (var 5e km) och man fick en våt svamp var 5e km.

Cheerleaders/hejare: Banan slingrar sig fram och tillbaka längs Tibern (först söderut och sedan norrut för att sedan återvända till starten vid Forum Romanum / Kolosseum.) Tack vare banans sträckning är det ganska lätt för anhöriga att heja flera gånger längs banan utan att behöva åka långt varje gång.

För 10 EUR kan man få sin medalj graverad ca 200 meter från målet. Efter min målgång var det strul med tidtagningsdatorerna så de kunde inte få fram nettotiderna i graveringstältet. Det löstes genom att de använde den tid som min egna klocka visade. Som tur var stämde den (med facit i hand) exakt med den officiella nettotiden. Jag hade 10 EUR i fickan och betalade cash. Man kan även förboka gravering vid anmälan.

Praktiskt/Rom: Jag och familjen flög ner redan på tisdagen med Norwegian och åkte hem på söndagen, dvs amma dag som maran. Med andra ord stannade vi 5 nätter. Bokade biljetter i september och då kostade de bara 1200 kr per person t/r. Bodde i en lägenhet som vi hittade via Booking.com och som låg ca 2 km från Kolosseum/starten vid ”Re di Roma”. Bra anslutning till tunnelbana och gångavstånd till start/mål.
Rom har oerhört mycket historia att bjuda på vilket alla vet. Ett tips för den som vill se Vatakanmuseet/Sixtinska kapellet är att förboka en tid för inträde. Kostar något mer (ca 32 EUR mot 17 EUR utan förbokning) men man slipper stå jättelänge i kö som kan vara flera timmar lång. https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/ (välj ”Admission tickets” osv). Vi fick tipset att gå förbi den normala kön pga våra små barn och det funkade. Vi kom in i samma kö som förbokade biljetter men vakten muttrade och hade vi haft otur hade de inte släppt förbi oss.

Summa sumarum: Kan rekommendera Rom maraton tack vare att den går i en vacker stad och tack vare att turistande i Rom aldrig blir tråkigt om man tycker om historia och god mat. Det är dock inte en bana som lämpar sig för den som vill sätta personbästa. Man får räkna med att det inte är den mest smidiga och effektiva organisationen i alla led.
1977 • Lövånger
#17
6 december 2019 - 10:17
Gilla 
Jag tycker inte att det var svårt att anmäla sig till Rom marathon. Samma vecka som jag betalade fick jag ett mail att allt var ok. Och jag har inte skickat in något hälsointyg.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#18
6 december 2019 - 12:20
1 Gilla 
Som redan nämnts här på jogg har Italien tagit bort kravet på läkarintyg för deltagande i maratonlopp.
https://www.vmcevents.it/images/Venicemarathon2017/VM/2019/eliminazione-certificato---sv.pdf
1976 • Åby
#19
9 december 2019 - 09:00
2 Gilla 
Varje gång jag ser Rom marathon tråden här på jogg blir jag nostalgisk, ett fantastiskt lopp där jag sprang mitt PR på marathon 2015, rekommenderas varmt!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.