Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 8278 visningar

På väg tillbaka till livet och träningen. Och så... AJ! Vila eller inte vid senskideinflammation?

Bibbi
1979 • Ljungsbro
#1
8 augusti 2017 - 19:46
Gilla
Har efter ett halvår in och ut på sjukhus och medicinbyten precis börjat känna att jag är tillbaka till livet, en fungerande vardag OCH börja ta upp träning i lugn takt. Innan jag blev sjuk hade jag uppehåll från löpningen i nästan 6mån pga PF. Precis när sjukgymnasten tyckte det var ok börja jogga så... ja, då blev jag sjuk.
Så jag har haft över ett års uppehåll och därför smygit igång luuuungt. Typ jogga/lunka 2,5-3km varvat med gång (så 5-10km tot men varav bara lite jogg) på mjukt underlag med skor jag är van vid. Hunnit med typ 5 sånna pass på 3,5veckor. Så vi pratar minimalt med jogg och jag är van gå mkt. Men efter sista rundan har jag ont på ovansidanfoten i senorna. Senskideinflammation stämmer väl med det jag har.

Det jag gjort "annorlunda" är att jag stått på balansplatta ett par min/dag sista dagarna. (Urusel balans nu mot innan) Att jag hade träskor på mig en hel dag i när jag jobbade i trädgården (tänker att dom är lite hårda och kanske trycker på foten)

Så nu då?!?! Vila? Vill inte dra på mig ngt långvarigt igen! Fortsätta jogga och öka i långsam takt? Vill ju komma igång med träning! Ska på dagsvandring i helgen (lungt, långt och mjukt underlag) ok?

Vore det dumt gå 10km asfalt i morgon? Hade tänkt skippa bussen och gå...

Och antiinflammatoriska, får inte ta ngt med NSAID (eller jo, fast då kräver mina mediciner att jag tar blodprov varje morgon på en VårdC för att övervaka njurar o lever. Och frågat, får inte heller ta typ voltaren gel)
Finns det något utan NSAID?

Andra tips?

Och så har jag fått gnälla av mig lite också :) nog så viktigt!


Kristoffer
Sverige
#2
9 augusti 2017 - 10:34
Gilla
Nu kanske du redan hunnit ta ett beslut för dagen men mitt förslag är en kompromiss: att gå kanske 5 km om det känns okej med kroppen och ta bussen sista biten.

Hoppas det snabbt går över!
Bibbi
1979 • Ljungsbro
#3
9 augusti 2017 - 14:44
Gilla
Dagens beslut blev att vila helt :/ Haltar och svårt gå bara inomhus. Så vad gör man nu?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
9 augusti 2017 - 15:04 Redigerad 9 augusti 2017 - 15:05
Gilla
Om du kan/vill/orkar med något, byt till cykel så kan du ju i alla fall vara ute en stund i friska luften!
Om du har tillgång till maskiner/gym, prova crosstrainer, motionscykel eller roddmaskin, om du vill få fart på pumpen?
Springa eller gå långt/intensivt låter ju onödigt med tanke på smärtan. Om det är just springa du vill, kanske du ändå måste komma igång klokt med annan motion innan besvären du har nu är läkta.
Bibbi
1979 • Ljungsbro
#5
9 augusti 2017 - 21:09
Gilla
Tack för tips!!!
Idag blev det en behövlig vilodag.

Men tog cykeln när jag skulle bort till affären ett stenkast bort. Funkade rätt bra, bortsett från att det gör ont m skor. Får hitta några sockeplast att cykla runt i ;-) Nädå, men konditionen är rätt lusig så kan jag träna den i vänta vore ju bra. Får testa rodd o cross. Crossen går ju köra i strumplästen i värsta fall!
Och core kan jag ju ta upp också, skadar ju inte löpningen precis!

Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#6
9 augusti 2017 - 22:40
1 Gilla
Varmt fotbad är mitt tips. Jag häller i bikarbonat
Martin Höglund
1970 • Linköping
#7
10 augusti 2017 - 08:26
Gilla
Du bör nog fundera lite mer på varför du har fått ont.
Sök tex med "ont ovansida fot" på jogg.se så hittar du en flertal bra trådar.
En vanlig orsak är hårt knutna skor.
I en tidigare tråd hade du en frågeställning om vilka skor du skulle ha till dina nya inlägg. Nu skriver du å andra sidan att du använt skor som du är van vid ?
Om du köpt nya skor så kan det vara så att du inte hittat rätt utan knyter dessa för hårt. Om du använder dina sulor så avlastar dessa givetvis foten men de motverkar i viss mån fotens naturliga rörlighet.
Inläggssulor är oftast något stummare än originalsulan vilket gör att man blir känsligare för hård snörning.
Jag hade nyligen liknande problem men det berodde på att mina skor tryckte lätt på undersidan av inre fortknöl.
De akuta problemen försvann efter 2 veckor av vila (och andra skor). Fortfarande efter 2 månader känner jag av det men det blir sakta bättre, inga problem att springa.

Trist med alla skador men du är inte ensam om det nu hjälper ...
1981 • Linköping
#8
10 augusti 2017 - 09:07
Gilla
Mitt tips är att gå till naprapat eller sjukgymnast som har stötvåg. Dels för att få utrett vad du har, dels för att de (beroende på diagnos) då kan behandla med stötvåg som ofta är mer effektivt än tabletter.
Bibbi
1979 • Ljungsbro
#9
10 augusti 2017 - 21:44
Gilla

kör m gamla skorna än (blev annat som kom före i inköpslistan) och inlägg som jag gått in måååånga mil.
Ganska säker på att det är mina träskor som är boven i dramat. Nya och ännu hårda upptill. Hade dom hela helgen o planterade o slipade gräsklippare etc . Dvs mkt knästående och framförallt då som träskorna trycker precis där jag har ont! (Kollade) Men ska absolut tänka på snörningen sen!

Bra tips om "slagborrsbehandlingen" :-D gått på det förr för annat och det hjälpte verkligen! (Får ändå inte äta antiflammatoriska pga annan medicinering)

Har googlat det och senskideinflammation stämmer bäst in. Bara inte så "knarrigt" som det kan bli då. Har tyvärr lätt för att få inflammationer överlag. Kör jag typ ett ogräsrace en helg och inte tänker mig för får jag inflammation i hand/handled. Syster, far o faster har rematism, så jag har blivit utredd för det (både tagit blodprover och röntgen) senast för 2år sen men har tack o lov inga tecken på reumatism.

Troligtvis bara överrörliga leder, dåligt med egen kortisonproduktion och i perioder kraftigt nedsatt imunförsvar bidrar nog.


1)vila till den akuta smärtan lagt sig
2)ring sjukgymnasten om slagborr i morgon
3)knyt skorna lite lösare när det blir dags
4)släng bort träskorna

Typ så!
Bibbi
1979 • Ljungsbro
#10
14 augusti 2017 - 18:43
1 Gilla
Det akut onda borta!
Funkar bra gå en liten sväng.Råkade anmäla mig till crawlkurs, är exakt samma tid som en av dotterns simträningar, så hursom kommer jag ju vara i simhallen den tiden ändå, då kan jag ju lika gärna plaska lite! Så "gör" det inte lika mkt om det tar tid komma igång med löpningen...
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
14 augusti 2017 - 22:32
Gilla
Vattenlöpning är räddningen för många med fotproblem som ändå vill hålla på med någon löpliknande träning.
Balansplatta är säkert bra (just nu vågar inte säga något om) och även crab walk och andra övningar som stärker fötterna, gå barfota ibland (när inflammationen upphört i alla fall) så att du småningom vänjer bort behovet av inlägg. De ska helst vara en tillfällig lösning, de tar ju bort mycket att fötternas naturliga träning vid gång och löpning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.