Löpning Övrigt 4 inlägg 3191 visningar

Podden löparsnack nr 21 - styrka för löpare?

Zäta
1985 • Trollskogen
#1
15 augusti 2017 - 21:57
Gilla 
Lyssnade för första gången på denna podcast. Jag fick känslan av att dom tyckte att man inte kan löpträna utan att träna tung styrketräning och en massa rörlighetsträning enligt Erik Börjesson och Joakim Petersson var gäster. Deras jobb är ju att leva på andras okunskap om träning. Skrämma upp folk att alla måste görs si eller så. Det var mycket pekpinnar. Inte alls peppande.

Jag ville bara skriva av mig lite. Dessa herrar är säkert duktiga. Men vad anser ni om att det är ett måste med tung styrketräning? Ökad rörlighet ser jag inte som något måste om man inte sysslar med någon idrott som verkligen kräver det.

Det jag störde mig mest på är när Erik sa att om man bara tränar löpning 3 timmar i veckan så är man ingen löpare. Var nog det knasigaste jag hört. Vart går gränsen? ;) Så allt man gör mindre än 40 timmar i veckan är ingenting?

Puss och kram!
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#2
15 augusti 2017 - 22:06
Gilla 
Det där med styrketräning är nog bra. Å andra sidan kör väl inte världseliten på maraton någon styrketräning alls. Om de är ju rätt så duktiga....
Zäta
1985 • Trollskogen
#3
15 augusti 2017 - 22:23
Gilla 
Jag själv har ju droppat av styrketräning och rörlighetsträning och löpningen går bättre. Har alltid fått avrådan av naprapater och sjukgymnaster att jag inte ska ägna mig åt rörlighetsträning.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
15 augusti 2017 - 22:28
Gilla 
På gruppnivå tror jag att dagens alla långlöpare skulle bli i snitt mycket bättre än nu om de successivt under 5 år ökade träningsmängden upp till minst ca 10-15 mil per vecka i snitt varav allra minst 1 mil fartpass (inkl tävlingar) per vecka och omgående slopade all styrketräning exkl vid eventuellt rehab-behov :-)
(Därmed inte sagt att de inte skulle kunna bli lite bättre och skadefriare med viss behövlig styrketräning inkluderad)

För löpare med väldigt hög målsättning kanske viss mindre andel tid ägnad åt systematisk styrketräning och spänstträning ändå kan vara nödvändig, inte bara för att minska skaderisken, utan kanske framför allt för att optimera löpekonomin.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.