Löpning Simning 6 inlägg 6397 visningar

Simma i dräkt - tungt och svårt att andas

Annica Eriksson
1971 • Norrahammar
#1
27 augusti 2017 - 12:07
Gilla 
Hej! Håller mest på med löpning men för ett år sedan blev jag utmanad av brorsan att göra ett halv-triathlon (om det heter så?) nu i september. Skaffade då mig en Zone3-dräkt som har legat i tryggt förvar i garderoben..tills idag. Idiotiskt nog har jag resonerat som så, att de 400 m jag ska simma fixar jag lätt. Det är bättre att jag tränar cykel och löpning... Så idag skulle jag "bara känna" hur det är att simma med dräkt i öppet vatten. Det blev en näst intill NÄRA-DÖDEN-upplevelse. Jag hade svårt att andas och det kändes som om dräkten bromsade mig i vattnet. Den sitter väldigt tight och jag vet inte om den är avsedd för crawl eller bröstsim (begagnad). Behöver tips och råd! Vad gör jag nu? Två veckor till loppet! Vänja mig? Simma utan? Köpa en shorty?
Danny Håkansson
1977 • Jämjö
#2
27 augusti 2017 - 12:38
Gilla 
Jag utgår ifrån att du är van vid öppet vatten. Dessa känslorna kan också vara liknande när man är väldigt osäker i just öppet vatten, nästan med panikångest.

Ta tid på dig att få på våtdräkten, se till att få upp den i grenen så absolut långt som möjligt så att så mycket material som möjligt finns tillgängligt för överkroppen. Om du känner att dräkten drar ner dina axlar så minskar detta din rörlighet och hindrar även fri andning.

Våtdräkter ska vara rejält tighta runt kroppen men inte kännas som att de hindrar dina armar i rörelsen.

Jag tror att det blir bättre med mer tid i vattnet, det är en vanesak i mångt och mycket.

Lycka till
Annica Eriksson
1971 • Norrahammar
#3
27 augusti 2017 - 14:49
1 Gilla 
Danny! Tack för tipsen!
Jag älskar vatten och känner ingen rädsla för det utan det var just känslan du beskriver att dräkten drog ner axlarna och efter bara några meters crawl blev känslan att det inte gick att dra in luft. Här spiller vi ingen tid...:) Har just varit vid sjön och testat igen. Jag gjorde som du sa och tog god tid på mig att få på dräkten "högt upp" och såg till att det fanns gott om "dräkt" vid axlarna. Tog sedan lugna simtag för att vänja mig istället för som igår störta iväg rakt ut på djupt vatten. En otrolig skillnad!! Det blev en njutbar och härlig simtur. Stort tack! Nu känner jag mig lugn för att detta kommer att funka och tänker simma varje dag fram tills det är dags! :)
Kari Gardelin
1979 • Stockholm
#4
27 augusti 2017 - 22:17
Gilla 
Vilken temperatur är det i vattnet? Du kanske kan strunta i dräkten om det inte är allt för kallt. Själv har jag bra vattenläge naturligt och tycker därför att det är jobbigt att simma med våtdräkt som ger extra flytkraft. Jag har valt bort den helt efter att ha fått en axelskada på en simtävling för ett par år sedan och klarar mig utmärkt utan. Du skulle ju spara tid i växlingen dessutom!
Annica Eriksson
1971 • Norrahammar
#5
13 oktober 2017 - 19:50
Gilla 
Mitt Triathlon gick jättebra, simturen blev en njutbar upplevelse och jag slog brorsan med nio minuter! *smajl*
Danny Håkansson
1977 • Jämjö
#6
14 oktober 2017 - 06:31
Gilla 
Skönt att höra. Bra jobbat!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.