Löpning Simning 5 inlägg 4817 visningar

Svårt att andas i början

1978 • Sundsvall
#1
24 juli 2018 - 14:22
Gilla 
Håller på att lära mig frisim och har som så många andra problem med andningen. I början av passet får jag nån slags spärr och klarar inte att blåsa ut under vattnet, detta händer även när jag står still och precis kommit i vattnet. Det tar liksom stopp i luftstrupen och det känns nästan som ett lock i halsen. Helt omöjligt att simma crawl när man inte kan blåsa ut under vattnet. Dock släpper "spärren" då jag bröstsimmar 200-300 meter och sen funkar det bra.

Är detta nåt psykiskt problem? Nån som upplever samma? Tips för att få bort det?
Cecilia Sundberg
1975 • Norberg
#2
25 juli 2018 - 09:41
1 Gilla 
Jag förstår precis vad du menar. Jag har inga vetenskapliga belägg för vad det beror på men av egen erfarenhet så tror jag det är en mental spärr eller naturlig instinkt att inte andas under vatten.

Jag började med crawl för 2år sedan och upplevde samma fenomen som du. Ju hårdare jag försökte blåsa ut och ju mer jag försökte desto värre blev det. Gick inte att få ut luften. Kan fortfarande bli så ibland om vattnet är väldigt kallt eller om jag är spänd/stressad tex i start på ett OW lopp. Men nu har jag lärt mig hantera det och får inte panik och frustration när det inträffar.

I början innan jag hittat rytmen så kan jag andas för högt upp i lungorna och jag tror det är problemet, för mig iaf. För att få ner andning och andas långa djupa andetag så har jag försökt slappna av. Ta långa långsamma armtag och sucka eller bara öppna munnen under vattnet och låta luften komma ut av sig själv, inte försöka så mycket. (Man kan ju inte hålla andan hur länge som helst, förr eller senare så kommer luften ut. Tränat och tvingat mig ha kvar huvudet under vatten tills det sker)
Ibland har jag fått lov att bara stå still och försöka andas djupt och avslappnat under vattnet innan jag ens kan börja simma. Men det går fortare att komma över den tröskeln nu när jag vet hur jag ska hantera det.
I mitt fall handlar det nog som sagt att jag är för ivrig/snabb/stressad att komma iväg i början och blir för spänd eller blir spänd om vattnet är riktigt kallt. Från början var det nog en osäkerhet/obehag att ha huvudet under vatten som gjorde mig spänd.

Jag har märkt att crawl är en utmärkt stressmätare och ett bra sätt att få kroppen att slappna av, för mig. Går ju inte att simma/andas om jag är för spänd.


Hoppas det var till någon hjälp.

Jyllis
1991 • Stockholm
#3
25 juli 2018 - 11:16
Gilla 
1. Värm upp
2. Slappna av/simma väldigt långsamt i början. Alltså nästan så att du står still :).
3. Man behöver inte tvinga ut luften ur näsan. En avslappnad suck på 2 sekunder räcker.

Jag hade precis samma problem och det som löste det var att bara crawla längd på längd, galet långsamt. Tillslut knäckte jag koden utan att veta om det, lycka till!!!
1978 • Sundsvall
#4
25 juli 2018 - 18:02
1 Gilla 
Gissade själv att kroppen får nån slags chock när jag kommer i vattnet, även om det inte är kallt. Idag provade jag att sitta vid stranden i ca 10 min innan jag började simma och det hjälpte faktiskt! Kom ganska snabbt in i rytmen och andades riktigt bra hela passet. Crawlade ca 750 av 1150 meter vilket jag aldrig gjort förut!

Tyvärr är min teknik bristfällig och jag har svårt att lokalisera mig i öppet vatten, så rundan runt sjön gick faktiskt nån minut långsammare än när jag kör bröstsim! Men det är bara att nöta på, och jag tar med mig att andningen satt idag. Ett litet hallelujah-moment :)
1965 • Vånga
#5
25 juli 2018 - 18:43
Gilla 
Kag simmade 50 m intervaller med fyrtakt cirka 20 st. När det gick bra körde jag 10 st ggr 50 m fyrtakt och 10 st ggr 100 m fyrtakt så långt jag orkade sen 2-takt. Efter cirka 2 månader såkade succesivt och rekordet blev 7200 m i fyrtakt 400 m - 2 takt 200 m . En succesiv ökning är bäst!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.