Löpning Kläder, Skor & Prylar 12 inlägg 7760 visningar

Strumpor/skoskav

Erik Nilsson
Malmö
#1
29 september 2017 - 11:33
Gilla
Tillhör tydligen den lilla skaran som oavsett vilka skor jag använder får skoskav bak på hälarna. Har testat både med plåster och tejp på hälarna och på hälkappan. Har testat antal olika märken/sorters strumpor men inget har hjälpt.
Det jag inte har testat är sk double layer strumpor. Någon som har liknande problem och erfarenhet av dessa?
Väldigt få butiker som säljer dessa och verkar inte vara några kioskvältare...
1972 • Ljungby (Älmhult)
#2
29 september 2017 kl 16:32
Gilla
För mig brukar det vara "vadderingen" på hälkappan som skaver. Något sko par har jag skurit bort vadderingen, så jag slipper springa bort det.
Men har upptäckt att lättviktsskor har mindre "vadderingar" och därmed mindre skav. Var länge sedan jag sprang med dubbellagerstrumpor, de fungerade, men tycker jag sliter in skor så snabbt och har tillräckligt med skor att det bara blir ett pass i veckan med nya, att jag inte tycker det är värt besväret att skaffa dubbellagerstrumpor .
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
29 september 2017 kl 17:39
Gilla
Hm, kanske har du provat allt redan, men har du labbat lite med snörningen? Finns en del tips och trix om hur man kan snöra skorna, för att få fast hälen bättre. Du googlar säkert lika bra som jag, lycka till!
Erik Nilsson
Malmö
#4
29 september 2017 kl 23:45
Gilla
På gårdagens runda hade jag på mig ett par nya Saucony Zealot iso 2. Efter 2 km så brann hälarna. Vadderingen på dessa är tunn men i den har en stenhård plastbit i hällkappan som skaver enormt.

#3 Har provat att snöra skorna på olika sätt men det blev inte bättre.
1973 • Åkersberga
#5
30 september 2017 kl 08:51
Gilla
Vissa strumpor vet jag blir som slippapper när man svettas men man känner också på strukturen. Strumpor i Bamboo material har jag märkt är allra bäst, finns på bl.a. Hi-sport. Det finns två sätt med snörningen som jag experimenterat med, den ena är att hoppa sista hålen närmast fotleden och lite löst så att hälen fritt kan hoppa i och ur skon utan friktion och andra sättet är att snöra hårt och igenom extrahålen närmast fotleden och hoppas att hälen sitter på plats. När man väl fått skav är det flera lager kirurgitejp längs med hälsenan som hjälper bäst men kanske lite glatt tejp på insida av kappan + vaselin kan va en väg att gå också för minimal friktion. Huden tjocknar med tiden bara den får lite vila genom att använda lite olika skor lär den sen tåla mycket mer.
Irene
1968 • Åstorp
#6
30 september 2017 kl 10:29
Gilla
Har du provat Compeed?
Jan Nilsson
1967 • Boden
#7
30 september 2017 kl 11:59
Gilla
Varför provar du inte skorna innan köp?
Jag snörar alltid på mig skon och går några steg i butiken, det är många skor som tas av direkt då det visar sig att dom inte passar min fot, för låg vid tårna, för lite mellanfotsgrepp eller för dåligt hälgrepp.
Dom som känns sköna tas upp på löpbandet, om du berättar om dina problem att hitta en sko som passar så kan jag garantera att en seriös löparbutik låter dig springa tills du är nöjd.
Testa gärna second skin på hälen, kan fungera om hälen rör sig i dina skor, men det är en nödlösning, hälen ska inte röra sig.
Hoppas att du redan testat denna snörning http://www.loplabbet.se/info/daligt-halgrepp
hxman
1976 • Skåne
#8
30 september 2017 kl 18:22
Gilla
Alla trådar om skoskav borde få ett automatiskt tips om Sportslick
Black Lodge
#9
30 september 2017 kl 19:21
Gilla
# 8 Sportslick innehåller fortfarande Triklosan. Så jag tycker det tipset är inget vidare.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
30 september 2017 kl 20:28
Gilla
Kan vara värt att lägga om löpsteg, landa på mellan/framfot så kommer inte kroppens vikt att belasta hälen.
Erik Nilsson
Malmö
#11
30 september 2017 kl 22:13
Gilla
#5 ska kolla bamboo
#6 har provat compeed. Varma fötter så de håller inte ett långpass.
#7 provat skorna innan köp. Senast ett par Saucony Guide 10 som köptes på löpkabbet efter ett antal provade skor.
Har sprungit 5-6 rundor med dem men kommer ett par km sen börjar det svida.

Har förstått nu att jag behöver skor med mjuka hälar men vill slippa tejp och undrade därför om dessa strumpor var bra.

Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#12
1 oktober 2017 kl 09:49 Redigerad 1 oktober 2017 kl 09:55
Gilla
Hur bedömer du storleken på skorna? Jag behöver lite extra rum i skorna för att inte hälarna ska tryckas mot hälkappan och orsaka skav. Det kom jag på för många år sedan och efter det har jag aldrig haft problem med skav igen.
Annars är tipset att köpa skor som har mjuk hälkappa, dvs inte har en hård plastbit inuti hälkappan. Skor som t.ex. Nike Free och många andra har hälkappor som nästan bara inte går att få skav av... De är helt mjuka när du trycker på dem. Saucony Guide däremot har en plastbit därinne.
Överpronerar man mycket och vill ha skor som kompenserar det så kan det vara svårt att hitta skor med mjuk hälkappa eftersom den hårda kappan oftast är en del i den korrigerande kedjan, fast det funkar sådär enligt mig.
I värsta fall kan du ge dig på att operera bort plastbiten från skorna a la Rune Larsson. Se t.ex. här: https://varldenssnabbastegitarrist.files.wordpress.com/2017/01/skokirurgi-rune-larsson.pdf
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.