Löpning Träning 8 inlägg 12496 visningar

Får aldrig upp pulsen

1982 • Lidingö
#1
13 december 2017 - 19:43 (Redigerad 13 december 2017 - 19:43)
Gilla 
Har kollat runt en del men inte hittat något bra svar på min fråga. Sen några år tillbaka, då jag började kolla pulsen, har det förvånar det mig att jag aldrig kommer upp i någon högre puls. Jag vet att en sliten kropp får effekt på pulsnivån men jag har aldrig varit högre än 160 slag, 35 år gammal. Jag sjunker snabbt så fort jag slutar med min aktivitet. Hur hårt jag än pressar mig vare sig det är cykling, crossfit eller löpning så kommer jag i princip aldrig högre. Jag har alltid tränat ganska mycket men aldrig haft analyserat pulsen utan har mest haft tid som jämförelsedata.

Är det rimligt att min maxpuls är 160-165 slag?
1967 • Mysinge
#2
14 december 2017 - 15:42
1 Gilla 
Svårt och farligt att uttala sig om, hjärtförstoring och annat elände.
Först av allt måste du väl kolla så mätningen är korrekt. Prova en annans mätare och modell, eller be en sjukvårdsutbildad ta dina värden.
Andreas Ericsson
1979 • Göteborg
#3
16 december 2017 - 00:51
1 Gilla 
Inte orimligt med så låg puls. Finns stora variationer. Jag har tex 20-25 lägre maxpuls än en två år äldre kompis. Är du orolig är det bästa att kolla upp det noga hos nån kan kontrollera ordentligt.
1982 • Lidingö
#4
18 december 2017 - 10:44
Gilla 
Tack för svaren. Jo de rent medicinska förklaringarna/defekterna får väl någon slags profession uttala sig om. Jag har jämfört med lite olika "instrument" men får ungefär samma resultat.

Tänkte om det fanns någon som upplevt samma eller också om jag resonerar fel kring pulsträning. Har blivit lite besatt av jämförelsedata på spinningpass :) Tycker jag har hyfsad kondition men jag kan så klart ha något hjärtfel också, har ju tränat en del med förkylning i kroppen.
1978 • Vega
#5
19 december 2017 - 10:46
Gilla 
Om du tänker på din maxpuls som 220-åldern så är den inte rätt och riktig för många.

Du är närmare 40. Så enligt formeln ska du ha 180. Att då ligga under med 20 slag är inte farligt. Men jag kan hålla med om att det är lågt.

Ett tips är att göra ett arbets&ekg hos någon vårdinrättning. Då ser dom också hur hjärtar fungerar på lite djupare nivå.

En hel del av maxpulsen är genetisk. Enkelt kan man säga att hjärtar slutar växa i puberteten, så efter det kan man inte få hjärtat större. Kvinnor kan ”träna” hjärtar under en graviditet.

Så kontentan. Gör ett arbets ekg! Då får du ett lvitto på hjärtats status som är bättre än puls bara.
1982 • Lidingö
#6
28 december 2017 - 07:24
Gilla 
Tack för svaret! Får se vad vården har att erbjuda.
Walker67
1947 • Växjö
#7
1 januari 2018 - 21:25
Gilla 
Det jag funderar på är om du lyckats komma upp i din maxpuls, den kanske är högre än 160. När jag var i 20-årsåldern fick jag upp min puls till 220 med en grym backlöpning. Jag har haft ganska hög maxpuls genom åren och nu 50 år senare ligger den på 160, som jag mätte upp efter en backintervall på 2.45, dock skall tilläggas att det blir svårare med åren att motivera sig att köra upp "i taket". Jag har även tagit pulsen efter målgång på tävling, där det blivit spurt sista hundra meterna och då tror jag att det varit nära mitt max.
Det intressanta med maxpulsen är att få vägledning för vilken pulsnivå man skall ligga på vid olika träningsformer, finns ju rekommendationer för resp. typ av träning.
Åsa
1978 • Tyresö
#8
2 januari 2018 - 11:15
Gilla 
Kan inte avgöra om 160 är "för lågt" så det skulle vara något fel, det måste vården avgöra.

Det jag kan undra är lite hur du gjort för att komma upp i det du tror är din maxpuls. Jag kommer bara upp i maxpuls under vissa särskilda förhållanden. Det är inte så att jag kommer upp i maxpuls bara på ett jobbigt träningspass eller på ett reguljärt spinningpass. Det kan ju ttyvärr kännas asjobbigt och som att man nått taket helt utan att man är i närheten.

Men överlag får du väl påminna dig om att det inte är viktigt på det stora hela. Jag utgår från att du inte är elitidrottare eller försörjer dig på dina resultat. Om nu din maxpuls ligger på 160-65 så må så vara. Vi föds olika och med olika förutsättningar. Jag har högre maxpuls än min kompis, han har å andra sidan en sån där fjäderviktskropp där han är lätt och i princip saknar underhudsfett och så har han alltid sett ut. Han vinner ju över mig när vi springer trots min högre maxpuls. Själv är jag normalviktig men har av någon anledning alltid varit grundstark, så när vi bryter arm vinner jag över hans tändsticksarmar.

Summa summarum: Om du är orolig så kolla upp det ordentligt. Om du tror du har högre maxpuls så gör ett riktigt maxpulstest.
Och i slutänden: Släpp det. Man får så lätt fel fokus när man börjar jämföra fysiska grundförutsättningar som inte går att påverka.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.