Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 11922 visningar

Smärta i låren, överansträngning?

1994 • Lisle/Eslöv
#1
26 januari 2018 - 01:53
Gilla 
Hej allihopa!

Jag är en relativt ny löpare (har simmat hela mitt liv, tills jag tog examen i våras och sadlade om till löpning) och jag medger att jag i princip gick från noll till rätt mycket på rätt kort tid. I höstas började jag springa med en löpargrupp, vilket ledde till att jag ökade både fart och distans på samma gång. Det funkade bra tills nångång i början av december då jag efter ett gympass fick ont i mitt vänstra ben. Eftersom jag trodde det var något tillfälligt fortsatte jag springa som vanligt den veckan, men löpningen gjorde bara det onda värre.

Till att börja med gjorde det ont i den undre delen av låret, på framsidan, precis ovanför knäet, rätt så punktmarkerat, men efter ett tag så gjorde det ont i princip hela framsidan av båda låren. Det onda var helt klart värre efter att jag sprungit, och tillfällesvis gjorde det även ont av att bara ligga ner och försöka sova. Jag följde RICE och vilade, isade, lindade och hade benen i högläge. Gick sedan till två olika sjukgymnaster som sa att jag skulle stretcha och foamrolla så skulle det bli bra. De sa att musklerna blivit tighta och ihopknutade. Jag följde deras råd och nu häromdagen började jag springa väldigt försiktigt igen och allt det onda kom tillbaka på en gång.

Har någon, som varit med om något liknande, ett bättre förslag än att bara stretcha och rolla (vilket för övrigt gör väldigt, väldigt ont)? Kan det vara en inflammation/överansträngning? Kan kiropraktor eller naprapat hjälpa? Alla tips och råd är välkomna!
1958 • Borlänge
#2
26 januari 2018 - 05:41
Gilla 
Jag skulle testa att besöka en duktig naprapat. Framsida lår och höftböjarmuskeln belastas betydligt mer när du springer än vid simning. Kör lite rehabträning, styrka för att hålla igång.
Irene
1968 • Åstorp
#3
26 januari 2018 - 06:34
Gilla 
Massageterapi eller idrottsmassage kan hjälpa dig samt egenstretch. Kanske lyfter du knäna lite högt när du springer. Det tar rejält på framsida lår. Hur känns det om du fortsätter springa? Ökar smärtan eller planar den ut?
1994 • Lisle/Eslöv
#4
27 januari 2018 - 01:35
Gilla 
Tack för snabba svar! Ska se mig om för rekommendationer för en bra naprapat häromkring.
Angående min löparstil, det är mycket möjligt att jag lyfter knäna för högt, framförallt nu när det har varit snö och is överallt. Själva springandet har känts, men varit uthärdligt, men det är efteråt det blir mycket mer intensivt. Stretcha hjälper, men jag är lite tveksam till foam rollern.
1958 • Borlänge
#5
27 januari 2018 - 12:53
Gilla 
Det behöver inte vara så att du lyfter knäna "för högt", däremot skiljer ju rörelsemönstret i löpning en hel del från din tidigare idrott simningen. Tänk efter på hur du använt dina ben tidigare, mest jobb i höften då det är ganska kontraproduktivt att böja benet i bensparken. Syreupptag och bålstyrka är troligen ett par snäpp bättre än benens förmåga att bära din vikt.

Lycka till, hoppas du får hjälp med dina problem.

Lasse
Pappa till en fd simmare mod 1994.
1969 • Bara
#6
27 januari 2018 - 16:01
Gilla 
Brukar aldrig känna av låren utom efter intervaller. Foam roller gör ont men det är på något sätt ljuvlig smärta. Särskilt framsidan av låren. Aj aj men härligt :)
1973 • Åkersberga
#7
27 januari 2018 - 17:49
Gilla 
Det är förmodligen någon form av överansträngning eller bristning som ligger bakom och då skulle jag inte göra sånt som gör för ont.
Vad gäller löpningen är nerförsbackarna värst eftersom de belastar mest och excentriskt.
Men om även lugn jogg ger smärta kanske man får ge det tid med endast promenader i någon vecka framåt.
1994 • Lisle/Eslöv
#8
27 januari 2018 - 21:10
Gilla 
Tack för alla svaren! Är lite orolig att en foam roller kan irritera det mer än vad det gör nytta om det nu är en överansträngning/inflammation. Har hittat ett par duktiga kiropraktorer och naprapater här omkring, så ska boka in en tid och se vad de kan göra åt saken. Tills dess är det nog promenader som gäller då även långsam, kort jogg på löpband gör det onda värre.
1958 • Borlänge
#9
6 februari 2018 - 13:16
Gilla 
https://www.youtube.com/watch?v=KCADorwJ6Ik

Ganska intressant klipp från youtube.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
6 februari 2018 - 22:03
Gilla 
Tycker inte alls det är konstigt att du fått ont i låren av att plötsligt springa mycket mer än vanligt. Håller med Amir, det är nästan säkert en överbelastningsskada (knappast muskelbristning eftersom du har det i båda benen).

Massage, stretch och efter ett tag (har väl varit nu) styrketräning av quadriceps, ett fåtal (ca 10) repetitioner med så tung last du förmår ungefär, även om det gör (rimligt) ont. Enbensböj, stepbräda, "draken" eller nån maskin på gymmet, jag kan inte detta så bra.

Har själv haft precis samma symptom från inre vadmuskeln när jag rivstartade löpträningen efter skidsäsongens slut för många år sedan. Det tog 4-6 veckor att kunna börja springa igen. Nu springer jag året runt.
1994 • Lisle/Eslöv
#11
8 februari 2018 - 03:14
Gilla 
Väldigt intressant video! Det ska jag absolut testa.

Jag var faktiskt hos en kiropraktor för screening och röntgen, och bilderna visade ett rätt så roterat bäcken som absolut kan ha bidragit till överbelastningen. Därefter försökte de sälja på min en tvåmånaders-plan med tre besök i veckan för hutlösa summor. Jag tackade nej, men har hittat mer seriösa kiropraktorer som jag ska gå till och få det rättvridet. Därefter kan förhoppningsvis benen och muskelirritationen också rätta till sig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.