Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 8167 visningar

Kalla fötter samt smärta, nervproblem?

1982 • Borås
#1
10 februari 2018 - 19:06 (Redigerad 10 februari 2018 - 20:11)
Gilla 
Hej

Jag har ett lurigt problem som någon kanske kan känna igen sig i.

Min fot har börjat bli kall, allltså väldigt kall jämfört med andra kroppsdelar som har normal kroppstemperatur. Gränsen går vid vristen, hälen är lite kyligare medan tårna är iskalla.

Till detta hör att jag även har ont under främre trampdynan, smärtan sitter strax bakom där tårna börjar.

Jag vet vad Morton syndrom är men allt stämmer inte in på det, jag har t.ex inte någon smärta mellan eller uti tårna. Jag har heller ingen huggsmärta. Foten domnar inte heller bort vad jag vet.

Smärtan under foten har jag haft ganska länge nu i typ 2 år men jag har sprungit med pelotter och det har fungerat bra.

Förra veckan var jag på La Palma och sprang 100km asfalt samt fick 3000 positiva höjdmeter på 6 dagar.

Nu till mina tankar; kan det ha skett något i mina vrister (pga all uppförslöpning på La Palma) som försämrat blodtillförseln till foten? Jag har nämligen inte upplevt mina fötter SÅ HÄR kalla tidigare, inte jämt och ständigt iaf. Smärtan i framfoten känns ju mer när foten är kall hela tiden, det gör t.o.m ont att gå hemma i strumpor på golvet. Jag kan även känna av en liten molande värk hela tiden under främre trampdynan även när jag sitter eller ligger ned.

Någon som haft liknande symptom??

Jag pratade med en fotspecialisten via nätet, han ville jag skulle skicka en bild av min fot tagen uppifrån. Han tyckte jag hade en ihoptryckt fot (typ inget mellanrum mellan tårna samt ganska smal fot), vilket han härledde till att jag möjligtvis hade Mortons. Men han kunde givetvis inte säga säkert då han inte undersökt den, han skrev även att i.o.m att det är ihoptryckt så saknar foten ett naturligt blodflöde vilket gör den kall. Han ville även testa fotens neurologiska kontakt..

På måndag ska jag till en osteopat, han vill speciellt kolla upp mina vrister samt rygg/ländrygg/säte.

Jag springer i NB 1080 som har bred tåbox f.ö. Intervallsko har jag NB 1400.

Men om någon har inne har något tips så skruv gärna, alla synpunkter/erfarenheter kan vara till hjälp.

Tack på förhand!
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
14 februari 2018 - 20:26
Gilla 
Bra att du ska bli undersökt! Här bara några allmänna tips:

Smärtan bör du försöka bli av med. Pelotter är inte en optimal lösning på lång sikt, vanligtvis kan man slippa dem om man tränar upp fotens styrka och eventuellt rörligheten. Jag har haft metatarsalgi och blivit av med det på det sättet, det finns bra info om detta här (inklusive övningar som är nyttiga ändå): http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/metatarsalgia.html#
Minns inte om crab walk nämns, men det är en bra övning.

Just nu har jag lite smärta i ena hälen ibland, på väg att bli bättre dock. Men även här sa sjukgymnasten att foten var alldeles för stel och jag blev ordinerad att rulla den långsamt på en golfboll med tryck samt att stretcha på några olika vis. Framfoten är lättare att behandla på egen hand eftersom man kommer åt att massera både plantarfascian och hela främre delen av foten men även runt hälen och vristen.

Det är dessutom ofta bra att stretcha både yttre och inre vadmuskeln (helst en minut var) efter löppass. Vaderna blir extra påfrestade vid kuperad löpning. Inte fel att stretcha framsidan av underbenet heller...
1952 • Varberg
#3
15 februari 2018 - 10:06
Gilla 
Jag utgår från att du inte röker eller snusar för då är det första att göra: Sluta.
Dålig cirkulation distalt är inte bra. Vanligast är dock att blodkärlen reagerar för kraftigt på kyla med konstriktion vilket även kan märkas i händerna, sk Raynaudfenomen. Till att börja med kan du kolla om du kan känna de två artärerna som går ned i foten när du är varm - a. dorsalis pedis på ovansidan och a. tibialis posterior bakom inre fotknölen. Kolla en anatomibild. För att slutligen bedöma cirkulationen behöver man mäta blodtrycket i stortån och jämföra med armen.
Morton är typiskt mycket intensivt ut i 3:e och 4:e tån. Kommer inensivt och kan släppa plötsligt.
Crabwalk är en utmärkt styrkeövning för foten som även är positiv för cirkulationen.
1982 • Borås
#4
16 februari 2018 - 13:35 Redigerad 16 februari 2018 - 13:37
Gilla 
Jag tackar för era svar.

@Oldboy
Pelotter känner jag själv inte är någon hållbar lösning, smärtan kommer ju från någon svag punkt som bör kunna behandlas/få bukt på. Dock hjälper pelotten när jag väl är ute och springer, då har jag inte alls samma smärta i foten utan den kommer efteråt när jag är tar av mig skon..

@Tage
Nej, jag är varken rökare eller snusare och har inte varit.
Jag känner pulsen på båda ställena på fötterna även nu när de är kalla, om än ganska svagt men det kanske man ska göra. Ska prova skillnaden sen när de är varma.

Jag var hos Osteopaten i måndags men han tyckte mina fötter såg "normala" ut och han kunde inte säga att det skulle vara ngt fel fel på dom direkt..
Dock hittade han en öm punkt i nacken som han sa påverkade höger fot (foten jag har mest problem med). Där var jag väldigt spänd så han knäckte till så jag trodde jag skulle somna in ;)
Men tyvärr ingen bättring i foten efter besöket så problemet kvarstår..

Ang, Morton så har jag inga intensiva smärtor så därav räknar jag bort Morton faktiskt.

Känner ni till någon som kan fötter bäst? Eller ska man behöva gå via vårdcentralen? Då känns det som att detta kommer bli segdraget.

Fotspecialisten jag nämnde i mitt inlägg som sa att jag hade en ihoptryckt fot, håller till i Trosa (400km från mig) och vill ha 1000:- för ett besök. Blir mkt pengar då jag bor i Borås med resa + ta ledigt från jobb även om jag tror han är väldigt kunnig.
Men det borde ju finnas någon expertis närmare, typ i Göteborg då jag själv bor i Borås.

1952 • Varberg
#5
18 februari 2018 - 10:35 Redigerad 18 februari 2018 - 10:36
Gilla 
Som du beskriver - lite svårt att komma vidare. Jag tycker att du ska träna fötterna fokuserat och dagligen med crabwalk, tåhävningar, plocka kulor med tårna mm så kan det skapa en ändrad dynamik och påverka ditt problem. På köpet förbättras blodcirkulationen också. Ge det 2 månader och berätta gärna hur det gått.

......och alltid ha stressfraktur i åtanke med tanke på den löpmängd du varit uppe i.
1982 • Borås
#6
24 februari 2018 - 07:05
Gilla 
@Tage

Ja det ska jag absolut göra. Funderar även på att köpa mig ett par Vivobarefoot att ha inne på kontoret, just för att få foten att röra sig mer naturligt och inte vara instängd och ihoptryckt i en "vanlig" sko.

Känner jag måste göra nåt drastiskt som jag inte gjort tidigare.

Kommer även börja köra barfotalöpning när tillfälle ges i vår.

Tack för era synpunkter, återkommer om nån månad.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
24 februari 2018 - 10:43
Gilla 
Som alltid när man gör något drastiskt: börja lite försiktigt. Särskilt med barfotalöpning, kan räcka med några hundra meter första gången!
1952 • Varberg
#8
24 februari 2018 - 14:29
Gilla 
Mitt råd är att renodla åtgärderna med den styrketräning jag beskrivit. Skulle inte ändra till barfotalöpning i det läge du är. Dessutom kan det förvärra eventuella neurocirkulatoriska besvär du har.
1975 • Malmö
#9
2 december 2019 - 15:32
Gilla 
Hej Pontus,

Jag vet att denna fråga/tråd börjar bli någon månad/år gammal.
Men jag är lite nyfiken hur det gick med dina fötter?

Du beskriver nämligen på pricken problemet som jag just nu upplever.
Tack på förhand!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.