Löpning Träning 6 inlägg 6914 visningar

Feedback på träningsupplägg inför GBG-varvet

1983 • Hedemora
#1
12 april 2018 - 10:11
Gilla 
Hej,

Om någon snäll själ har lust att ge feedback eller komma med tips på mina sista veckor inför varvet är jag tacksam.

Bakgrund: 34 år, sprungit sporadiskt under 2-3 år. Mest åkt längdskidor. Förra året satsade jag lite mer och tävlade. Sprang först kvartsmara på 49 min i maj, milen på 43 min i juni, 5 km på 19:50 i augusti och avslutade säsongen med Varvetmilen på 40:45. Bestämde för att göra ett seriöst försök på att klara Varvet under 1:30 men fick sedan en helt sjuk decembermånad. Har dock flutit på hyfsat sen dess. Åkt en hel del längd men även sprungit 3-4 pass i veckan sedan Öppet Spår var avklarat.

Nu: Idag kör jag långpass mellan 15-20 km oftast 1 gång i veckan (tyvärr oftast lite för jämnhårt). 1 lite snabbare pass i veckan: Kör blandat snabbdistans och intervaller (7-8 km, backintervall, 6-8x1 km eller 3x10 min tröskel). Tröskelintervallen håller jag ca 4:05-tempo på. Utöver det blir det 1-2 distanspass med barnvagn per vecka.

Mina största utmaningar är:
- Att jag ofta känner mig stel i vad/baksida lår på höger ben. Har börjat köra excentriska tåhävningar och vara noggrann med stretching. Kanske finns mer att göra dock.
- Jag får ofta lättare luftrörsproblem, dock sällan med halsont och aldrig feber. Men känningar i luftrören och lite snorig. Det har kollats upp av flera olika typer av läkare men ingen har kunnat konstatera något fel. Däremot tror jag det håller mig tillbaka lite på träningspassen.
- Jag har svårt med motivationen för styrketräning men vet att jag måste. Vet heller inte vad t.ex. "löpskolning" innebär.. Är det vettigt och viktigt?

Så med de 5 veckor som återstår vill jag få till ett så lämpligt upplägg som möjligt. Frågar därför er rutinerade människor om tips och råd!

Mvh
Emil
1983 • Hedemora
#2
12 april 2018 - 13:14
Gilla 
Tillägg med en fråga. Funderar också på att varva med alternativ konditionsträning pga mina vader/baksida lår, så de får vila lite emellanåt. Kan det vara en nackdel inför uppladdningen tror ni?
1983 • Stenungsund
#3
13 april 2018 - 16:48
Gilla 
Jag har ett schema som jag tidigare har använt till Göteborgsvarvet och jag länkade det i någon annan tråd häromdagen: https://www.loparshop.se/inspiration/12-veckor-lopningsprogram-halvmarathon

1969 • hissjö Katrineholm
#4
13 april 2018 - 17:22
Gilla 
Enligt min erfarenhet kör du alldeles för hårda pass. Är i princip i samma situation, ska springa varvet, ligger dock något efter dig tidsmässigt, fast målet är detsamma.

Jag kör fler lågintensiva distanspass än dig, och aldrig mer än ett intervallpass/vecka. Då räknar jag 3x10 min på pb tid för milen som intervallpass....

Ändå känner jag att jag ligger på gränsen hela tiden.....tror det beror på att distanspassen ofta går lite fortare än planerat. Mitt tips....Alla distanspass under 75% av maxpuls. Ett tröskelpass...fast i tänkt halvmarafart....4,12-4,15. Och ett intervall/fartlekspass/vecka.

Vad det gäller alternativ träning, så tror jag personligen det är ypperligt. Sprang förr ofta mot skidåkare....som körde löpning som alternativ träning....och sprang milen på 31-33min??
1983 • Hedemora
#5
14 april 2018 - 09:11
Gilla 
#4. Köper mycket av det du säger. Vet ju själv också om att det ofta går lite för fort, men det är lättare sagt att bestämma ett lugnt tempo och faktiskt hålla det än vad det är gjort. Ett distanspass i 5:30-tempo får mig sällan att känna mig glad och stärkt efteråt - måste jobba lite på det mentala här också. Jag behöver strunta i klocka, tid och distans emellanåt. Funderar på att köra "njutpass" då och då med viktigaste syftet att bara vara ute och vara glad över att jag kan springa!

Kör heller aldrig mer än ett intervallpass per vecka. Det sliter för hårt. Men det ger rolig variation till löpningen och tränar ju farten..

Precis, att alternera träningsformerna kan ju både vara roligt, skonsamt OCH bra. Det jag var mest orolig över nu inför loppet är att jag skulle riskera alltför mycket tapp av den specifika löpformen genom att varva med annat (som iofs ändå bibehåller konditionen). Funderar på att skippa löpning nästa vecka och köra annat helt och hållet och dessutom ha betydligt mer vilotid för att återhämta mig lite extra.

Tackar ödmjukast för svar. Andra tankar?
1973 • Åkersberga
#6
14 april 2018 - 15:53
Gilla 
Det kan vara näringsbrist, stress pga för mycket och för hård träning och otillräckligt återhämtning, så var det för mig med samma symptom som du beskriver.
Räknade dina pass på ca5mil/v så det skulle vara möjligt att minska volymen sista 2-3 veckorna men behålla snabba och tävlingsspecifika pass och ändå få bra återhämtning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.