Löpning Kläder, Skor & Prylar 10 inlägg 3307 visningar

Garmins kalorier

Lasse-hatten
Eslöv
#1
13 maj 2018 - 13:56
Gilla 
Jag vet att pulsklockornas kaloriberäkning kanske inte är särskilt exakt, och jag brukar normalt inte bry mig om dem, men om jag springer något mer "extremt" kan det vara intressant att få ett hum om vad det handlar om.
Nåväl, i somras sprang jag ett Backyard Ultra, och Garmin ansåg att jag förbrukat 4172 kcal. Det gjorde Endomondo också, vilket kanske inte är så konstigt eftersom Endomondo importerar uppgifterna från Garmin.

I går sprang jag ett 6-timmarslopp, där jag sprang både fortare och längre en på Backyard, och Garmin ansåg att jag förbrukat 2724 kcal. Redan där känns det lite märkligt och värre skall det bli: Endomondo anser att jag gjorde av med 4688 kcal! Baserat på samma ingångsvärden.

Någon som har några tankar, åsikter?
1980 • Åby
#2
14 maj 2018 - 09:26
Gilla 
Kaloriförbrukningen beräknas i regel på % av HRMax och tid - kanske har något med saken att göra? Svårt att göra några kvalificerade gissningar då du inte delar data.
Lasse-hatten
Eslöv
#3
14 maj 2018 - 11:58
Gilla 
Frågan var väl närmast varför det vid andra tillfället skiljer så mycket mellan Garmin och Endomondo, när det är samma grunddata. Vid första tillfället var det ju identiskt.

Jag har alltså inte mätt med Endomondo, utan det har importerats automatiskt från Garmin vid båda tillfällena.
1965 • Kungsholmen
#4
14 maj 2018 - 13:17
Gilla 
Ingen aning men 700 kcal/h låter rimligare än 450 kcal/h. Kan det vara så att en anger extraförbrukning jämfört med ingen aktivitet och en anger totalförbrukning? Förklarar inte varför de angav samma första gången iofs.
Lasse-hatten
Eslöv
#5
14 maj 2018 - 13:48
Gilla 
Peter.
Håller med om att rund 4000 kcal är rimligt, Din idé om olika redovisning är också rimlig, men, som du säger, den håller inte.

Jag har tittat på en del andra pass, både distans och intervall, och de stämmer också överens.

En tanke, och nu kan det bli rörigt: 6-timmarsloppet gick runt, runt på en löparbana och klockan visade ungefär rätt distans, det slog på ett par hundra meter. Men, om jag tittar på spåret på Garmin Connect och låter pricken "springa" följer den inte banan runt, runt utan den hoppar fram och tillbaka. Som om den genar. Kan det vara så att någonstans internt har klockans kaloriberäkningssystem mätt en betydligt kortare sträcka?
1958 • Borlänge
#6
14 maj 2018 - 15:01
Gilla 
Kaloriförbrukningen brukar skilja sig åt mellan olika leverantörer av tjänster. Jag sprang en milrunda igår och landade på 763 kcal enligt min Garmin, i Strava låg förbrukningen på hela 1030 kcal. Jag letade fram ett pass från förra hösten ( samma runda och bara någon sekund som diffade på tiden ) då loggades 662 kcal av den Suunto som jag hade på mig. Räknar man med den gamla hederliga formeln 1 kcal/kg löpare och löpt km hamnar man på 770 kcal, i princip vad Garmin kom fram till.
Lasse-hatten
Eslöv
#7
14 maj 2018 - 19:48
Gilla 
Lars.
Intressant och säkert sant, men det förklarar fortfarande inte varför Garmin och Endomondo följts åt fram till i lördags, då det plötsligt skiljer 2000 kcal!
1965 • Kungsholmen
#8
15 maj 2018 - 09:03
Gilla 
Kan mycket väl vara så att din klocka är inställd på att spara data ganska glest och att dessa glesa punkter på en kort rundbana gör att endomondos algoritmer drar fel slutsatser om distansen medan klockan räknar på tätare data även om den sparar data glest.
1980 • Åby
#9
15 maj 2018 - 10:12
Gilla 
@Lasse de hoppen du beskriver är sannolikt begräsning i upplösning i webbguit - vill du vara säkrare kan du exportera .gpx-filen och ladda in den i ett tredjepartsverktyg som gpsies eller mygpxfiles för att kika. Vet inte hur det är med din Garmin men Suunto har 1s/10s/60s sampling i klockan och tjänsten interpolerar sen data utifrån det, Garmin gör likadant även om det kan skilja på uppdateringsfrekvensen.

Om du kört med puls - kolla att pulszonerna är likadana i bägge appar då kaloriförbrukning även påverkas av den datan, jag kan bränna tusentals mer kalorier på ett långt pass om jag ställer ner min maxpuls och får sålunda dricka mer återhämtningsöl efteråt eftersom klockan aldrig ljuger #lifehack
Lasse-hatten
Eslöv
#10
15 maj 2018 - 11:51
Gilla 
Peter P.
Ännu en intressant teori! Tyvärr tror jag att Endomondo har mer rätt än Garmin i just det här fallet (se nedan).

Mattias Eklund.
Det verkar som om du har rätt! Kollade i mygpsfiles och pricken sprang snyggt och prydligt runt, runt på banan. Där sprack den teorin...

Om jag förstår det rätt skall samplingen inte ha någon betydelse, eftersom det troligtvis är Endomondo som har mest rätt:

"Som sagts 2 miljarder gånger tidigare om alla GPS-Forerunners... Av bl a Garmin själva.

__Inspelnings__perioden (smart eller en-sekunds) påverkar INTE vad klockar räknar fram för distans och (därmed) hastighet (och därmed också vad som visas i GTC och, såvitttjagvet, Connect).

För sina beräkningar samplar Forerunners ALLTID (som i "aldrig någonsin något annat än") 1 gång per sekund.

Vad som påverkas av inspelningsperioden är tredjepartsprogram (t ex Sporttracks) som utför sina beräkningar utifrån inspelad GPS-data. Sådana program kommer alltid att ange längre sträcka om inspelningen skedde med ensekundsintervall jämfört med smartintervall." Min klocka är inställd på smartintervall.

De andra pass jag kollat på, senast i dag, visar en rörande överensstämmelse, vilket utesluter ev. skillnader i pulszoner. Det där med ölen, däremot, låter spännande!

Vi lär nog inte hitta något svar på denna intressanta fråga, men jag tar tacksamt emot fler teorier!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.