Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm Trail 11 inlägg 4701 visningar

Stockholm Trail 6/10. Nån som sprungit?

Abbe S
1972 • Stockholm
#1
17 maj 2018 - 10:09 (Redigerad 17 maj 2018 - 10:11)
Gilla
Funderar på att testa att springa Stockholm Trail den 10/6 (21k banan). Nån som sprungit tidigare och vill dela med sig med info? Underlag, trängsel, kupering, banprofil m.m.

Finns ju lite knapphändig info på deras hemsida men det verkar ju vara ett lite mindre evenemang.
http://stockholmtrail.se

EDIT: 10/6 (10 juni) ska det naturligtvis vara. Går tyvärr inte att ändra trådtiteln.
1965 • Täby
#2
17 maj 2018 kl 10:32
Gilla
Jag har sprungit ett par gånger, dock några år sen nu. Tycker att det var trevligt. Det är ju mer "riktig" terräng, vilket jag gillade. Ena året var det halt på häller och jag önskade att jag hade mina Oroc istället för 212:or, men sånt hör ju till när man är i spenaten. Banprofil vad gäller höjden har du på deras hemsida, förutom "berget" i början och slutet så var det inget speciellt (det är ju inget bergslopp). Visst, trängsel är det ju alltid, men överlag nog bättre än de flesta lopp. Allt med reservation att det nu var några år sen jag sprang.

Vi skulle gärna springa i år igen, men hittar tyvärr ingen info om när man startar och är man två och den ena springer 10 och den andra 21 så är det inte så roligt om 10 startar långt för 21. Det blir lång väntan för den som springer 10. Synd att den infon inte finns... :-(
Abbe S
1972 • Stockholm
#3
17 maj 2018 kl 10:36
Gilla
Tack för info Tibor!

Nu när du nämner det så funderar jag på skor. Har inte sprungit mer "terräng" än Lidingö och där behövs ju inga speciella skor. Däremot brukar jag köra rätt mycket i Ursviks Extreme 15km på somrarna och då gör jag det med vanliga löparpjucks (just nu Asics Nimbus). Anser du att man behöver riktiga trailskor för det här loppet?
1984 • Stockholm
#4
17 maj 2018 kl 10:51
1 Gilla
Jag har sprungit det ngn gång men framförallt springer jag mkt i nackareservatet. Om det inte regnar eller nyligen har regnat så behövs inte terrängskor tycker jag. Springer merparten av passen på sommarhalvåret där med vägskor. I perioder när skogen är blöt/mjuk/lerig (inte just nu) behövs dobbar och när det är regnigt så att hällarna är blöta är det skönt med ståldubb. Däremot brukar jag vilja ha asfaltsskor med hyfsat grepp på åtminstone torra hällar, men det klarar de flesta... Stukningsrisken är en sak att tänka på när man väljer asfaltsskor - jag skulle inte ta ett par med smal yttersula, högt dropp och mycket dämpning eftersom det kan bli lite svajigt.

Dock skulle jag nog välja skor med dobb om jag hade det i garderoben, även vid torrt väder, när det är tävling alltså. Tror också att terrängskor och ordentligt grepp blir viktigare ju snabbare man är. Tror jag körde i xtalon 190 den gången jag sprang.
1965 • Täby
#5
17 maj 2018 kl 11:08
Gilla
Håller med Johan. Kan tillägga att när jag springer till&från jobbet så har jag 4 km "riktig" spenat (och 8 km asfalt/grus), och det gör jag i vanliga lättviktsskor för asfalt. Funkar hur bra som helst när det är torrt. Men alltså inte heffaklumpar som är höga, tunga, uppbyggda etc. :-)
Abbe S
1972 • Stockholm
#6
17 maj 2018 kl 11:22
Gilla
Ja problemet med just Asics Nimbus är nog kanske inte greppet (om det nu är någorlunda torrt) utan att dom är väldigt uppbyggda med 10mm dropp (om jag minns rätt). Vet att jag har haft problem med stabiliteten när jag sprungit i Ursvik och att jag för några år sen hellre körde med en rätt lätt sko med lågt dropp.

Nu har jag sprungit rätt sparsamt dom sista två åren så då har jag nöjt mig med bara ett par ordentliga mängdskor som fått duga för allt. Men får nog fundera på om jag kanske skulle investera i ett par trailskor med lite lägre profil och grövre sula. Känns å andra sidan lite fånigt att köpa ett par speciella trailskor bara för ett specifikt lopp. Men Ursvik kommer jag ju å andra sidan fortsätta springa i.
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#7
17 maj 2018 kl 13:55 Redigerad 17 maj 2018 kl 13:58
Gilla
Min svåger sprang 21:an i Asics Kayano härom året utan problem när det var torrt. Däremot kan det bli problem med greppet om det har regnat.

Du bör dock vara medveten om att banan är betydligt mer svårsprungen än Ursvik Extreme, så har du problem att springa hyfsat fort med vägskor i Ursvik bör du kanske investera i ett par lägre trailskor.

Jag sprang 21:an i ett par TNF Ultra Trail efter en natts spöregn och jag hade stora problem med greppet, så vid mina efterföljande starter har jag använt VJ Irock.
Abbe S
1972 • Stockholm
#8
28 maj 2018 kl 07:41
Gilla
Hej igen, har nu till slut tagit tag i skobiten och varit runt och testat en del modeller. Inte så lätt som jag trodde. Är ju ingen utpräglad traillöpare och har väl i dagsläget inga såna ambitioner heller men springer ändå rätt ofta i Ursviks extremespår på sommaren och det var för såna förhållanden jag letade efter något passande. Samt att jag vanligtvis springer till och från Ursvik (och lägger in extremen som en del av ett långpass 22-28 km) och att transporten dit och den sker på mestadels asfalt. Där föll ju rätt många av dom mer extrema trailskorna bort. Men det finns ju en del modeller kvar som jag ändå testade (Salomon två olika skor, North Face, Saucony). Valet föll till slut på Saucony Peregrine som satt otroligt bra på foten. Har ju sprungit mycket i Saucony tidigare men nu är det några år sen. Påminner ju väldigt mycket om Kinvaran tycker jag (samma drop 4mm och lätt och fin). Kanske något stabilare än sist jag hade en Kinvara (version 2 kanske?). Tog en testtur igår i extremspåret och det kändes väldigt bra.

Så nu har jag lagt in en anmälan på 21k Stockholm Trail den 10 juni. Blir spännande.

En kanske omöjlig fråga men vad är rimligt att satsa på tidsmässigt? Jag har verkligen ingen aning om vad som är ett rimligt tempo för mig på den här banan. Sprang Lidingö 30 i höstas på 2.33 och är väl i ungefär motsvarande form nu (mitt pb på halvmaran är 1.31 men då var jag i betydligt bättre form än nu). Var brukar löpare med min kapacitet hamna ungefär? 2 timmar? 2.30? Ingen aning som sagt.
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#9
28 maj 2018 kl 16:28
Gilla
#8: Helt omöjligt att svara på. Själv hade jag sprungit en mil väg på under 40 när jag sprang 21:an, men jag stumnade totalt på andra halvan och stapplade i mål på 2.08.

Att sätta upp tidsmål på ett sådant här lopp är helt meningslöst. Det är ju omöjligt att hålla jämna kilometertider. Stick iväg i ett tempo som du tror att du kan hålla i ungefär två timmar, och sedan får tiden bli vad den blir.
Känner du dig pigg när det är 5 km kvar kan du öka tempot. Känns det skit får du helt enkelt kavla upp ärmarna.
Abbe S
1972 • Stockholm
#10
28 maj 2018 kl 16:48
Gilla
#9 Jo det var väl något sådant jag gissat på. Får väl köra på känn och ta det som ett lärolopp för ev framtida traillopp. Men det verkar ju finnas en risk i lite längre traillopp att göra som du gjorde, dvs vägga på slutet. Det är väl mera det jag försöker hitta en strategi för att undvika.
Stefan Johansson
1969 • Norrtälje
#11
28 maj 2018 kl 19:17
1 Gilla
Enda strategin är väl att se till att man är tränad för uppåt två timmar i sådan terräng. För mig var det framför allt de tvärbranta utförslöporna som sabbade låren.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.