Löpning Övrigt 12 inlägg 5071 visningar

Trött i benen

#1
4 augusti 2018 - 15:09
Gilla 
Hej!
Jag är en 16 årig tjej som tränar orientering och ska börja orienteringsgymnasium i höst. Mina ben har känts trötta på många träningar och tävlingar sedan i vintras. Främst är det uppför det tar helt stopp, jag vet att jag har konditionen men benen orkar inte. Vad kan detta bero på?
Niklas
1986 • Jönköping
#2
4 augusti 2018 - 15:35 Redigerad 4 augusti 2018 - 15:42
Gilla 
Hej!

Det en kan börja med att kolla på är om du kör någon styrketräning för benen så som benpress och/eller vadpress. Hur mycket backträning får du in under en träningsvecka?

Sen får en ju fråga sig om kroppen får tillräcklig vila mellan passen. Du är ung så din kropp bör återhämta sig rätt bra, men frågan kan ändå vara bra att fundera på!

Kämpa på med träningen/kommande tävlingar och lycka till! Under vissa perioder går det tyngre med träningsutvecklingen och det är inget konstigt.

Edit: kan även vara värt att fråga sig hur mycket värmen kan tänkas påverka också. Vi har haft en lång och väldigt varm sommar så det kan ju finnas risk för att även det påverkar.
#3
4 augusti 2018 - 15:52
Gilla 
Tack för svaret:) Jag tror dock inte värmen påverkar så jättemycket nu eftersom tröttheten varat ända sedan i vintras. Jag har kört en del backträning nu på våren men i sommar har det inte blivit så mycket. Ska kanske lägga in något sådant pass i veckan nu också. Annars kör jag ungefär 5 pass i veckan och tycker att mina ben borde återhämta sig rätt bra eftersom jag 1-2 pass av dessa kör rullskidor eller styrka för att få mer varierad träning. Men kanske det inte räcker med vila?
2001 • Bromma
#4
4 augusti 2018 - 22:06
Gilla 
Hade liknande problem förut och kom fram till att jag sov alldeles för lite, särskilt med tanke på min ålder och träning. Nåja, sånt händer väl under gymnasietiden...blev bättre när sommarlovet började och jag sov ut mer :)
Nu är jag ganska allmänt seg men tror det är mest värmen samt lätt motivationsbrist. I alla fall, kolla hur du sover! Det är mitt första tips :)
Niklas
1986 • Jönköping
#5
4 augusti 2018 - 23:16
Gilla 
Så kan det absolut vara. Det har dock varit ett relativt aktuellt ämne här på jogg den senaste tiden från personer som springer alltifrån några km per pass till ultrasträckor.

Som du är inne på så har du ju känt av detta en bra bit innan sommaren väl kickade igång, men eventuellt kan det vara vara en s.k. del i "många-bäckar-små". Jag nämner det mest igen för att ge lite perspektiv.

Du säger att du har kört en del backträning under vårperiod, men inte så mycket till sommaren. Sedan nämner du att 1-2 pass/5 består av rullskidor eller styrka för att få varierad träning. Vad består din styrketräning av när du kör det?

Av det lilla jag har läst nu så känns det som att det finns utrymme för att lägga in åtminstone 1 specifikt backträningspass. Det skulle vara intressant att veta lite mer om vad dina träningspass består av. På så vis kan det vara lättare för folk här på forumet att ge dig mer konkreta tips. Just nu vet vi att du kör totalt 5 pass/vecka och att 1-2 av dessa är "annan" träning. Men betyder det att du kör 1 pass/dag eller kör du dubbelpass vid något tillfälle? Kör du intervaller, tröskel, fartlek etc.

Som Erik är inne på kan även sömnen spela en roll i din återhämtning. För egen del upplevde jag själv att jag tappade en del i min utveckling när jag blev tvungen att återgå till 2-skift (ena veckan dag, andra veckan kväll). Sömnen (och träningen) blir, för min del, helt enkelt lidande av det.

När det gäller just vilan så är ju en fundering hur länge du har kört 5 pass i veckan. Låt oss säga att du har gjort det mer eller mindre sedan i vintras så kan det ju vara värt att testa att bara ta en vecka eller så, där du är helt ledig från träning. Jag kör själv ca 5 pass i veckan och har gjort sedan snart 12 månader tillbaka. Min utgångspunkt har hela tiden varit att om kroppen känns bra, dvs. inga skador, om den känns pigg och om lusten finns där, då kommer jag träna. Om något av dessa tre inte känns bra, då tar jag upp till en veckas uppehåll och gör annat. Det har funkat bra för min del att tillåta mig att ta den vilan för att ge kroppen extra tid för återhämtning. Det har t.o.m. hänt att jag tagit någon vecka ledigt fastän kroppen har känts bra. Nu kan detta givetvis vara lättare för en som är "motionär" i jmf mot en som tränar med avsikt för att tävla.

Känner du dig fortfarande trött i benen efter en så pass lång vila så kanske det är något i din vardag som stör din återhämtning. Men sen kan det givetvis vara så att du helt enkelt är inne i en träningsperiod där benen känns tyngre/tröttare än de borde.
1967 • Åhus
#6
5 augusti 2018 - 09:18
Gilla 
Testa med kompressions strumpor, för att öka trycket på vener.
Jag kan känna mig tung i benen ibland, men blir bättre med kompressions strumpor.
Känt fenomen för oss med ytliga vener.
#7
5 augusti 2018 - 13:16
Gilla 
Tack så mycket för svaren alla:)när det gäller sömnen så tror jag att den är tillräcklig, jag undrar om kompressirionsstrumpor bara går på vader? för det är mina lår som är trötta....
Min träning ser ofta ut såhär på en vecka under våren och hösten men på sommaren kan den se lite annorlunda ut.
Mån; lugn löpning med karta
Tis; korta intervaller/ backträning
Ons; styrka/vila
Tors; orienteringsträning
Fre; vila/rullskidor
Lör: tävling/vila
Sön;tävling/rullskidor
Och när det gäller styrkan har jag främst kört mage och armar för att bygga upp mig för skidåkningen men som du är inne på så kanske lite benstyrka vore bra. Jag kan inte riktigt minnas när jag började me fem pass i veckan men någon gång i höstas tror jag. Dock har det ibland blivit fler än så under tävlingssäsong då kan det om man räknar in tävlingarna ibland ha blivit uppåt 6-7 pass i veckan.
#8
5 augusti 2018 - 13:20
Gilla 
Jag har haft en del skador tillexempel vrickning av fot som gjorde att jag var tvungen att vila helt från löpning i ca en och en halv vecka. Efter vilan så kände jag mig ändå inte pigg.... så jag vet inte riktigt om vila skulle hjälpa:(
jag har undersökt andra oraker och sett att många andra i andra forum skrivit att det kan bero på magnesium eller järn brist så har nu börjat ta tillskott har dock bara gjort det i drygt en vecka så kan inte se något resultat ännu...
#9
5 augusti 2018 - 13:23
Gilla 
Tog förresten till mig om det du sa om att få in mer backpass så körde ett idag:)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
5 augusti 2018 - 18:01
Gilla 
Min fundering är om du äter nog. Ligger man på underskott så kommer ofta tröttheten,
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#11
5 augusti 2018 - 22:32
Gilla 
Det är så mycket man vill vara med på när löpning och träning är kul - som du själv upptäckt kan vissa veckor närmast bli utan vilodag.
Och så är det skola m.m.

Har sett liknande tendenser hos ungdomar jag följer inom idrott - för att inte tala om mig själv även om jag är 16+ numera.

Järnbrist är inte ovanligt och värt att kolla på vårdcentral - så får du veta säkert.

Men titta gärna i ett helikopterperspektiv på en längre period under tiden du känt dig vissen, och värdera antalet verkliga vilodagar.
Vila som i återhämtning och uppbyggnad.
Niklas
1986 • Jönköping
#12
6 augusti 2018 - 17:53 Redigerad 6 augusti 2018 - 17:53
Gilla 
Hej igen!

Att döma av ditt träningsschema så hade jag sneglat på möjligheterna att få in styrkeövningar som resulterar i bättre benstyrka. Jag skulle tro att du har mycket att tjäna på det i ett längre perspektiv. Du kan dessutom kombinera övningar som ger dig bättre styrka/stabilitet i ben, bål, rygg och säte och som hjälper dig att hålla dig ifrån skador. Återkommer om detta lite senare.

Vad gäller din mängdträning så ser den ut att vara ganska tuff, i synnerhet när tävlingar adderas i sammanhanget. Som jag tolkar det som så kör du ett pass per tillfälle, kanske skulle du se över möjligheten att lägga in ett dubbelpass istället på en av dagarna för att frigöra åtminstone en dag där du garanterat vilar? Ex skulle du kunna lägga ihop måndagens "lugn löpning med karta" med onsdagens "styrka". Ett annat alternativ skulle kunna vara att slå ihop rullskidor med styrka.

Ah, kul att höra! Hur gick backpasset och vad hade du för upplägg? Alltid kul att höra hur andra lägger upp sin träning. Sen kan det givetvis fungera som inspiration även för en själv om hur en kan lägga upp/om sin träning :).

Möjligen att du kan ha ett underskott av järn. Du säger att du har börjat ta tillskott, då förmodar jag att du har konsulterat vårdcentral eller fått rådgivning via vårdguiden 1177?

För återkomma lite till styrketräning så letade jag upp några kortare artiklar som förhoppningsvis kan vägleda dig lite mer konkret.
https://runacademy.se/7-anledningar-varfor-du-inte-far-missa-styrketraningen/ (kort och gott på vilket sätt styrketräning kan gynna oss som håller på med löpning).

https://www.muscles.se/arkivartiklar/darfor-bor-lopare-styrketrana/ (samma här)

https://www.marathon.se/traning/guide-till-styrketraning/styrketraning-lopare (lite tips och trix om hur din styrketräning kan se ut)

https://www.marathon.se/traning/funktionell-traning/fler-ovningar-som-ger-lopare-styrka (en fortsättning på temat ovan)

Och så var det ju vilan igen. Jag letade fram några artiklar även på detta område och förhoppningsvis finns det något som du kan ha nytta av :).
https://aktivtraning.se/traning/aterhamtning/hitta-den-ratta-balansen (kort och gott balans mellan vila och träning)

https://www.marathon.se/traning/planera-traningen-med-vila/tre-satt-att-sasongsvila-fran-lopningen (belyser vikten av vila samt ger tips om upptrappningen)

https://www.marathon.se/traning/ta-lopvila-och-fa-nya-krafter (egentligen samma som artikeln ovan, men hey, har du ändå betat av några artiklar så kan du lika gärna ta en till :]).

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.