Hugg i magen vid snabba promenader - Löpning
Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 8822 visningar

Hugg i magen vid snabba promenader

1990 • -
#1
5 augusti 2018 - 09:48 (Redigerad 5 augusti 2018 - 10:05)
Gilla 
Bild uppladdad av Cecilia
Hej!

Jag registrerade mig här då jag har ett problem som jag inte vet vad jag ska göra åt, och jag hoppas att någon kan hjälpa mig.. Ber om ursäkt om det här blir långt, men jag antar att det blir lättare för ett att hjälpa till ju mer information ni får.

Jag har gått på snabba promenader i ca 6 veckor nu, 5 dagar i veckan, ca 6,5km. Sedan ungefär en vecka tillbaka har jag försökt få in ca 3 dagar i veckan med intervaller av löpning. Jag har börjat försiktigt då jag absolut inte vill skada mig (har tidigare haft problem med både knän och fötter), så jag har kört på 30 sekunders löpning med 2 minuters vila emellan, och jag upprepar detta 6-7 gånger. När jag gjort klart det så promenerar jag raskt resten av vägen.

Tyvärr fick jag lite känningar i vänster knä, så jag tog det lugnt några dagar. Men, nu till mitt egentliga problem. Förra veckan fick jag plötsligt efter ungefär halva promenaden något som påminner om håll, fast på ett ställe som jag inte minns att jag fått det förut. Ni vet när det liksom hugger till. Bifogar en bild från Google där kvinnan komiskt nog pekar i princip exakt där det gör ont, förutom att det är på min högra sida. Jag tänkte inte mer på det, utan körde vidare med promenaden trots smärtan.

Dagen efter så dök smärtan upp igen, efter bara några meter av promenaden. Men jag körde på som vanligt, och slutförde hela promenaden.

Nu är det samma sak varenda gång jag ska gå på min promenad. Jag kommer inte mer än några meter förrän det börjar hugga på det stället. Listar lite info i ett format som (förhoppningsvis) är lätt att ta in:

* Det konstiga är att det gör mest ont när jag går i nedförsbacke, och när jag andas ut. I uppförsbackar känner jag knappt något alls.

* Det gör inte ont när jag bara går omkring hemma, men så fort jag går ut så kommer det. Jag går ju raska promenader, så jag går väl kanske på ett annat sätt än inomhus?

* När jag försökte springa idag (i en mindre uppförsbacke, som fungerat innan det här dök upp) så gjorde det så ont att det inte gick, jag fick avbryta, och det spred sig dessutom lite till andra sidan magen, där jag inte haft ont tidigare. Den sidan blev dock bättre ganska snart.

* Det blir bättre efter en stund, det värsta av huggen släpper, men jag känner fortfarande av det.

* Tänkte att det kanske kunde vara att jag andas för "ytligt" så jag försökte ta djupa andetag när jag började promenaden idag, men det hjälpte inte.

*Tänkte att det kanske var min hållning, så jag försökte sträcka på mig extra men det hjälpte inte heller.

*Funderade på om jag spänner magmusklerna för mycket, men det verkar inte göra någon skillnad om jag verkligen försöker slappna av. Tvärtom tror jag nästan att det är bättre när jag spänner mig.

* Jag tar promenaderna på tom mage, om det spelar någon roll.

Så, jag är förbryllad över det här. Visst har man haft håll tidigare, men inte riktigt på det stället, och inte att det kommer efter några meter av gång i raskt tempo. Jag vet inte vad jag ska göra, och jag hoppas verkligen att någon har några tips. Det här gör att jag inte kan löpträna (vilket jag verkligen vill), och det gör att mina promenader är fyllda av smärta..

Funderade på om jag skulle börja med magövningar (situps, plankan, osv).. Tror ni det kan hjälpa? Jag är verkligen ledsen över det här. Det har gått så himla bra hittills, och så börjar något strula.. Tacksam för all hjälp! Behöver ni mer info så är det bara fråga!

P.S. Visste inte riktigt under vilken kategori jag skulle starta tråden. Hoppas att det här är ok!
Walker67
1947 • Växjö
#2
5 augusti 2018 - 13:42
Gilla 
Jag kan få ont på ett ställe på nedre delen av ryggen precis där skulderbladen slutar i slutet av ett gångpass. Jag tror det har att göra att en muskel blir ensidigt belastad och liksom krampar. Det försvinner efter avslutad runda. Men detta är inte samma sak.
Frågan är om du inte borde söka läkare för att få konstaterat att det inte
är något allvarligt, Kan det vara mjälthugg fast du inte ligger på maxnivå i ansträngning ? Kan en blindtarm bara vara lite inflammerad ?
1990 • -
#3
5 augusti 2018 - 15:04 Redigerad 5 augusti 2018 - 15:05
Gilla 
Ja, jag tänkte att det kanske är någon typ av håll/mjälthugg, men att det kommer så fort jag bara gått några meter känns konstigt. Kanske någon muskel som är överansträngd? Muskelbristning? Ingen aning..

Ja, min sambo var ganska snabb på att nämna blindtarmen då det var vad som låg bakom när hans mamma hade ont i nedre högra delen av magen för många år sedan.. Jag medger att jag känner mig lite orolig, men samtidigt tänker jag att det bör göra ont hela tiden då? I alla fall enligt vad som stod på 1177, och det gör det inte hos mig. Det enda som stämmer är VAR jag har ont, och att det gör ont när jag rör mig (promenaderna). I övrigt stämmer inte symptomen. Dom nämner t.ex. illamående och dålig aptit, vilket jag inte känner av. Febrig känner jag mig inte direkt heller.

Jag har funderat lite och pratat med min sambo, och kommit fram till att jag ska ringa VC imorgon och se om jag kan få någon tid. Det kan ju bli ganska allvarligt snabbt, om det är blindtarmen och man inte gör något åt det. Tänker att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och kolla upp det.

Jag hoppas verkligen att det INTE är blindtarmen, men samtidigt funderar jag ju också på vad det kan vara annars. Är lite orolig för att läkaren inte kommer ha någon aning, om det inte är blindtarmen. Hoppas bara att det inte är något allvarligt, och att det går över av sig självt snart.. Men vi får se vad dom säger.
Walker67
1947 • Växjö
#4
14 augusti 2018 - 00:13
Gilla 
Hur har det gått ? Tänkte föreslå "inflammation i en tarmficka", om det inte var blindtarmen. Jag har haft det två gånger, men då värker det hela tiden och även lätt feber kan förekomma. Man behandlar inte denna åkomma utan den får läka ut av sig själv, vilket tar upp till en vecka. Smärtan är så intensiv att det inte går att träna, när det är som värst.
1990 • -
#5
15 augusti 2018 - 09:48
Gilla 
Jag var på VC och läkaren frågade en massa och tryckte och kände på min mage. Det hon kom fram till var att det inte verkade vara blindtarmen, och heller inget annat farligt. Hon misstänkte att det hade att göra med att jag börjat med lite löpning istället för att bara promenera, och sa att det bör gå över av sig själv. I annat fall skulle jag återkomma så skulle vi undersöka vidare med blodprov, etc.

Mycket trevlig läkare som förklarade sitt resonemang, så jag är nöjd. Jag börjar misstänka att min andning har med saken att göra. Läste någonstans att man vid utandning ska andas som att man försöker blåsa ut ett ljus, och det har mildrat mina besvär. Det är inte helt borta men överlag så är det mycket bättre, och då framför allt när jag andas på det sättet. Så jag känner mig hoppfull! Förhoppningsvis försvinner det helt snart.
Maria
1985 • Sundbyberg
#6
8 september 2018 - 10:08
Gilla 
Hur har det gått för dig Cecilia? Jag har precis samma problemen (dock vänster sida, på exakt den punkten din bild visar). Jag kan bara promenera 10 meter innan magen börjar göra ont och är väldigt fundersam kring vad det kan vara...
* Har haft ont i 14 dagar, men vissa dagar (typ 2) har varit smärfria.
* Känns inte i vila utan enbart när jag promenerar.
* Känns mer i nedförsbacke än uppför.
* Kan göra situps utan att det gör ont.
* Möjligen gör det mer ont om jag nyligen har ätit, men inte något supertydligt samband.
* Stannar jag går det över direkt men kommer tillbaka efter några få steg.
* Har inte ont om jag trycker på magen.
* Har varit på närakuten som konstaterade att sänka och urinprov var ok + att magen kändes mjuk. Ska till vårdcentralen men fick tid först om 3 veckor och innan dess hinner man ju noja ihjäl sig.

Hur förklarar din läkare det hela för dig?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.