Magkramper efter långlöpning - Löpning
Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 984 visningar

Magkramper efter långlöpning

1981 • Jönköping
#1
10 augusti 2018 - 17:06
Gilla 
Igår sprang jag min längsta runda någonsin, 17,5 km. Tidigare har jag hållit mig runt 10-12-km-rundor men nu tränar jag inför en halvmara så vet ju att jag är tvungen att lägga in lite längre pass.

Igår efter löpningen fick jag otroligt ont i magen, riktiga magkramper som inte gav med sig trots vila. Fick gå och lägga mig för natten vid niotiden på kvällen och låg trots det och hade väldigt väldigt ont. Kunde inte äta eller dricka och mådde illa och hade jätteont.

Hade druckit bra med vatten under dagen och tagit vätskeersättning, ätit helt ok och sprang inte i något jättetempo och pressade mig utan tog det lugnt.

Vet att det finns något som kallas löparmage, finns det något att göra för att förhindra detta? Om det nu var det jag drabbades av. För som det känns nu vill jag skippa hela loppet pga att det gjorde så ont efteråt och att jag inte vill riskera samma smärta igen.

Ska tillägga att idag känns allt som vanligt igen.

Någon som har liknande erfarenheter och/eller tips på vad man ska göra för att undvika sådant här?
Irene
1968 • Åstorp
#2
10 augusti 2018 - 19:45
Gilla 
Kan vara att din bål är för svag för den längre sträckan. Det tar dubbelt så lång tid att bygga muskler som att bygga kondition. Man brukar rekommendera max 10% ökning per vecka vad gäller distans. Om du har ökat från 12km till 17km har du ökat med över 30% på en gång.
1981 • Jönköping
#3
10 augusti 2018 - 20:08
Gilla 
Ah! Tack Irene, den aspekten med bålstyrka hade jag inte tänkt in. Jag har varit dålig på styrketräning på senaste tiden. Har det med det att göra har jag lärt mig en läxa: att inte strunta i styrka till förmån för enbart mer löpning!
1984 • SANKT OLOF
#4
11 augusti 2018 - 09:21
Gilla 
Jag hade samma problem när jag började springa. Kunde få väldiga magkramper efter mina pass.
Oftast var det efter tuffare eller längre pass.
För mig berodde det på att jag ätit lite för tätt inpå passen. Nu ser jag till att inte äta närmare än 3h innan passet. Det har funkat för mig.
Kan fortfarande få problem nån gång med magkramper fortfarande, men då är det efter en riktigt tuff tävling typ marathon.
Bara en tanke, inte alls säkert att dina problem är samma!
Mvh Fredrik
1981 • Jönköping
#5
11 augusti 2018 - 19:46
Gilla 
Fredrik: Jag tänkte att den där knäckemackan inte skulle spela någon roll men det tillsammans med att jag ökade distansen ganska mycket från en vecka till en annan blev kanske ingen lysande kombo??

Jag tänkte jag skulle träna lite bålstyrka framöver och tänka på det där med att inte äta tätt inpå löpning i fortsättningen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
 annons