Löpning Kläder, Skor & Prylar 17 inlägg 8461 visningar

VJ XTRM, terrängsko

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
27 augusti 2018 - 19:19 (Redigerad 27 augusti 2018 - 19:40)
Gilla
Bild uppladdad av Monica Carlsson
Nytt i skohyllan!
VJ XTRM, ska förhoppningsvis fylla glappet mellan mina mjuka Inov-8 X-Talon 212 som håller på att vara nerslitna i dubbarna, och Hoka One One Speedgoat 2 som kändes för snäva över tårna efter ca en timme i skogen (borde köpt ett halvnummer större? surt!).
https://smsport.se/produkt/xtrm/

Lite bredare än VJ Bold som *egentligen* satt som en fläskläpp på min smala låga fot, men denna gång var det just mer dämpning och styvare sula i framfot jag sökte, plus grepp på hal häll och blankslitna rötter. (Kan däremot bli ett par Bold senare, när 212:orna är helt slut, för mjukare stig.)

Som alltid, engagerad, tålmodig och kunnig support i Göteborgstraktens bästa terrängskobutik, SM Sport!

Förkyld nu, men hoppas kunna prova dem snart under veckan i den tänkta terrängen med lite hårdare stig, vassa medelstora stenar med stort mellanrum mellan så man verkligen prickar kanterna av stenarna, och elaka rötter. Dvs det underlag där 212:orna nu som slitna inte riktigt orkar längre.

Någon som redan kör VJ XTRM?

Edit: färsk recension. https://iancorless.org/2018/08/23/vj-xtrm-shoe-review-vj-sport/
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#2
27 augusti 2018 kl 20:30
1 Gilla
Har bara testat,hade förhoppningar när jag läste att den skulle ha lite mer tåutrymme,men tyvärr så har jag alldeles för breda fötter. Annars så är kan det nog vara som recensionen skriver,den ultimata terräng/fjäll-skon.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
29 augusti 2018 kl 21:21
1 Gilla
Nu provade!
1. Rakt ut ur lådan, 1,5 timme promenad på skogsstig, säger väl inte så mycket men lätt och fin, greppet på berghäll märktes såklart.

2. Andra rundan, 60 minuter terränglöpning, blandat grusspår med skogsstig. Skon var precis som jag önskade: lätt känsla på foten, bra markkontakt/känsla, dämpningen i häldelen känns rätt för mina tänkta underlag, medan framfotens suldel är lite styvare så jag inte känner varenda sten/rot/kotte jag springer över.
Gummiblandningen i sulan gav suveränt grepp på häll (utom på häll full av våta lavar/alger, såna som är såphala).
Jag har smala låga fötter och i princip aldrig problem med för trånga skor, skon har mediumläst, gott om plats för mina tår. Denna modell är vidare än VJ Irock2, som har smal läst.

Det som lämnar övrigt att önska: färgkombinationerna...

Jämförelse, Inov-8 X-Talon 212:
212:orna har mer dämpning i hälen som jag upplever det, men XTRM kändes ändå vilsamma, iaf för en såpass kort tid som en timme. XTRM bättre skydd i framfoten mot hårda stenar/rötter etc, 212 är betydligt mjukare.
1965 • Täby
#4
30 augusti 2018 kl 11:30
Gilla
Alltid intressant med skor. Framförallt är ju jämförelsen med 212 relevant eftersom alla väl vet att man inte har licens att köpa terrängskor innan man först har ägt ett par 212:or. ;-)

Jag sprang sönder mina Icebug Acceleritas igår. Har fortfarande två par 212 och ett par La Sportiva att slita på. Men bra att ha lite koll, för när det är dags.

Den 212 du jämförde med, ungefär hur gammal var den? Ur-212 upplever jag har bättre gummi, ex på sten. Mina är lite för stora och nästan nerslitna, men jag tar ändå hellre dom än dom lite nyare 212-orna.

Också nyfiken på RockPlate. Jag avskyr det, om den inte är väldigt bra gjord. Blev bränd på Salomon (två par), som att ha en masonitskiva i skon. Förstår naturligtvis dess fördelar, men inte värd det om den helt sabbar löpglädjen.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
30 augusti 2018 kl 18:14
1 Gilla
Tanken var först att köpa ett par Inov-8 X-Talon 230, med vad de säger har bättre gummi/grepp än 212:orna, och lite mer trampskydd. Men jag sa vad jag sökte, och då var det dessa skor min favoritbutik SM Sport rekommenderade. Provade även VJ Irock2, och hade det inte varit lite mer dämpning men framförallt trampskydd jag sökte, hade jag köpt dem. De måste vara mallade efter min fot! Smal läst, satt som en fläskläpp! XTRM har medium-läst. (Jag misstänker starkt att ett par Irock2 kommer att dyka upp i min skohylla i framtiden... hrm.)

Mina 212:or är köpta 2015 (den blå-orange-svarta, när den kom), typ 60 skogsmil på stig/grus. Häldämpningen är som sagt goare på 212:an än XTRM, men det ska bli intressant att jämföra efter fler rundor. Nu är mina 212:or ganska nerslitna i dubbarna, även de gör ju en del för dämpningen såklart. 212:an går ju lätt att vika dubbel, XTRM är styvare.
Känslan är att XTRM är lätt på foten, hade det inte varit för att jag snörade skon ganska hårt hade jag liksom inte känt den på foten.

Har aldrig haft någon sko med Rock Plate förut, så jag har inget att jämföra med. Jag tycker ändå att skon är böjlig och följsam som jag önskar. Och där jag på vissa ställen springer sträckor som är på packad grusväg toppad med vasst stenkross på 3-10 cm, eller mycket rötter som är slitna/vassa, kändes det som sulan fördelade ut trycket på att bra sätt. Inte helstumma över "knölen" man trampar på, liksom.

Kolla proffs-recensionen i första inlägget, jag är trots allt bara en smalfotad blekfet långsam tant... som gillar prylar! :)
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#6
30 augusti 2018 kl 19:08
1 Gilla
Som sagt jag har inte sprungit i skon,bara testat hemma på köksgolvet,men som #5 nämner så kändes skona knappt på foten,väldigt lätta men ändå med en "bombproof"-känsla. Och inte superstyv i sulan utan mer som en väl insprungen sko.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#7
1 september 2018 kl 16:24
1 Gilla
Tredje rundan, en terrängmil på mestadels skogsstig, liten andel grusväg. Fortsatt nöjd! Och nej, det är ju ingen mjukis-dämpad sko som typ Hoka Speedgoat, men ändå skön på de stummare delarna av underlaget.
Skönt att lita på sin sula, att man inte behöver titta på exakt var man sätter ner fötterna hela tiden. (Inte unikt för denna sko, såklart.)

#4: Nej, jag tycker faktiskt inte att det känns som en masonitskiva i skon.
Hoppas dock på fler användare som delar sina intryck efterhand, så beskrivningen blir rättvis.
1965 • Täby
#8
1 september 2018 kl 16:38
Gilla
#7: haha kontrast. Jag sprang med mina Merell Trailglove "barfotaskor" idag på småstigar. Där var det allt annat än att bomba. Där var det varsamt tassande i stort sett hela tiden. Vilket har sin charm det med, men inte för ofta. :-)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#9
1 september 2018 kl 17:24
2 Gilla
#8: Jag bara njuter av att äga en skomodell som inte du har!!! Än...? ;)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#10
15 september 2018 kl 15:33 Redigerad 15 september 2018 kl 15:34
Gilla
Sista inlägget om sulan och olika underlag: en runda kuperad riktigt blöt terräng, mestadels mjuk stig, men bitvis blöt berghäll, bitvis rötter och knöggel, samt en del spång.

Blöt berghäll *utan* alger: njutning! Bara att lita på skon och köra.
Blöt berghäll *med* alger/lavar, blöt mättad träspång utan metallnät, blöta slitna rötter: inget utom metalldubb, och knappt det, fixar väl detta.
Inte särskilt blöt känsla på fötterna efter en timme i pölar och snår även om jag såklart gjorde mitt bästa för att springa/hoppa *runt* surhålen istället för genom dem, bra utsida på skon alltså.

Jag har smala fötter men tår som äter strumpor och skor, har satt en bit gorillatape på insidan framme i tåboxen, där stortån slutar. Brukar göra det på alla löparskor, men på dessa (och på Inov-8 X-Talon 212) hade det nog inte behövts. Chansar dock inte, kilopriset på dessa skor är... högt! ;)
Robert Granath
1971 • Eskilstuna
#11
24 september 2018 kl 22:01
Gilla
Spännande läsning !
Har sprungit sönder mina sticky och velar mellan amas och xtrm .
Det låter bra med rocplate i xtrm !
Roland Söderström
1962 • Onsala
#12
25 september 2018 kl 11:54
Gilla
Undrar om dom funkar hjälpligt på snö?
Velar åxå på terängskor.
tittar på Amas och xtrm, Amas är ju lite billigare
Syrran gillar Icebug på vintern.

3 saker jag behöver bättre terängskor för
Blöt klippa/sten och hala rötter
Is, hjälpligt grepp, helst inte dubb, hoppas på isfri vinter och få IS dagar.
Packad snö

Nu tassar jag runt med LaSportiva Bushido som funkar utmärk utom just på dessa underlag.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#13
25 september 2018 kl 18:49
Gilla
#12: Imorse var det ju premiär att skrapa bilrutorna, men packad snö-testet dröjer nog ett tag... ;)
Skicka en fråga till VJ?
Robert Granath
1971 • Eskilstuna
#14
30 oktober 2018 kl 19:40
Gilla
Jag är själv från Partille men bor i Eskilstuna .
Jag väntar med spänning på fler inlägg om hur du bedömer vj och var du springer

Monica Carlsson
1971 • Partille
#15
30 oktober 2018 kl 20:13 Redigerad 30 oktober 2018 kl 20:14
1 Gilla
Bild uppladdad av Monica Carlsson
#14: OK, om du känner till Partille/östra Göteborg så vet du nog ganska väl hur skogen ser ut. Jag springer mest i Lexby/Paradiset, kring Kåsjön, och Haketjärn/Maderna. Skogsstigar och även delar av Bohus-/Vildmarksleden, inte så mycket "anlagda spår", inte så mycket grusväg, dvs blandat mjuk stig, rötter och stenar, men även berghäll och spång, blöthål och gegga lite här och var. Framförallt på Lexbysidan är det ganska kuperat/brant bitvis.

Dock: jag är ingen extrem löpare på något sätt, tvärtom, en vanlig blekfet långsam tant som gillar att vara ute och se naturens och årstidernas skiftningar, med kort startsträcka hemifrån.

I denna hemmaterräng varierar jag mellan gummidobbade VJ XTRM och Inov-8 X-Talon 212, samt dubbad Inov-8 Oroc 280, samt dubbade vinterskon Inov-8 Arctic Talon 275. Alla med sina olika karaktär.
Jag har varit jättenöjd med X-Talon 212, men de började bli nerslitna och därmed hala och med genomtramp på hårda ojämnheter, därför blev det med hjälp av proffsiga SM Sport-butiken VJ XTRM. Greppet i min terräng, och att de inte är lika mjuka för genomtramp, jag är uppenbarligen jättenöjd!

Dock, i söndags valde jag de dubbade Oroc 280 när det låg kvar ett tunt lager snö på vått/mättat underlag, särskilt spång var de goa på. Livskamraten och löparpartnern har VJ Sarva Xero 3 med dubb, också nöjd med den skon. Bilder från den fina dagens varierande underlag!

Samlar tips på fina Göteborgsrundor här: https://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=47788
1965 • Täby
#16
30 oktober 2018 kl 21:30
1 Gilla
Oroc 280 är magisk när det är blött ute.
Robert Granath
1971 • Eskilstuna
#17
4 november 2018 kl 11:22
1 Gilla
Vilken trevlig länk till löprundor i Partille , den blir användbar när man hälsar på släkt . Min erfarenhet ligger mest på rundor vid kåsjön,haketjärn och prästtjärn. Vet att jag retade mig på genomtramp med vj sticky i grovt grus mellan prästtjärn o kåsjön .
Vj xtrm ser ut att lösa det !!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.