Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 6039 visningar

Ont i bröstet går inte över

#1
3 maj 2019 - 13:00
Gilla 
Hej, har läst alla trådar om bröstsmärta i forumet men hittar ingen som passar riktigt på mina besvär. I augusti -18 drog jag upp träningen rejält under semestern.
Satsade hårt på styrketräning med fokus på bröstet och körde flyes mycket tyngre än tidigare och mycket oftare, ca varannan dag. Jag började också intervall-löpa. Detta från en ganska otränad grund med ca 1 lugnt och kort joggingpass i veckan. Efter jogging har jag de senaste åren känt att det gjort ont i lungorna/luftvägarna i ett par tre dagar efteråt, men sedan har det gått över.
Efter det sista (hann bara med två...) passet med intervaller, 1 min max, 1 min vila, brann det mer eller mindre i bröstet.
Problemet är att detta aldrig gått över.
Nu 8 månader senare är jag lungröntgad, spirometriad, blodkollad och hjärt-ultraljudskollad. Läkarna hittar inget fel och lutar åt att brosket mellan revben och bröstben är inflammerat. Kostokondrit tror jag det heter. Nu riskerar det att bli långt, men jag har även fått problem med extraslag på hjärtat och fick vid ett tillfälle uppsöka sjukhus där förmaksfladder konstaterades. Min läkare säger dock att bröstsmärtorna och hjärtat inte är relaterat, och det kom ju inte samtidigt så det kanske stämmer, även om det för mig är svårt att inte misströsta om att det hör ihop. Hur som, jag har inte någon inflammation kring hjärtat enligt ultraljud.
Symtomen kvartstår hur mycket jag än behandlar med inhallator (kortison), ibuprofén i gel och tablettform.
Jag blir hes i perioder och det känns permanent ungefär som jag fått en hockeytackling i bröstet. Det hjälper att stå istället för att sitta, har därför börjat stå på jobbet.
Nu i efterhand är det lätt att se att jag som 52-åring inte borde dragit upp all träning på det snabba viset, har haft lite svårt att vänja mig vid att kroppen inte är som nyss... ursäkta denna mindre roman, men är det någon som känner igen något av det jag beskriver?

Mvh,
G
merlin
1985 • Karlsborg
#2
3 maj 2019 - 15:30
Gilla 
Får du ont även om du lunkar lite lugn distansträning.

Men nej, att gå från ett kort lugnt pass i veckan till att börja köra maxintervaller är väl ingen hit :). Kanske om man är fjunig 18-åring...
#3
13 oktober 2020 - 20:08
Gilla 
Hej Gustav!

Såg detta inlägg nu (lite sent kanske) och blev nyfiken på hur det har gått för dig. Du kanske inte är aktiv här mer men provar skriva ändå. Har du fortfarande problem och har du fått något svar på vad som orsakar det?

Jag har ganska så likartat problem som hållit på i 6 månader. Det började efter en vecka med en lätt förkylning och illamående i våras vilket gav mig halsbränna i några månader, innan dess var jag i en bra form där löpningen gick bra för mig. Träningen har inte funkat som den ska sen dess, får konstig smärta i bröstet och ryggen efter lite hårdare pass (perioder även på lättare) som håller i sig någon dag. Nu efter 6 månader har jag även upevt extraslag vid lugn löpning eller annan aktivitet.

Hoppas du fått klarhet i dina besvär.

Tack på förhand!
Annika
1979 • Sverige
#4
13 oktober 2020 - 20:59
Svar på inlägg #3
1 Gilla 
Maria, har du uppsökt läkare? Att kolla så hjärta och lungor ser ut och fungerar som de ska är extremt viktigt. Man ska inte laborera själv med bröstsmärta.
#5
13 oktober 2020 - 22:15
Gilla 
Hej Annika,

Ja jag har gjort både vanligt ekg och arbets ekg innan sommaren men det såg bra ut. Hade dock ingen känning i bröstet vid arbets ekg då den plötsligt hade försvunnit ca 1- 2 veckor innan dess, för gott trodde jag då men det varade inte så länge.
Annika
1979 • Sverige
#6
14 oktober 2020 - 06:17
Svar på inlägg #5
Gilla 
Bra! Har man gjort någon lungröntgen för att utesluta t.ex. proppar?
Eftersom problemen finns kvar efter så lång tid skulle jag rekommendera dig att söka vård igen så man får göra en utredning. Det finns massor med tänkbara anledningar till de besvär du beskriver, både farliga och helt ofarliga, och ett EKG säger väldigt lite.
Hoppas du kommer till rätta med problemen!
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#7
14 oktober 2020 - 10:29
2 Gilla 
Kostokondrit och/eller Tietzes syndrom (inflammation i brosket mellan revbenen eller i revbenens ligament) kan ta 1-2 år innan det försvinner. Den enda "behandlingen" är att låta bli att göra det som orsakade skadan. När det gäller Tietzes är det ofta en repetitiv belastning/rörelse som orsakar det (i mitt fall tagit ner 3 lager tapet för hand). Jag åkte på mitt förra våren och kan fortfarande känna av det vid vissa tillfällen. Fick order av läkare OCH sjukgymnast att inte göra repeterande rörelser, inte belasta mer än absolut nödvändigt, inte springa och inte cykla (vanlig cykel går bra kortare sträckor men inte racer). Det gör ont som fan men är ofarligt om än långvarigt.
#8
14 oktober 2020 - 11:53
Gilla 
Annika, nej ingen röntgen på lungor. Men har önskat kontakt med min läkare igen för vidare utredning. Tack för dina svar.

Susann, stort tack för input, det åker in på min lista att ta med läkaren. Jag ska även läsa på lite mer om det, kollade bara lite snabbt nu. Har dock inte ont i revbenen vad jag kan känna.

Tack igen för era svar :)
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#9
16 oktober 2020 - 22:16
Gilla 
Maria, det gör inte punktvis ont i revbenen (som när man har en fraktur) utan är mer en lite "bredare" kraftig värk, oftast (vid Tietzes) på vänster sida av bröstkorgen. Riktigt j-a ont, som är svårt att lokalisera. I mitt fall trodde de först att det var hjärtat så det togs EKG (som var bra). Lycka till, hoppas du får en diagnos.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.