Ont inne i höger knä (bakom knäskål) som går ut i insida/vänster del av knäskål? - Löpning
Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 23031 visningar

Ont inne i höger knä (bakom knäskål) som går ut i insida/vänster del av knäskål?

1988 • Skaraborg
#1
24 februari 2017 - 22:45
Gilla 
Hej!

Tycker att jag har ett ganska specifikt symptom som jag kan beskriva, men jag hittar inget liknande på nätet, efter flera timmars googlande.
Därför tänkte jag göra ett försök att fråga er om ni kan veta vad just mitt knä problem beror på.. Vore jättetacksam om någon kan hjälpa mig.
Låt oss börja från början...

Har väl gjort den klassiska missen att öka löprundorna för mycket. Brukar springa någon 5 eller 10 km varje månad, har inte haft någon större lust att försöka springa längre för jag känner att det påfrestar knäna (väger 90 kg). Jag får för det mesta motion ändå genom enduro/cross och MTB åkning. Gillar längre pass. Gärna 2-3 timmar. Men nu på senaste har suget ökat för att prova på löpning och jag har satt upp några mål och tänkte testa lite längre rundor. Trots att min magkänsla sa mig att mina knän inte kommer må toppen så kom jag fram till att testa vart gränsen går.

I januari körde jag en runda på 11 km, en på 15km. På asfalt, det gick bra. Samt några mindre rundor.
i början på februari körde jag en runda på 10 km. Vilade en vecka...
Sen körde jag en på 23 km. Fick gå några km av dessa för att mina ben/knän inte orkade. Jag kände under andra halvan av denna tur att det var en något öm känsla i höger knä. Men det gjorde inte direkt ont. det var inte ömt när jag rörde eller tryckte på knäet och jag kunde bara känna när jag sprang att det var någonstans inne i knäet, (kanske bakom knäskålen?), som det ömma sitter. Jag ville fortsätta för att känna vad som skulle hända eftersom jag inte kunde lokalisera smärtan. Sista 2-3 km. kände jag hur det började bli ömt när man trycker på vänster sida av knäskålen (höger knä). Eftersom det ändå bara var en svag känsla så sprang jag de sista kilometrarna ändå.
Detta kändes några dagar efter löpturen när jag gick i trappor. Jag vilade sedan exakt en vecka för att pröva igen. Sprang bara 5-6 min efter ett gympass utan känning i knäet. Det kändes bra och dagen efter begav jag mig på 7 km och ömheten kändes inte när jag sprang. Hade en knapp aning att det började komma smygande sista kilometern.

Precis vad jag anade så är knäet lite ömt nu efteråt när jag går i trappor. Knäskålen har inte blivit öm än men jag har en liknande, men något lättare, ömhet i knäet när jag går i trappor nu - precis som efter 23km. turen - fast inte lika stark ömhet. Och jag är övertygad om att det går upp i knäskålen om jag fortsätter springa länge. Det känns tråkigt men samtidigt bra att jag hittat min svaga punkt.

Nu känner jag att jag vill göra research på detta för att lista ut vad det är. Jag hittar inte vad det kan vara efter flera timmars googlande. Det låter ju inte som hopparknä eftersom detta inte sitter nedanför knäskålen, utan snarare bakom. Och att ömheten går upp i knäskålen om jag fortsätter pressa.

Min plan är att inte springa på några veckor nu. Istället kommer jag cykla och köra enduro då det är mer skonsamt för knäna. Sen ska jag försiktigt börja springa igen och öka mer försiktigt nästa gång. Min önskan är att kunna springa 2-3 milsturer åtminstone. Utan att få ont. Men det borde gå att ta reda på vad detta beror på.

Håller också på att gå ner i vikt, så mitt mål är 75 kg. För att bli smidigare i all uthållighetsidrott. Det hoppas jag hjälper. Sen ska jag gå till Intersport så att dom får titta på mitt löpsteg så att jag vet att jag får ett par bra skor (mina skor känns annars ganska bra och dom är ganska nya).

Ge gärna tips och råd annars vad jag kan göra mera.
Jag kan ju nämna att jag slitit av korsbandet för tretton år sedan (dock vänster knä - handboll). Jag har haft löparknä för 5-6 år sedan (också vänster knä) och benhinneinflammation för 7-8 år sedan (vänster och höger ben). Hoppas jag kan bli av med detta också på något sätt.
1968 • Kållered
#2
24 februari 2017 - 22:58
Gilla 
Det är ju ett jättestort hopp från 10-15 km till 23.
Om du dessutom inte har sprungit fler pass mellan 10-15 än de du beskriver i år och sedan ger dig på 23 så är det kanske inte så konstigt att du får ont. Följ gärna istället ett träningsprogram med vettig progression så går det säkert bättre. Finns bra här på jogg t ex. :)
Elin Lundkvist
1990 • Karlstad
#3
25 februari 2017 - 07:41
Gilla 
1988 • Skaraborg
#4
25 februari 2017 - 21:30
Gilla 
Tack Elin, bra länk du postade.
Tror det kan vara någon typ av diffus främre knäskada/överbelastning. Det gör dock inte ont när jag sitter ner en längre tid (vad jag känt i alla fall). Men samtidigt så går det ju bra att springa en viss sträcka än så länge utan att det gör ont om jag vilat före.
Skadan verkar ju vara just väldigt diffus och inte lika lätt som att exempelvis Stretcha IT bandet för att bli av med löparknä (löparknä försvann i alla fall snabbt för mig när jag hittade rätt metod)
Hittade denna tråd: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=37861 http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=14816 http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=31145

Funderar också över om det kan vara slämsäcks varianten. Får fundera över detta och läsa på mer. Men med vila, bättre skor, och en mer försiktig ökning, som Patrik poängterar, kanske förhoppningsvis kan vara tillräckligt för mig. Ska dock försöka lägga in lite fler benövningar som det finns diverse tips om på nätet också.
Hjälper inte detta får det nog bli en sväng till en sjukgymnast för mer utförliga tester..
1969 • Enskede
#5
26 februari 2017 - 08:12
Gilla 
Jag har haft liknande symptom med diagnos främre knäsmärta. Det som funkade bäst för mig var att stärka upp främre lårmuskeln i lårcurl-maskin på gymmet. Kände i princip från första övningen att det hjälpte. Kan ju vara värt att testa om det hjälper för dig.
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#6
26 februari 2017 - 17:35
Gilla 
Att stretcha ut baksida under ett lägre pass kan hjälpa mot knäkrämpor speciellt om en framsida lår är lite svagare än baksidan.
1988 • Skaraborg
#7
2 mars 2017 - 20:35
Gilla 
Menar du denna övning Pelle: https://www.youtube.com/watch?v=m3fAtpTGOm0

Jag har provat den ett par gånger försiktigt och jag känner något lättare smärta i framslida lår längst ner mot knäet (känns det som)

Jag vet att jag kört denna övning en del förut, särskilt när jag rehabtränade det andra knäet vid min tidigare korsbandskada, men då vill jag inte minnas att det gjorde ont. Nu satte smärtan gränsen för hur mycket vikt jag kunde lägga på. Eller snarare så körde jag knappt med någon vikt alls. bra 5-10 kg. Har för mig jag kunnat köra 30-40kg. förut utan att det gjort ont. Det gör ont de sista 5-10 procenten innan benet är uträtat.
1969 • Enskede
#8
5 mars 2017 - 08:15
Gilla 
#7
Ja, det var den övningen jag menade. Tror inte det är rätt om det gör ont. Jag körde ett ben i taget med varierande vikt. Kände dock ingen smärta i övningen.
Camilla Persson
1972 • Hörby
#9
6 mars 2017 - 17:07
Gilla 
Har sjkälv liknande symtom. Ortoped misstänker skada på menisk. Tyvärr är väntan på röntgen lång...Stretchar mycket och har fått hjälp av sjukgymnast med övningar för att bla stärka upp småmuskler runt knät.
Kan springa 5-7 km utan problem. Men så fort jag ökar på distans eller fart blir det sämre. Vissa dagar mer ont, vissa dagar mindre.
Mitt råd, sök sjukgymnast. Lycka till !!
1988 • Skaraborg
#10
27 januari 2019 - 15:22
Gilla 
Hej, återkoppling på min skada ovan.

Efter mina poster här gick jag till sjukgymnast och fick tips att söka mig till ortoped. Via "valfriheten" i Västragötalansregionen kunde jag söka mig till privatklinik då köerna ofta är långa på de statliga sjukhusen, inte minst på Skaraborgs sjukhus. Jag sökte mig då till ortopedspecialisterna i varberg i april 2018. Ja VGR har avtal med Halland om att vi från VGR kan söka vård även i Halland kostnadsfritt. Jag fick direkt (5 dagar efter att jag ringde) en tid hos läkare Patrik Överli som sa att efter 5 min samtal så trodde han att det rörde sig om att min "medical plica", alltså en vävnad som formar sig runt knäskålen om jag förstår det rätt, att det är denna som svullnar och att han behövde göra en titthålsoperation för att kunna se och bedöma om det var detta som orsakat mina symptom. Jag valde att låta han göra ett titthål 5 dagar senare och det var vad han befarade. Patrik skar bort lite av min plica, kändes som ett tandläkarbesök. Två veckor senare har jag för mig jag började träna med benen igen.

Senare 2017 han jag inte springa så mycket då vi byggde hus men blev ändå kanske 15 mil, någon halvmara och knäet fungerade bra. 2018 började jag springa mera. Blev 60 mil totalt. Några halvmaror och ett maraton. Knäet fungerar fint. Trodde aldrig det skulle gå så fint att springa på mina knän :)

Jag är övertygad om att det var plican som var bekymret. Efter att jag fick detta konstaterat av Patrik så googlade jag på detta och symptomen stämde precis med de upplevelser jag haft. Hoppas jag inte får samma problem med vänster knä
1974 • Mölndal
#11
28 januari 2020 - 11:42
Gilla 
Hur fungerade det att cykla för dig?
Har något liknande knäproblem som känns inne i knäskålen och lite mot utsida knä. Vaknar på nätterna och behöver sträcka ut benet. Svårt att stå på knät när jag knyter skor. Svårt att sitta med böjt ben i soffan ...

Oldboy
1952 • Danderyd
#12
28 januari 2020 - 23:02
Gilla 
Mikael, det är billigt att söka hjälp av en fysioterapeut (om man väljer någon med avtal med landstinget)! Och tusan så mycket effektivare än att googla. När jag jobbade i Göteborg för fem år sen fick jag hjälp av Anna på Friskrehab (Gibraltargatan) ingen aning om ifall hon är kvar förstås, men det finns många som är duktiga, sök bland dem som har idrottsskador som intresse/specialitet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.