Löpning Kom igång 6 inlägg 5312 visningar

Nybörjare som behöver lite tips - ont i smalbenen.

Töcksfors
#1
5 juni 2019 - 11:38
Gilla 
Hejsan. Ny här. Verkar finnas mycket matnyttigt att läsa här. Har redan börjat skumma igenom lite trådar.

Är ny inom löpning. har nyss fyllt 38 och har några extrakilon runt midjan som jag vill bli av med. Är egentligen varken fet eller speciellt överviktig men det finns lite hull och lovehandles som är störande :)

173cm och väger allt mellan 68-73kg . Har ganska lätt för att gå både upp och ner i vikt.

Jag har sprungit lite i omgångar genom åren men har alltid avbrutit pga löparknä. Nu fick jag dock tips om att stretcha nån sena på utsidan benet med en enkel övning och det hjälper massor.
Har kunnat springa både längre och oftare nu pga det. Är dock i dålig form men klarar springa 5km i alla fall.
Försöker springa 2-3 ggr i veckan under som senaste veckorna men märker att jag nu istället har fått ont i smalbenen.
Det verkar inte ge med sig och det gör ont när jag går, och även dom dagarna jag inte springer.
Konstigt nog gör det ondare i smalbenen när jag går 5km än om jag springer samma sträcka. Men efter jag sprungit så kommer smärtan.

Verkar heller inte som att det spelar någon roll vad för underlag jag springer på. Har testat både asfalt,grusväg och elljusspår i skogen på stigar.
dock är det nog mest asfalt.
Har även ett par nya bra skor. Asics 2000GT 7.

Så min fråga är om jag bara ska härda ut och smärtan kommer att ge sig till slut ju mer jag tränar, eller tror ni det kommer bli värre och värre om jag inte ändrar på något?
Vad kan jag i så fall göra åt det?

Har läst att skaderisken ökar om man springer fort, men det kan inte vara problemet för min hastighet är väldigt långsam. allt mellan 6-7.15min/km. Oftast ligger jag på 6,30-7min/km

Tar gärna emot alla tips som jag kan få, för löpning är verkligen jätteskönt och jag vill verkligen fortsätta med det :)
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
5 juni 2019 - 23:02
1 Gilla 
Du kan kolla på trådar som handlar om benhinneinflammation. Vid klassisk benhinneinflammation blir man öm på kanten av skenbenet, ca 15 cm ovanför ankeln. Det var så länge sen nu så jag har glömt vilken kant;-) Men det finns lite stretchar som kan hjälpa, prova denna:
Stå på knä, håll ryggen rak och försök att luta bakåt lite från knäna, du ska känna att drar på underbenens framsida.
En liten början men det finns trådar med massor av tips och erfarenheter.
Det går att bli av med (har själv haft det).
Töcksfors
#3
7 juni 2019 - 09:15
Gilla 
tack. jag ska söka.

15cm över ankeln stämmer. På insidan av benet är det. känner ett ömt område där när jag trycker på det.

frågan är om det blir värre och värre om jag fortsätter att springa.
Stockholm
#4
8 juni 2019 - 11:52
Gilla 
Jag hade precis samma problem för något år sedan som TS beskriver. Jag provade ut nya skor hos Intersport. Försäljaren sa att jag måste ha skor med pronationsstöd och kom fram till att Asics GT 2000 skulle passa mig. Det gjorde de inte alls, jag har nog aldrig haft så ont i benen som då jag använde dem. Jag trodde det berodde på att jag var ovan och att det skulle gå över, men det gjorde det inte. Jag testade även Nike Lunarglide, och de var bättre men smärtan i smalbenen försvann inte helt.

Jag läste då på lite mer om löpning och det var många som föreslog att använda skor med lägre drop och försöka korta ner löpsteget. Jag köpte ett par Salming miles som var ganska ok. Men den stora förändringen kom då jag testade Saucony freedom iso. Efter jag gick över till den skon så är besvären helt borta vilket såklart känns fantastiskt skönt.

Vilken typ av skor som passar är väldigt personligt, kanske den skon du redan har är den optimala. Men om du fortsätter att ha problem skulle jag rekommendera att du testar några andra och ser om de verkar fungera bättre.
Hasse Broomé
1964 • Helsingborg
#5
8 juni 2019 - 17:31
2 Gilla 
Jag har läst att problem med smalbenen inte så ofta är behinneinflammation som det är muskelproblem. Två tips för nybörjaren från mig är: 1) Löpskolning minst en gång i veckan, 2) Kortare löpsteg gör susen. http://www.loparhalsa.se/start/content.cfm?Sec_ID=3674&Lan_ID=1
merlin
1985 • Karlsborg
#6
9 juni 2019 - 15:41
Gilla 
Jag har också haft rejält ont i området (som så många andra). Jag har börjat med gjutna sulor i annat syfte och sedan dess har jag inte känt något.

Å andra sidan sprang jag med ömheten i något år minst utan att det blev bättre eller sämre. Lite krämpor får man räkna med i början :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.