Löparknä - Fart eller distans farligast? - Löpning
Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 4650 visningar

Löparknä - Fart eller distans farligast?

1985 • Alingsås
#1
22 juni 2019 - 07:22
Gilla 
Hej,

Kom äntligen under 1.24 på en halvmara men blev iom det en för hård vecka och resulterade i ett löparknä.

Har nu i några månader försökt börja igen med två steg framåt och ett bakåt (kanske en vilseledande liknelse vid just löpning ;)) - kör några lugna rundor, men ökar lite för snabbt någon runda (antingen distans eller fart eller både och) vilket gör att det onda kommer tillbaka och jag måste ta det lugnt och vila några dagar.

Så, någon som har någon erfarenhet om det är fart eller distans som man helst ska undvika med ett löparknä? Eller är det helt enkelt den samlade ansträngningen?

Mvh
Erik
#2
22 juni 2019 - 10:50
Gilla 
Jag hade visserligen inte fullt utvecklat löparknä, men för mig funkade det bra att lägga distanspassen på crosstrainer och springa kvalitetspassen. Jag märkte att jag nästan inte hade någon smärta när jag sprang snabbt, troligtvis eftersom jag får bättre teknik i högre hastigheter (och min löpteknik visade sig vara en stor anledning till skadan)
Jag tror det framförallt är distansen som nöter, som jag förstår det är det en sena som glider över en ”knöl” på knät och skapar inflammation. Detta borde ju rimligtvis irriteras mer av antalet steg än hastighet, tänker jag.
Om du inte redan gjort det tycker jag du ska uppsöka en sjukgymnast för att ta reda på om det finns någon annan orsak än bara för hög belastning. Jag fick reda på att jag pronerar något och fick lättare inlägg - efter det har jag inte haft några besvär.
Daniel
1971 • Stockholm
#3
22 juni 2019 - 13:18
Gilla 
Nåt som alltid funkat bra för mig är intervaller. Korta och upp till tusingar. Långpass kan man glömma.
Stretcha och rulla sidorna (IT-bandet) och sätet.

Vid minsta känning: sluta springa direkt.
1985 • Alingsås
#4
23 juni 2019 - 17:44
Gilla 
Okej tack för tipsen, jag ger mig ut på intervaller helt enkelt!
Daniel
1971 • Stockholm
#5
23 juni 2019 - 22:50
Gilla 
Ta det lugnt i början och känn var gränserna går. Sen är det bara att gneta på och vara ihärdig med stretch och skumrulle.
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#6
23 juni 2019 - 23:30
Gilla 
Håller med tidigare inlägg,hellre fart än längd. Behöver inte nödvändigtvis vara intervaller,snabbdistans går också bra. Men ett pass där du är aktiv och kort i steget,jag brukar tänka på att (försöka) lyfta fötterna snabbt från marken,som att man springer på glödande kol ;)!

Som sagt tidigare,var ihärdig med stretcha och massage med rulle. Styrkeövningar,musslan & Jane Fonda-lyft.
En bra stretch är att du håller ena benet (det onda) som när du ska stretcha framsida lår,men du håller med den andra handen,t ex höger ben/vänster hand,och stretchar benet sedan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.