Stryd foot pod - Löpning
Löpning Kläder, Skor & Prylar 38 inlägg 5373 visningar

Stryd foot pod

HCL
1966 • Landet
#1
10 augusti 2019 - 17:30
Gilla 
Jag har en Stryd foot pod sedan ett par månader tillbaka, jag är nöjd med den men ibland tycker jag den inte mäter avstånd korrekt... Något som någon känner igen och har lösning på, jag har Auto kalibrering=av och Kal.faktor till 100.0
< < < 1 2 > > >
1973 • Växjö
#2
10 augusti 2019 - 18:21 Redigerad 10 augusti 2019 - 18:21
Gilla 
Japp. Min mätte ett par kilometer fel både på Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon. Jag sprang ett par 400ingar på bana med Autokalibrering på. När den landade på 399meter så sparade jag det värdet sen(101,3). Nu känns den jättebra.
HCL
1966 • Landet
#3
10 augusti 2019 - 20:15
1 Gilla 
Tack för tipset Andreas, det måste jag prova.
I början så hade jag Autokalibrering på hela tiden men då märkte jag efter ett tag att Kal.faktor värdet ändrades väldigt mycket beroende om jag sprang långsamt i sten-rot, kuperad terräng eller snabbpass på asfalt.

1973 • Växjö
#4
10 augusti 2019 - 20:55
1 Gilla 
Ja. Det är troligen så att den mäter fel ute i terrängen, men den är iaf konsekvent för rundorna verkar ge samma resultat. Så jag är nöjd efter kalibreringen. Däremot är "insights" mer "insults". Man kan ju springa hur mycket som helst och ändå bara anses kapabel till 5km av Stryd.
1967 • Torslanda
#5
11 augusti 2019 - 13:55
1 Gilla 
@Anders, där har du så rätt. Jag har sprungit 3 ultror senaste veckorna och insights tycker att jag max är kapabel till en halvmara. Dem verkar helt bortse från distansen och bara titta på kraft. Snabba pass på bandet eller platt mark höjer värdet medan backiga pass kraftigt sänker. @HCL, om du gör som Andreas föreslår och kalibrerar på en exact upmätt sträcka, tex bana, så är nogranheten även i terräng extremt bra efteråt. har kört min i två år nu och den är klockren både i skogen, på bandet och på vanlig löpning.
1973 • Växjö
#6
13 augusti 2019 - 06:43
Gilla 
Skönt att höra att det inte bara är mig den förolämpar med att inte tycka att jag borde kunna springa ens så långt som mina korta pass Mathias ;)
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#7
28 december 2021 - 14:31 Redigerad 28 december 2021 - 15:06
1 Gilla 
Låt oss fortsätta här då Jenny :)

Jag är väldigt ”teknikintresserad” och gillar data. Har varit sugen på stryd länge.
Det jag gillar är momentan hastighet, momentan hastighet när det är dålig GPS täckning bland träd, berg eller byggnader.
Samt lite nya mätpunkter som watt osv.

Men jag gillar inte att det verkar vara en diff likt GPS ändå, att den senaste versionen ute riktigt gillar vatten och lera.
Samt att man inte kan ställa in mer än distans eller inte, hade vart bättre att den tog distans från pod när man hade kass täckning eller nåt sånt. Sen verkar som vilja låsa in mer och mer i ännu en prenumerationsform, det är jag allergisk emot.

Så jag funderar på om den verkligen ger det jag vill ha egentligen.

Några mer insikter från er som investerat >2000:-
(Försök att undvika stockholmsyndromsvar :) )

Eller kanske skall man vänta och se om Garmin plockar fram en egen snart.. https://the5krunner.com/2021/12/27/new-garmin-running-power-coming-2022-impacts-forerunner-955-ukrunchat/?amp=1
1967 • Torslanda
#8
28 december 2021 - 17:13
2 Gilla 
Corben, hur skulle man avgöra när det är dålig GPS coverage eller inte? Som utvecklare av både hård och mjukvara (fordonsindustri förvisso) så ser jag vissa problem med det. Tveklöst skulle man kunna hantera sådant som när man springer genom tunnlar, innomhus, nära höga hus eller i skog men GPS har ju en hel del problem även när det är bra täckning då antennen kan få lite problem som i många Fenix klockor, eller när det är atmosfäriska störningar , armrörelser etc. Jag skulle nog vilja säga att det är bättre att ha podden hela tiden och sedan kolla på FIT/GPX filen för att se GPS punkterna om man vill analysera. På Garmins klockor så är det bara visningen som kommer från Stryd under passet och sedan den beräknade totala distansen men själva GPS punkterna i filen är ändå klockans egna. Detta visar sig rätt tydligt under e.g. mitt Chicago marathon för två år sedan Enligt Strava som analsyerade GPS rutten så borde borde jag sprungit på sub 3 timmar istället för 3:08 om det varit en platt bana. Stryd däremot fick det till 3:06 enligt power/distans från enheten. Jag håller absolut med om prenumeration, jag är en early adopters från generation 1 och vägrar kategoriskt det men så tränar jag inte efter power heller. jag är bara ute efter noggranheten. jag såg Rainmakers tankar om vatten och lera men det har jag i ärlighetens namn inte upplevt själv. Visst, vindsensorn blir igentäpt i grovkorning lera men även i snöslask men det hindrar inte axlarna att göra sitt jobb. kan ju vara så att jag har tur där men jag brukar oftast ta min gamla sensor utan vindsensor när det är dags för trail så jag kanske är ett dåligt exempel. För övrigt är jag rätt förvånad att garmin inte har tagit fram sin egen pod ännu. Kan ju vara så att de ändå välkomnar startsup som använder sig av deras ANT+ och övriga ekosystem. Deras gamla podar var inte bra och den de har för running metrics är ju rätt menings, enligt min mening.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#9
28 december 2021 - 17:19
1 Gilla 
Corben,

Jag tänker att den mäter mer korrekt än GPS och då blir det skillnad. Men, vad vet jag? Mina löppass är numera kortare än med alla mina tidigare klockor... Jag har ännu inte kalibrerat Stryd mot löparbana, det får bli när det blir barmark. Tills dess har jag som killarna ovan tagit bort autokalibrering och matat in standardvärdet 1.000 tills vidare.

Jag får väl inte så bra värden att gå på ännu eftersom jag inte testat olika typer av löpning, det blir mest löpning i måttligt tempo på asfalt tills jag fått halsen opererad så att jag kan andas som folk igen...

Det skulle vara intressant att höra om killarna ovan fortfarande använder Stryd och om de har några tips på saker de själva lärt sig efter hand.

Kram,
Jenny
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#10
28 december 2021 - 17:39
1 Gilla 
Intressant Mathias, ja jag trodde i min enfald att klockan snabbt känner av hur bra signal den har, men så är kanske inte fallet med signaler som studsar mot byggnader osv. Ja det där med vindsensorn, du väljer alltså den gamla när du kör trail. Nu kör jag kanske inte lerdiken hela tiden, men vår och höst kan det ibland bli lite blött och lerigt och djupa pölar. Humm, svårt.
Har du märkt om den senaste modellen även är bättre, eller skulle en version utan vindsensorn kanske vara ett alternativ om man hittade en?
Ja frågan är om kanske Garmin har en egen på g snart..
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#11
28 december 2021 - 17:42 Redigerad 28 december 2021 - 17:45
1 Gilla 
Jenny, ja så sägs det ju vara, men den ena kanske inte är bättre än den andra i långa loppet, bara annorlunda :)
Kanske är snart Garmin nya GPS chip bättre om man skall tro all förhandsinformation om nya modeller och funktioner, eller så är den tekniken vid vägs ände, det är rätt bra redan som det är faktiskt.
Det är ju bara just den där momentana farten, och 11min per km helt plötsligt under en gran som är lite störigt :)

F-n jag måste nog köpa en och kolla :)

(Förövrigt så är det är hcl som startade tråden inte jag, men jag hade avataren först :) )
1967 • Torslanda
#12
28 december 2021 - 17:50
1 Gilla 
Jag har kollat båda mina modeller på 400 meters bana, rätt många varv faktiskt😂. Jag ser ingen skillnad. har samma kalibreringsfaktor på båda, 102. Vindsensors är ju mest en kul sak att analysera i efterhand så inget man igentligen behöver men det är rätt kul att se hur mycket head wind (VI har väl aldrig tail wind som löpare, i vart fall inget vi erkänner😋) gör vid tempot, pulsen. Som du är, tror jag i vart fall, är jag med smått beroende av att anlysera data, jobb skada kan vi kalla det😁. När man varvar ner efter ett pass är det kul att kolla och jämföra siffror. Även för en amatörjoggare är det kul att se sin egen framfart och eventuella framsteg.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#13
28 december 2021 - 18:13
1 Gilla 
Yes ok, ja lite jobbskada är det nog för mig med, men jag har nog alltid varit ganska datadriven :)
Ja det är roligt att analysera all data och följa trender osv, kommer nog en liten stryd till mig inom en snar framtid.
Men, banlöpningsprofilen på Garmin är ju grym med. Så på bana saknar jag inget egentligen.

1972 • Borlänge
#14
28 december 2021 - 18:17
2 Gilla 
Jag har min kal.faktor på 102.8 :-)
Dock använder jag bara Stryd på bandet eller i inomhushallen.

Stämmer bra med 200m-varvet eller om jag kör 5 varv i sträck.
Inomhus lapar jag alltid med knapp för att få tid på önskad distans.

Löpbandet avviker ca 3-4% ifht den kal.faktor.

Att jag inte använder den utomhus är mera för att jag slipper sätta fast den på skon varje gång hahaha
1972 • Borlänge
#15
28 december 2021 - 18:21
2 Gilla 
Garmin banlöpningprofil är kalas utomhus... Men vid inomhuslöpning (och dess profil) helt beroende av en fotpod.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#16
28 december 2021 - 18:43
1 Gilla 
Självklart är det så :)
1967 • Torslanda
#17
28 december 2021 - 18:44
1 Gilla 
För mig har det blivit en vana att alltid ha på den, oavsett inne eller ute. Det började i Shanghai, Kina har ju en 200 meters distorsion på GPS för alla appar som inte använder deras egen Baidu. Dessutom var mottagningen urkass i Shanghai, Tokyo etc. Främsta fördelen är annars på bergsultror. Den är oslagbar på att mäta höjdskillnad, i vart fall i jämförelse med Garmins barometer eller GPS mätning. Johan, det där med att det skulle skilja inne och ute har jag inte upplevt. Det måste jag undersöka närmare. kan ju vara så att lutningen eller liknande gör något där. Ännu en kul sak att kolla lite närmare på. Annars kan jag bara konstatera att det där med kalibreringsfaktor börjar urarta i Zwift. För många som drar ner kalibreinge för att de skall logga fler km än de verkligen springer. Tänkte först att det var märkligt många som springer i världsrekordfart på marathon men nej, så var det inte😂 Numer sätter jag igång Zwift med koppling till stryd och slår sedan över till netflix för det är ändå lite störigt med alla dessa personer som springer på 2min/ km.
1972 • Borlänge
#18
28 december 2021 - 19:54
Gilla 
Mathias, jag syftar på garmin/klockan, och de profiler som finns för ute eller inne.
Vid löpning ute på bana behövs ingen fotpod, profilen är grymt exakt på 400m.
Men inomhus mäter klockan/profilen helt uppåt väggarna på 200m. Fast jag har förståelse för det när den inte har någon bra data att hänga upp sig på.
Så Stryd är guld värd där. Sen är det kul att jmf kraftdata mellan banan och bandet.
På tal om kraft vs band/tempo noterar jag att om bara bandet är tillräckligt dyrt hehehe, så klarar det av att mäta rätt ifht kal.faktor.
På Aktivitus har det ett Rodby-band, och där stämmer Stryd mot bandet. Men då snackar vi 100k+ kronor!
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#19
29 december 2021 - 11:41
2 Gilla 
Jag har kalibrerat min Stryd efter ett antal varv på en 400-m bana (Lidingövallen, som just byggts om från 360 till 400m, så den borde vara rätt nu). Får faktor 1,03. Sprang Valencia marathon och den mätte 42,21 km! Eftersom jag är mycket långsam så kunde jag springa i slutet av kön rätt ostört, och alltså hålla den blå linjen bra. Så jag var förväntansfull att se hur Stryd skulle klara 6-timmars PRT i Växjö: Nu memorerade jag inte direkt siffrorna, men kollade ju av vid dom flesta passeringar vad det stod på TV-skärmen och på klockan (Garmin 945) och det stämde fantastiskt bra dom första milen, skiljde bara tiotal meter. Men sen såg det ut som att den tappade kontakten till och från - visade sig att när jag laddade den dan innan så hade jag missuppfattat diod-funktionen, den blev inte alls fulladdad, batteriet tog slut under loppet helt enkelt, så då gick väl Garmins vanliga accelerometer in och mätte i stället, så det blev 46,6 km mot officiella 44,6 :-(
1967 • Torslanda
#20
29 december 2021 - 12:06
1 Gilla 
Stämmer bra Hans, om garmin inte får kontakt med poden av någon anledning så tar den data från den inbygda acceleromtern istället. Därför funkar det bra att ha den inställt på att alltid ta tid och fart från poden för har man glömt den, ingen ström eller liknande så gör klockan det den behöver själv. Dvs GPS om det är ute och accelerometern om den inte får kontakt med GPS. Samma sak med pulsband faktiskt. Tycker det har fungerat rätt bra hitills.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.