Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 3460 visningar

6 års uppehåll pga knän

A.
1990 • Kristianstad
#1
11 augusti 2019 - 19:47
1 Gilla 
Hej!
Jag har haft 6 års uppehåll från löpningen på grund av att jag fick känningar i knäna. Gjorde skiktröntgen men hittade ingenting. Slutade med hästarna också på grund av knäna, för 5 år sedan. Under alla dessa år har de knastrat i trappor, gjort ont på insidan och "smäller" till som när ett gummiband brister ungefär. Och då faller jag till golvet. Jag cyklar inte heller längre.

Jag har försökt komma tillbaka till löpningen under åren men det går inte. För jag har ont i knäna i vardagen, trappor är också helt hopplöst.

Det här har gjort att jag har gått från 68 stadiga kilon till nu hisnande 83 kilo (visserligen är jag 180 cm lång) och är klen och stel.

Nu har jag varit inne i en tankegång ett halvår att jag ska prova börja löpa igen. Trots knäna. Men jag kommer aldrig till skott. För jag "vill inte" för jag vet hur det blir. Det är inte roligt längre så därför har jag inte ens försökt igen.

Vården tar inte ens in mig längre. För de kan inte hjälpa mig. Säger de. Jag har blivit ordinerad vila....i 6 år?! Jaa, vila tills det går över, säger de.

Någon som kan hjälpa mig i det här? Vad ska jag göra? Jag kan inte vara stillasittande längre, jag har ännu inte fyllt 30 men jag känner mig allt annat än ung och fräsch.
Helena Nee
1968 • Åkersberga
#2
11 augusti 2019 - 20:09
1 Gilla 
Att vila sig i form är aldrig bra. Jag skulle föreslå att du kontaktar en PT eller kanske först en sjukgymnast och be om ett grund program där fokus ligger på bål, ben och höfter.
När någon vilat sig i form alt fött barn eller bara ett stilla sittande arbete och fritid så behöver vi komplettera med styrka annars orkar inte musklerna hålla ihop benen och det går ut över knäna.

Lycka till!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#3
11 augusti 2019 - 21:13 Redigerad 11 augusti 2019 - 21:15
1 Gilla 
Jag är absolut ingen expert. Men det är viktigt att *du* har bestämt dig att *du* vill göra en förändring, för din egen skull liksom. Så att motivationen finns.
Att fundera på, både kost och träning. Jag tycker att jag läser att du skulle vilja bli av med några kilon, då räcker det ju inte med bara träning, du måste börja se över vad och hur du äter också. Det är svårt att gå ner i vikt genom att bara träna. Största fördelen med att träna är väl att man inte äter samtidigt... ;)

Försök hitta någon typ av träning som är skonsam mot knän och andra leder i början, kanske en crosstrainer?

Absolut bra förslag som #2, börja via en sjukgymnast och som nästa steg kanske en PT, för att få hjälp med i vilken ordning du börjar bygga upp dig igen. För det låter ju som du har problem som inte går att vila bort, helt enkelt. Du behöver ju få hjälp att komma vidare med att kunna använda din kropp igen, utan att få mer ont/förvärra något.

Heja dig! !!

PS: Jag såg denna sida med några tips på vad tänka på för en sån här stor förändring, kanske något passar för dig? https://beijer.halsafitness.se/2019/07/29/4-tips-till-dig-som-vill-gora-en-livsstilsforandring/
1967 • Södertälje
#4
11 augusti 2019 - 21:28
1 Gilla 
Kan du inte försöka hitta någon annan träningsform som t ex simning eller styrketräning? Inte för att jag tycker att du är överviktig men om du vill gå ned i vikt så är kosten mycket viktigare än träning.
merlin
1985 • Karlsborg
#5
12 augusti 2019 - 08:29
Gilla 
Hej! Jag har visserligen inte ont i knäna, men har en gammal ordentligt skada och det knakar och knastrar mest hela tiden. Nyckeln för mig var helt enkelt att styrketräna musklerna runt knän, men även resten av kroppen.

Jag tycker som tidigare förslag att du ska besöka en sjukgymnast. Du kanske har avtal via jobbet?

Sen får du testa dig fram vad som funkar gällande konditionsträning. Kan ju vara ett tillfälle att lära sig crawl?
1987 • Västerås
#6
12 augusti 2019 - 12:08
Gilla 
Det finns ganska gott om alternativ till löpning om det känns som ett stort steg. Crosstrainer, SkiErgo, Simning, Cykling. De är alla ganska mycket mer skonsamma än löpning, så du kan "ease into it" med lite lågbelastande sporter.

Vet inte riktigt varför du slutade cykla, men det kan vara värt att i vart fall kolla lite videor på nätet om hur cykeln ska vara inställd. Annars kan man lätt på ont i knän.
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#7
12 augusti 2019 - 12:13 Redigerad 12 augusti 2019 - 12:15
Gilla 
Jag tycker det är konstigt att ingen kan ställa en diagnos på dina knän. Det underlättar såklart att komma tillbaka med rehab etc om man vet vad problemet är och kanske en bakomliggande orsak.

Testa att gå till ett par olika sjukgymnaster - helst på rekommendation från andra. Kan ju även testa en naprapat. Eller att du söker hjälp hos en läkare specialiserad på knän och idrottsskador? Men du kanske redan gjort detta även om det inte står ovan?

Har tyvärr inga egna konkreta tips att ge. Men försök att starta med någon form av träning som inte gör ont. Crawl där knäna inte är särskilt aktiva? Det är bra träning med mycket teknik och blir kul när man väl kommer in i det. Löpning är nog det som sliter mest på knäna, så börja inte med det.

Man mår bra av att träna, men börja lugnt, långsamt och bry dig inte så mycket om exakt vad du tränar. Lycka till!
1974 • Örebro
#8
12 augusti 2019 - 12:32
1 Gilla 
Remittera dig själv till någon läkare som brukar operera knän. Jag har opererat båda knäna (hopparknä) och när de var inne i knät så rättade de till annat som var fel. Har känslan av att sjukvården vill göra sken av att man måste ha remiss, men så är det inte. "Egen vårdbegäran" heter det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.