Höst o vinter five fingers - Löpning
Löpning Kläder, Skor & Prylar 40 inlägg 8513 visningar

Höst o vinter five fingers

Köping
#1
4 oktober 2019 - 23:09
Gilla 
Hej

Jag har börjat springa med Vibram five finger skor. Min rygg verkar må väldigt mycket bättre av det så nu vill jag fortsätta med det. Men nu har det blivit blött och kallt ute. Jag letar efter five fingers eller minimalistiska skor för vinter och slask men hittar inga bra. Har ni några tips på vilka och var jag kan köpa?

Mvh Janne
< < < 1 2 > > >
1984 • Göteborg
#2
5 oktober 2019 - 17:33
Gilla 
Är egentligen inte så erfaren fivefingers-användare men provade själv ett par i vintras som jag tyvärr ska sälja pga att jag behöver större storlek. (Just den modellen är inte alls bekväm om man råkar ta för små, så gå upp minst en storlek!)
Trek Ascent tror jag det var. Är väl tänkt som vandringssko men tyckte det funkade bra att jogga/springa i dom också. Kände tyvärr att tårna fryste även fast skorna är fodrade för när dom är isär värmer dom inte varandra och det blir inget vacuum runtomkring som om man skulle haft skor med rymlig tåbox och merinoullsockar t ex.
Fästet var däremot väldigt bra, och dom ska vara vattentäta men tror inte jag hann prova dom i blötväder själv.

Följer tråden för att se om det finns fler synpunkter, är själv sugen på att köpa fivefingers men kan inte bestämma mig för modell. Antingen en storlek större trek ascent, eller kanske ett par mjukare mer sommaraktiga som man får lägga på hyllan dom isigaste dagarna.
Om man får halvkapa tråden är jag nyfiken på hur storlekarna är i KSO EVO, och om dom funkar på grus/stigar?
Köping
#3
6 oktober 2019 - 16:32 Redigerad 6 oktober 2019 - 17:17
Gilla 
Bild uppladdad av Jan Brikell
Såna här skulle nog kunnat funka också. Tyvärr verkar de utgågna ur sortimentet och min storlek finns inte längre.

ZEMgear - Hero
https://www.northsport.se/product.html/zemgear-hero?category_id=149

Fler tips. Någon?
1984 • Göteborg
#4
6 oktober 2019 - 17:55
Gilla 
Bra tips, ska faktiskt prova såna! Hade sån tur att dom fanns i min storlek och de var ju inte så dyra nu.

Nu var ju dom inte femfingertå-skor, vilket jag tror mina krok-tår skulle må bra av (har troligen Mortons neurom på ena foten eller någon annan nervkänning, upplever att man märker mindre om tårna "får plats", annars kan jag känna av det bara man har normaltighta sockar och inte ens skor på sig), så jag ska nog kolla vidare efter ett par mer "året runt"-tåskor att variera med.

Klurar lite på V Alpha, för den verkar också ska ha bra grepp. Vill kunna använda dom på skogsstigar och blandat underlag, och som sagt så har jag börjat ge upp tanken om att man inte kommer frysa om tårna med tå-skor
Köping
#5
6 oktober 2019 - 19:11
Gilla 
Ja hade de haft min storlek hade jag köpt på en gång.
Köping
1984 • Göteborg
#7
6 oktober 2019 - 23:16
Gilla 
Tack för tipset, tror inte jag hinner med det, men kollar vidare!

Klurar på om man skulle kunna göra någon egen slags nöd-isolering om man blir inbiten fivefingersnörd när det blir riktigt kallt. Typ à la räddningsfilt och klä insidan med aluminiumfolie kanske? Eller såna där engångs-tåvärmare fast sätta dom längre bak i hålfoten kanske funkar i nödfall...
Köping
#8
7 oktober 2019 - 09:12
Gilla 
kylan tror jag inte blir så stort problem med "TREK ASCENT INSULATED". Har man väl kommit igång att springa brukar det bli varmt. Men blöta slaskiga dagar blir det värre. Jag var ut häromdagen med mina V-run och blev dyngsur direkt så klart (och kall) Jag funderar på minimalistiska skor som inte är tåskor. Jag behöver hjälp och tips för att få till något bra för blöta och slaskiga dagar alltså.

Min rygg har blivit bättre sedan jag började springa i mina V-run five fingers så därför vill jag inte gärna springa i andra skor nu :-)
Jörgen Konstenius
1969 • Västerhaninge
#9
7 oktober 2019 - 10:18
Gilla 
#8 Jan, Har själv sprungit nästan 100 mil i ett par Fivefingers Spyridon, innan sulan började bli blank och stortårna började kika ut då tyget mellan tårna var trasigt. Dock även ända in i slutet grymt sköna att springa i.
Har även sprungit ca 20 mil i ersättaren till Spyridon, V-Trail. Har kört båda dessa både på skogsstig och på asfalt.

Jag går privat bl.a. i ett par Relaxetoes från Joe Nimble. Springer i ett par Nibletoes Jog V1. Den senare har en lite mer uppbyggd innersula, vilket kan vara lite svårt att vänja sig med om du är van vid Fivefingers.
Finns även en "vanlig" Nimbletoes som inte har denna innersula. Går iofs att byta innersula också. :)
Vivobarefoot finns ju också.
Köping
#10
7 oktober 2019 - 13:03
Gilla 
ok, tack för tips Spyridon V-trail? Hittar inga sådana. Är de bra att springa i vått och kallt väder alltså?

Nibletoas ser ju bra ut, men dyra. Men det kanske får bli sådana ändå.

Gärna mer tips :-)
1984 • Göteborg
#11
7 oktober 2019 - 13:56
Gilla 
Jag kör ju oftast Merrell, gillar dom skarpt men det kan variera mycket mellan olika modeller, vore bra att prova innan. Dels hur minimalistiska dom känns, hur tjock sulan är och bredd/passform i olika modeller.

På vintern har jag haft två trailskor att varva med helt enkelt för att det är dom som haft tjock sula nog att skruva brodd i, och dom brukar ofta vara gjorda så att inte sand osv ska ta sig in (dvs även snö), Är lite ouppdaterad på sistone men en del borde vara vattentäta också, jag kör gaiters över om det är riktigt blött och man ska ut på lite längre runda, på kortare/halvlånga rundor härdar jag hellre och svalkar fötterna på köpet.
Absoluta favoriterna är ett par gamla Merrell Bare Access, tror det är nr. 3. Dom är jätteslitna nu men jag vägrar kasta dom. Jag trodde nog att det var 4:an, för jag har köpt tre par 4:or efter för att jag skulle hinna medans dom fortfarande fanns, de ser lika ut men i efterhand har jag kommit fram till att det inte kan vara samma modell, för dom är helt OK men det märks tydlig skillnad, inte riktigt lika bekväma och "fria" enligt mina fötter, lite smalare. 5-orna var ytterligare lite snäppet sämre (för just mina fötter) när jag provade i butik.
Trist när det skiljer så pass i passform inom samma modell!

Dom jag kört på senhöst/vinter/vår är Terra trail -bekväma men känns lite lustigt "studsiga" och mjuka i sulan och lite avlånga i modellen egentligen för min smak, bra i lera och snö, och Trail Glove -sjukt sköna att ha på sig! Men det är bland dom tjockaste sulorna jag haft på skor så barfotakänsla skulle jag inte säga. Mina ben gillar inte tjock sula, brukar få varva med tunnare när man får känningar i knän/höfter/benhinnor.

Skulle tro att ca 4 mm sula är max för att det fortfarande ska finnas chans till den där barfotakänslan och att lederna ska reagera ungefär på samma sätt som barfota. Sen får de inte vara styva/smala/uppbyggda heller och passformen ska vara bra för foten. Kan starkt rekommendera Merrell, men i dagsläget verkar de bara ha ett fåtal som är något liknande den beskrivningen.
1984 • Göteborg
#12
7 oktober 2019 - 14:05
Gilla 
Jan, V-trail är nuvarande ersättaren till Spyridon som jag förstod det :)

Jörgen: hur upplever du storlekarna på V-trail? Och hur är tyget mellan tårna, mjukt eller styvt?
Köping
#13
7 oktober 2019 - 17:54
Gilla 
Hur är V-trail att springa med på vintern? Vid snö o slask?
Jörgen Konstenius
1969 • Västerhaninge
#14
7 oktober 2019 - 20:07
Gilla 
Irre:
Tyget är ganska mjukt. Tror de ändrat det på den senaste versionen av V-trail. Jag hade 41 i mina Spyridon, men köpte 42 i mina V-trail, då jag tycket 41:orna satt väl tight. Kan ha 42 i Merrell Trail Glove som vardagssko, men på långa lopp behöver jag 43 i dem för att inte få onda tår.

Jan:
Sprang mest med ett par Merrell Trail Glove senaste vintern, men både Spyridon och V-trail funkar ok på vintern. Vid just snö och slask behövs kanske en mer grovmönstrade sula. På en hårdpackad vinterväg funkar dock V-trail riktigt bra. Den optimala minimalistiska vinterskon har jag inte hittat än.
1984 • Göteborg
#15
7 oktober 2019 - 23:22
Gilla 
Tack så mycket för svar! Mycket hjälpsamt!
Köping
#16
7 oktober 2019 - 23:51
Gilla 
Tack för tips och info. Letar och kollar lite på Merell trail Glove.Köping
#17
7 oktober 2019 - 23:58
Gilla 
Men blir det nå barfotakänsla med Merell Trail Glove?
Jörgen Konstenius
1969 • Västerhaninge
#18
8 oktober 2019 - 07:33
Gilla 
Jan: Det beror på vad du är van vid. Merrells Trail Glove är inte en superminimalistisk sko, men är du van vid "Normala" joggingskor med 25-35 mm dämpning, och 6-10 mm häldropp, ja då är Merrell Trail Glove väldigt minimalistisk. Jämför de med de tunnaste Fivefingers, och tex jämfört med mina dagliga Joe Nimble skor, ja då känns Merrell Trail Glove inte lika minimalistiska. De har ju ändå viss dämpning och styr kanske foten något mer än andra ännu lättare skor.
Dock trivs jag bra i dem, då de är en bra kompromiss mellan dämpning och minimalistiskt.
1984 • Göteborg
#19
8 oktober 2019 - 07:48
Gilla 
Jan, trail glove är 11,5 mm sula om jag minns rätt! Jättesköna och snälla för fötterna, rymliga framtill och inget drop eller uppbyggnader i skon som stör.
Men barfotakänsla, nej, man känner inte marken på den höjden.
Mina fötter brukar ofta bli möra, då är det soft att alternera med trail glove så slipper dom bli bankade på av marken ett tag. För att sen byta tillbaka till dom tunna för att knäna/lederna börjar klaga, eller faktiskt vader/hälsenor ibland, tycker tjockare nolldrop tar snäppet hårdare på dom än tunna nolldrop.
Köping
#20
8 oktober 2019 - 08:54
Gilla 
Tack för att ni hjälper mig. :-)

Jag har sprungit mycket fram till ungefär fem år sedan då ryggen började säga ifrån. Det började med lite Ischias värk som gick ner i skinkorna/benen. Efter läkarkontakt fick jag reda på att det kom från ryggen och att jag inte kunde löpträna mer. Jag har ändå kämpat på med korta turer ett par gånger i veckan. Jag fick sedan tips om att prova med five fingers utan tjock sula och att det skulle ge en bättre löpställning och ett steg där jag naturligt dämpade med fötterna och vristen. Jag har sprungit med dem några veckor nu och har klart mindre ont i ryggen och blir inte alls lika justerad efter löprundan. Jag har också kunnat börja utöka distansen 6-7 kilometer och jag ser lite hopp. (jag älskar att jogga och löpträna) Nu har det börjat bli kallt och jag var ut i veckan i det blöta och kalla och tänker att jag vill ha skor som jag kan använda också på höst och vinter och som fungerar lika bra som five fingers med tanke på min rygg. Tidigare (innan ryggproblemet) har jag sprungit på vintern med vanliga Asics och med Ice bug. Kylan har inte vart något problem, men då kommer man ju upp en bit från marken och kan undvika den värsta vätan. Man blir ju varm när man springer. Men mina five fingers V-run kändes inte så kul att ge sig ut i skogen med när det var blött och kallt. Därför kollar jag efter andra.

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.