Tips på höst -vinter skor. - Löpning
Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 7642 visningar

Tips på höst -vinter skor.

1965 • Täby
#1
29 oktober 2014 - 13:59
Gilla 
Den stora frågan är om du vill ha skor dom försöker att stäng ute vatten, men om/när det kommer in så släpper dom inte ut vattnet. Typ Gore-Tex.

Eller skor som dränerar väl när vattnet väl kommer in i skon.

(Jag föredrar den dränerande varianten.)
Irene
1968 • Åstorp
#2
29 oktober 2014 - 15:30
Gilla 
Har du provat med gaitors/damasker?
1978 • Arboga
#3
29 oktober 2014 - 16:01
Gilla 
Om du verkligen vill köpa nya skor så varför inte ett par dubbade för den kommande halkan, köp den ett halvt nummer förstora och sedan ett par neoprensockor. Då är man garderad mot halt underlag samt slaskigt före from nu till mars. Damasker är verkligen inte klumpiga. Jag använder ett par ifrån Icebug, främst de dagarna med pudersnö så att det inte skall rinna in vid fotknölarna.

Min erfarenhet är att man inte kan stänga vatten ute ifrån skor, men man kan göra så att man inte påverkas så allvarligt av vattnet.

Det finns inget mera uppiggande än att en tidig vårdag springa över en mosse för att halvvägs över inse att kälen inte bär utan man sjunker ned till knäna. Då jäklar biter man ihop och kämpar vidare mot torrare marker :)
Hobbylöparn
Östermalms IP
#4
29 oktober 2014 - 16:19
Gilla 
Ett par gore-tex av samma sko du har idag. GTX heter de ofta.
1965 • Täby
#5
29 oktober 2014 - 17:11
Gilla 
Michael, det låter som om du vill ha det omöjliga ;-)

Dvs:
Skor som är bra på både asfalt och terräng.
Skor som inte släpper in vatten, men när det väl kommer in så ska det ut snabbt.

Det blir, som du förstår, kompromisser. Är grus/asfalt viktigare än stigar? Vill du har gore-tex så att vatten inte kommer ut, eller genomsläppliga som lätt släpper både in och ut vatten?

Jag föredrar genomsläppliga. Jag gör ingen skillnad sommar/vinter förutom vad gäller sulan/underlaget (jag fryser aldrig om fötterna när jag springer). Som det låter för dig, om jag vire du, så skulle jag ta asfaltsskor (grus-) som funkar även i lite skog. Brooks PureConnect, spontant. Skulle jag ta en sko som kallas terrängsko så skulle det bli Brooks PureGrit.

Senaste Aktiv Träning har test på terrånggskor, med en sektion som för "blandskor".
1978 • Arboga
#6
30 oktober 2014 - 11:53
Gilla 
Jag har ett par gortex skor, fungerar inge bra tycker jag. De blir tunga som fasen i vått tillstånd.

Men varför måste skorna vara så vattentäta. Det är sällan jag lider av att skorna blir lite blöta. Ofta är blodcirkulationen i fötterna så bra när man springer så man fryser sällan om fötterna även fast de blir blöta och det är minusgrader.

För mig känns det som att höstskor är svåra, höstsäsongen är så kort så jag sträcker hällre ut somarskor perioden lite längre och tjuvstartar med vinterskorna lite tidigare.

Ett par vinterskor jag jag verkligen gillar och som har bred läst är VJ Sarva Xero: http://www.letro.se/shopartinfo_mer.ASP?ProdId=24603
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.